Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WIEM!:wave:

ułożę zaraz koło chudziaka bloczki betonowe, ściśle jeden koło drugiego na wyrównanym zagęszczonym piasku. Na nich posadzę styro. Pod bloczki dam folię (może kubełkową?), którą wywinę na ścianę do wysokości gruntu.

Tylko jak zabezpieczyć styro pod ziemią? zaciągnąć klejem z siatką?:bash:

Co specjaliści na takie rozwiązanie?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co myślicie o tym filmiku ?

https://www.youtube.com/watch?v=8WBDt0Gtdtw

Podobno XPS nie nasiąka, hmmm

Wydaje się , że deklaracje producentów swoją drogą a życie swoją ... :)

Wiesz w czym problem? XPS to ten sam materiał co EPS. EPS to kulki spienionego polistyrenu sprasowane w jedna masę. XPS to taka jedna, tylko bardzo duża kulka. Różnią się tylko technologią wykonania. Jeżeli XPS nasiąka to EPS tym bardziej. Producenci EPS to niekoniecznie również producenci XPS. Konkurencja.

• 2 weeks później...
Mam pytanie do osób które same zbroiły swoją płytę fundamentową.

Będę robił płytę pod garaż ~ 7,5 x 5,5 m i zastanawiam się, czy kupić gotową siatkę czy robić z prętów ?

Wszystko zależy jak cenisz swój czas i jak się ma cena siatki do samych prętów ewentualnie wzgledem wynajmu wiazarki akumulatorowej.

• 2 weeks później...

Mam następne pytanie odnośnie płyty garażu.

Powierzchni płyty nie planuję wykańczać chciałbym ją tylko zatrzeć po wylaniu.

Myślałem by zrobić jakieś prowadnice do wyrównania powierzchni, jednak betonu nad górnym zbrojeniem będę miał tylko 20 mm.

Macie jakieś sprawdzone sposoby aby uzyskać jak najrówniejszą powierzchnie ?

Pięknie... ale to Ameryka.

Co powiecie na temat zbrojenia mojej płyty. 3 kat szkód górniczych.

dolne:

febdc852ae72894e.jpg

górne:

b623b147733de701.jpg

wieńce 4xfi10

Wg mnie wygląda ok, jaka jest grubość płyty?

Masz takie "wieńce" przez środek płyty?

Mam płytę na 3 kat. górniczej bez takich "wieńcy" przez środek.

Pięknie... ale to Ameryka.

Co powiecie na temat zbrojenia mojej płyty. 3 kat szkód górniczych.

Na bogato i tradycyjnie - dużo stali. Pewnie dużo da się zaoszczędzić częściowo przechodząc na zbrojenie rozproszone. Ale tego konstruktorzy w większości boją się jak diabeł święconej wody, bo nie potrafią policzyć.

A jak to wygląda w przekroju? Nie wypuścili żadnych ostróg, co "troszeczkę" utrudnia dobrą izolację?

Wg mnie wygląda ok, jaka jest grubość płyty?

Masz takie "wieńce" przez środek płyty?

Mam płytę na 3 kat. górniczej bez takich "wieńcy" przez środek.

Grubosc 24. Dom pietrowy, silikat 18.

Nad srodkowymi wiencami sa wymiany terivy i płyta zelbetowa nad kibelkiem. Wychodzi jakos 1700 kg bez strzemion i tych naroznych pretów górnego zbrojenia. Nie jest najgorzej. Arturo miał ponad 4 tony na 2 razy większej płycie ale dom parterowy.

Co 3m mam tez rdzenie. Dziwi mnie jedynie zagęszczenie prętów krzyżowo, górą i dołem w środkowym rejonie. "Wieńce" plus te pręty jedynie na obciążenie stropu... No może mają rację.

Na bogato i tradycyjnie - dużo stali. Pewnie dużo da się zaoszczędzić częściowo przechodząc na zbrojenie rozproszone. Ale tego konstruktorzy w większości boją się jak diabeł święconej wody, bo nie potrafią policzyć.

A jak to wygląda w przekroju? Nie wypuścili żadnych ostróg, co "troszeczkę" utrudnia dobrą izolację?

Pierwotnie miałem jeszcze stalowe i polipropylenowe włókna. Ale to zdaje się miało działać przeciwskurczowo. Nie ma tego . Zeszli też z c30 na c25

Edytowane przez pandzik

Nie miałem na myśli jakości powierzchni. Chodziło mi o trzymanie poziomu, bez poprawiania później wylewkami.

Wylanie PF ma być ostatnią operacją z podłogą w garażu.

Agilia Lafarge, mamy z tego całą płytę i tylko pod odpływ liniowy chłopaki musieli "oszukać" wylewką samopoziomującą a później zrobić spadek.

A tak to nakleiliśmy deski i płytki już nie dając niczego.

A czego boi się znawca wszystkiego niejaki Kaizen?

Nie masz pojecia o szkodach górniczych to sie nie wypowiadaj !! Pokaz jakiekoliwek opracowanie naukowe ktore pozwala na zastosowanie jako zbrojenia konstrukcyjnego zbrojenie rozproszone na terenach szkód górniczych !!