Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja bym wzmocnił siatkę po obwodzie, zrobił taki zamknięcie np z prętów fi 12 ( dozbrojenie obwodowe siatki)oraz zamknął strzemionami, ale mimo że jak twierdzisz to mały domek, i nie budynek gospodarczy do 35m2,i tak musi przejść całą procedurę. Więc i konstruktora. Legalizowanie budynku w przyszłości jest droższe, a w dobie zdjęć satelitarnych samowole łatwiej się wyłapuje.

Poza tym nawet jak budynek szkieletowy mogą występować punktowe obciążenia skupione wtedy trzeba by lokalnie dozbroić żeby rozłożyć naprężenia. Naprawdę lepiej żeby obejrzał to ktoś z papierami. Nie można projektować płyty nie znając reszty budynku.

Po to wymyślono uprawnienia aby zwykli ludzi nie podchodzili do tematu właśnie w taki sposób. Dzięki temu mamy stosunkowo mało katastrof budowlanych.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...ale mimo że jak twierdzisz to mały domek, i nie budynek gospodarczy do 35m2,i tak musi przejść całą procedurę. Więc i konstruktora

Budynek będzie w pełni legalny lecz bez wymogów projektowych, żadnych!

Dlatego sam się bawię w konstruktora :D

Dzięki za porady, w ciągu kilku dni zrobię projekt płyty i wrzucę do "oględzin".

Ja tak bardzo nie zaryzykowałem, biorąc pod uwagę że góra płyty była jednocześnie poziomem podłogi na parterze podniosłem wszystko około 10 cm nad pierwotny poziom gruntu. Po budowie, rozparcelowaniu ziemi pozostałej z wykopu okazało się że poziomy prawie się wyrównały. Za pierwotny poziom zero brałem średnią z kilku miejsc działki.

...

Płyta jest duża - 250m2 (z dużym garażem dwustanowiskowym). Stąd szukanie oszczędności, a z drugiej strony brak miejsca na kosztowne błędy.

...

Zawsze, kiedy czytam takie coś zastanawiam się nad naturą ludzką. Garaż na dwa samochody i szukanie oszczędności... Żarty jakieś?

Typowe życie budowlane. Najpierw projekt marzeń a potem ściskanie budżetu

Innymi słowy mogę w tym samym budżecie zrobić garaż 1-stanowiskowy i zamówić do realizacji płyty firmę która zajmie się wszystkim od A do Z lub zabrać się do tego sposobem gospodarczym z "wujkami" i mieć garaż 2-stanowiskowy. Dodam, że auto i tak będzie w najbliższych latach jedno, a drugie stanowisko jest na przyszłość.

Na ile szacujecie koszt BEZ robocizny płyty 250m2 przy założeniu XPS 10cm? Warunki glebowe dobre, teren równy.

Projektant nie wydał mi jeszcze projektu. Cały czas namawiał mnie na tradycyjne ławy dając za argument, że są droższe i niepotrzebne na mojej działce (pewny grunt). Więc już mam obawy co do jakości projektu płyty.

Jak będę mieć projekt to wstawię tutaj i poproszę o ocenę i rady.

Pozdrawiam,

My robiliśmy na jesieni 2017 podobna płytę (260 m2) Założenia: 10 cm XPS BASF, gr. 30 cm, zbrojenie fi 10 (rozstaw 25x25 cm), beton B25W8 z dodatkami zimowymi. Koszty: XPS - 12000 zł, stal - 9500 zł, beton - 16 500 zł, rury, kształtki kanalizacyjne - 1100 zł, piach do zasypania płyty - 4400 zł, folia budowlana - 500 zł XPS i beton był na 8% VAT.

...

Na ile szacujecie koszt BEZ robocizny płyty 250m2 przy założeniu XPS 10cm? Warunki glebowe dobre, teren równy.

...

Koniecznie musisz mieć płytę? Im większy dom tym taniej, w stosunku do płyty wychodzą tradycyjne fundamenty a u ciebie, do kompletu jest garaż który trzeba jakoś oddylatować.

Zuzanna31: Dziękuję za wyliczenie. Wychodzi około 45 tys. A ja mam najtańszą wycenę od firmy na 65 tys. netto. a najdroższą z grubszym XPS 90tys.

Perm: Z tego co czytałem w artykule to w moim przypadku koszt będzie na korzyść płyty:

http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/kiedy-plyta-fundamentowa-zamiast-budowy-tradycyjnych-fundamentow-domu,14_10067.html

Gdy dom ma bardziej skomplikowany kształt. Im bardziej rzut domu odbiega od kwadratu, im więcej ścian konstrukcyjnych, tym bilans jest korzystniejszy dla płyty fundamentowej. Wszystkie ściany zewnętrzne oraz niektóre wewnętrzne są nośne i wymagają podparcia w postaci ławy. Jeśli budynek ma bardzo rozczłonkowaną bryłę, zwiększa się liczba ścian konstrukcyjnych, pod którymi muszą znaleźć się ławy. Jeżeli wykonujemy płytę fundamentową, to unikamy dużego nakładu pracy związanego z ławami.

...

Perm: Z tego co czytałem w artykule to w moim przypadku koszt będzie na korzyść płyty:

http://muratordom.pl/budowa/fundamenty/kiedy-plyta-fundamentowa-zamiast-budowy-tradycyjnych-fundamentow-domu,14_10067.html

Gdy dom ma bardziej skomplikowany kształt. Im bardziej rzut domu odbiega od kwadratu, im więcej ścian konstrukcyjnych, tym bilans jest korzystniejszy dla płyty fundamentowej. Wszystkie ściany zewnętrzne oraz niektóre wewnętrzne są nośne i wymagają podparcia w postaci ławy. Jeśli budynek ma bardzo rozczłonkowaną bryłę, zwiększa się liczba ścian konstrukcyjnych, pod którymi muszą znaleźć się ławy. Jeżeli wykonujemy płytę fundamentową, to unikamy dużego nakładu pracy związanego z ławami.

Wiesz, to takie bardzo duże uproszczenie. Przy dużym domu warto policzyć czy faktycznie płyta wyjdzie przynajmniej podobnie jak tradycyjny fundament. Szukasz oszczędności, więc choćby rezygnacja z XPS na rzecz EPS pod wylewkami da ci już oszczędność. Płyta to bardzo atrakcyjne rozwiązanie ale tradycyjny fundament też nie jest zły.

Wiesz, to takie bardzo duże uproszczenie. Przy dużym domu warto policzyć czy faktycznie płyta wyjdzie przynajmniej podobnie jak tradycyjny fundament. Szukasz oszczędności, więc choćby rezygnacja z XPS na rzecz EPS pod wylewkami da ci już oszczędność. Płyta to bardzo atrakcyjne rozwiązanie ale tradycyjny fundament też nie jest zły.
Możesz przybliżyć w jaki sposób porównać koszt płyty vs tradycyjny fundament. Chodzi mi o sam koszt materiałów. Przyjmijmy standardowe wielkości ław, zbrojenia itd.

Zuzanna31: Dziękuję za wyliczenie. Wychodzi około 45 tys. A ja mam najtańszą wycenę od firmy na 65 tys. netto. a najdroższą z grubszym XPS 90tys.

A masz wycenę na tradycyjny fundament ? będziesz miał prostą odpowiedź czy będzie taniej czy drożej

Budynek będzie w pełni legalny lecz bez wymogów projektowych, żadnych!

Dlatego sam się bawię w konstruktora :D

Dzięki za porady, w ciągu kilku dni zrobię projekt płyty i wrzucę do "oględzin".

......i od raz jakiś zarys, szkic, rzuty co ty na tym chcesz postawić, bo bez tego nic konkretnego się nie wymyśli.

Przy realizacji płyty przez firmę jest 8%. Które materiały w przypadku do samodzielnej budowy płyty są na 8% a które 23%?

Materiały wszystkie są na 23%. 8% jest na usługę (która zawiera też materiały do jej wykonania). Podobno niektóre betoniarnie potrafią sprzedać nie beton, a usługę betonowania ze stawką 8%.