Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jestem na etapie projektu pierwszego domu. Zaczynam zgłębiać temat płyty fundamentowej i dlatego pytania na tym forum.

Jaki jest rzeczywisty rozkład temperatur pod płytą fundamentową?

Który z wariantów (modeli) jest bliższy w odwzorowaniu rzeczywistości?

Czy pod płytą jest tak ciepło?

Czy użytkownicy forum mogą podzielić się wynikami pomiarów temperatury pod płytą z obecnej zimy?

Przeprowadziłem symulację w programie THERM (https://windows.lbl.gov/software/therm) zgodnie z złożeniami jak w wariantach nr 1 i 2.

Wariant nr 1:

Ściany zewnętrzne:

- SILIKAT N18 (gr. 18 cm, wpc=0.46 W/mK)

- EPS (gr. 20 cm, wpc=0.038 W/mK)

Podłoga:

- beton z ogrzewaniem podłogowym (gr. 10 cm, wpc=2 W/mK)

- XPS (gr. 10 cm, wpc=0.034 W/mK)

- płyta fundamentowa (gr. 25 cm, wpc=2.5 W/mK)

Grunt (gr. 1.5 m, wpc=1.5 W/mK)

Temperatura wewnątrz 21

Temperatura podłogi 30

Temperatura zewnętrzna -20

Temperatura gruntu na głębokości 1.5m 1

Wariant nr 2:

Temperatura gruntu na głębokości 1.5m nie została określona

Strona lewa: opaska przeciwwysadzinowa szerokość 1 m (XPS gr. 10 cm, wpc=0.034 W/mK)

Strona prawa: bez opaski

wmGIKuX.jpg

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale piasku nie nawozisz dokładnie po obrębie płyty, ale też poza nią. Poza tym piasek się pod płytę zagęszcza. Poza tym nie rozumiem jak z poniższego cytatu wyszedł metr do nawiezienia.

Tak, masz rację, zrobiłem trochę za duży skrót myślowy. Piasku ogólnie obliczyłem na 1 m. wysokości, dla tego przyjąłem 130 m3

Czy płyta fundamentowa musi mieć drenaż opaskowy ? Przecież wykonuje się podbudowę z materiałów dobrze przepuszczających wodę. Nie wystarczy po prostu w jednym miejscu na dnie podbudowy dać jedną rurę drenarską do zbiornika ? Podbudowa tworzy wannę więc jak znajdzie się tam woda to i tak rura ją odprowadzi.

9c43ad5af0e94cca.jpg

Czy płyta fundamentowa musi mieć drenaż opaskowy ? Przecież wykonuje się podbudowę z materiałów dobrze przepuszczających wodę. Nie wystarczy po prostu w jednym miejscu na dnie podbudowy dać jedną rurę drenarską do zbiornika ? Podbudowa tworzy wannę więc jak znajdzie się tam woda to i tak rura ją odprowadzi.

Ale drenaż ma właśnie służyć do tego, żeby woda nie dostała się do podbudowy płyty i nie ma to nic wspólnego z tym, że ta podbudowa przepuszcza wodę. Woda przechodząca przez podbudowę mogłaby spowodować jej podmycie i w konsekwencji nierównomierne podparcie płyty.

Ale drenaż ma właśnie służyć do tego, żeby woda nie dostała się do podbudowy płyty i nie ma to nic wspólnego z tym, że ta podbudowa przepuszcza wodę. Woda przechodząca przez podbudowę mogłaby spowodować jej podmycie i w konsekwencji nierównomierne podparcie płyty.

Jak ma się nie dostać do podbudowy skoro drenaż jest umieszczany przeważnie na dnie tej podbudowy a nie na powierzchni ?

Jak ma się nie dostać do podbudowy skoro drenaż jest umieszczany przeważnie na dnie tej podbudowy a nie na powierzchni ?

Drenaż ma za zadanie odprowadzić wodę opadową, a właściwie jej nadmiar. Na podbudowę deszcz nie pada, bo zasłania ją dom, czyli podbudowa jest sucha. Woda może się do niej dostać z gruntu sąsiadującego z domem, bo na niego deszcze może padać. No i teraz drenaż ma spowodować, żeby ten nadmiar wody, zalegający w gruncie, nie doprowadził do zalania podbudowy. Jakby nie było drenażu, to grunt zadziałałby jak naczynia połączone, i woda by podeszła pod dom.

Pewnie przez jakiś czas utrzyma, a potem będzie siadać, np. o 10% grubości lub więcej.

W ślad za osiadaniem pojawią się pęknięcia ścian po jakimś bliżej nieokreślonym czasie. I wszystko dlatego, że oszczędziłeś kilkaset złotych.

Mój jest z silikatów, lekko nie ma, płyta 20cm, styro EPS 100 pod spodem. Stoi 9 rok, czekać czy sprzedawać?

Mój jest z silikatów, lekko nie ma, płyta 20cm, styro EPS 100 pod spodem. Stoi 9 rok, czekać czy sprzedawać?

Ooo, miloszenko, nie pamiętałem, że ty masz dom na EPS100 :) A czy twój dom nie jest z poddaszem użytkowym ? Zauważyłeś żeby coś siadło, bo wartości izolacyjnych chyba nie stracił ?

Czyżby coś niepokojącego się działo?

Nie, absoutnie nic sie nie dzieje, tym bardziej ze ja mam EPS 80 ;) Chodzi mi o kolejny domek ;)

Ooo, miloszenko, nie pamiętałem, że ty masz dom na EPS100 :) A czy twój dom nie jest z poddaszem użytkowym ? Zauważyłeś żeby coś siadło, bo wartości izolacyjnych chyba nie stracił ?

Oprócz rys tam gdzie elektryk wybruzdował ścianę pod peszle na wylot to śladów ruchu budynku brak. Rachunki za CO raczej podążają za tym, co się dzieje na zewnątrz.

Ja z resztą nie mam najstarszej forumowej płyty na EPS...

Poza tym, płyt na tyle uśrednia obciążenia, iż nie wyobrażam sobie nierównego osiadania. Sąsiad obok ma na ławach i w dwóch rogach widać, jak ława "nierówno pracuje".

Oprócz rys tam gdzie elektryk wybruzdował ścianę pod peszle na wylot to śladów ruchu budynku brak. Rachunki za CO raczej podążają za tym, co się dzieje na zewnątrz.

Ja z resztą nie mam najstarszej forumowej płyty na EPS...

Poza tym, płyt na tyle uśrednia obciążenia, iż nie wyobrażam sobie nierównego osiadania. Sąsiad obok ma na ławach i w dwóch rogach widać, jak ława "nierówno pracuje".

Ty masz zwykły EPS 100 czy jakiś aqua ? Masz folię pod izolacją ?

I czy zdecydowałbyś się budując jeszcze raz na EPS 100 ? Widzisz jakieś przeciwskazania ?