Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ktoś może bardziej zorientowany mógłby podać orientacyjny koszt płyty?

Ogólnie o budynku ...

Budynek parterowy z użytkowym poddaszem 117,8m2 powierzchni użytkowej parter (poddasze do ewentualnej przyszłej aranżacji) + garaż doprojektowany o szerokości 5,5m + długośc 10m co daje łącznie 172,8m2 powierzchni w idealnym prostokącie (21,2x10) powierzchnia zabudowy ok 210,2m2. Do budowy zostanie użyty pustak ceramiczny 24 cm + styropian 20 cm. Do ogrzewania będzie piec gazowy + rekuperacja o ile ma to jakieś znaczenie.

ogólnie projekt będzie oparty na tym https://projekty.muratordom.pl/projekt_z-perspektywa,2773,0%2C0.htm#rzuty plus jakieś zmiany kosmetyczne

teraz siedzę i rozsyłam zapytania ofertowe do różnych firm z prośba o wycenę ale może ktoś przerabiał podobny projekt ;) chodzi mi bardziej o cenę podstawową bez rzuconej elektryki, ogrzewania itp ;)

Edytowane przez martingg

45km od wawy ;) ogólnie ojciec ma wykończeniówkę, teść robi elektrykę więc wszystko od developerskiego robię "własnymi siłami" do developerskiego zleconym może poza ociepleniem, wstawieniem okien/drzwi itp jakiś lekkich robót. Ojciec też ma sporo znajomych wśród budowlańców więc powiedzmy nie będzie to milion monet i nie warszawskie ceny.

Co do samego projektu rozmawiałem z 2 osobami które go budują to jedna osoba zrobiła SSZ za 150 tysi, druga miała perturbacje z fundamentami (nie sprawdził gleby) które dodatkowo podniosły koszt o 20 tysi i doprojektowany oraz zbudowany garaż dwu stanowiskowy cena 200 tysi SSZ. Obydwie osoby budowały na ławach ;) stąd moje pytanie o orientacyjny koszt 200m2 płyty. Rozesłałem koło 20 zapytań ofertowych dotychczas zobaczymy ilu się odezwie i jakie będą ceny ...

dostałem wycene z termico na 75 tysi na razie jedna sztuka

Edytowane przez martingg

45km od wawy ;) ogólnie ojciec ma wykończeniówkę, teść robi elektrykę więc wszystko od developerskiego robię "własnymi siłami" do developerskiego zleconym może poza ociepleniem, wstawieniem okien/drzwi itp jakiś lekkich robót. Ojciec też ma sporo znajomych wśród budowlańców więc powiedzmy nie będzie to milion monet i nie warszawskie ceny.

Co do samego projektu rozmawiałem z 2 osobami które go budują to jedna osoba zrobiła SSZ za 150 tysi, druga miała perturbacje z fundamentami (nie sprawdził gleby) które dodatkowo podniosły koszt o 20 tysi i doprojektowany oraz zbudowany garaż dwu stanowiskowy cena 200 tysi SSZ. Obydwie osoby budowały na ławach ;) stąd moje pytanie o orientacyjny koszt 200m2 płyty. Rozesłałem koło 20 zapytań ofertowych dotychczas zobaczymy ilu się odezwie i jakie będą ceny ...

dostałem wycene z termico na 75 tysi na razie jedna sztuka

Ja rozumiem, że się rodzina zepnie i pomoże ale uważaj, żeby się w którymś momencie nie okazało, że musisz to i tak zlecić po cenie rynkowej.

Z doświadczenia powiem Ci: stan surowy - 1100 zł m2 po podłogach, deweloperski - 2200 zł m2 po podłogach, na gotowo - przynajmniej 600 zł w środku, 50k na ogród, z 30k na bramę, ogrodzenie, domofon, itd. (ceny netto).

I uważaj z obietnicami na gębę, bo ceny z miesiąca na miesiąc się zmieniają, i jak majster nie ma umowy to idzie tam, gdzie więcej płacą.

Umiesz liczyć licz na siebie :) zawsze wychodziłem z takiego założenia także spoko 18 lat już dawno za mną naiwności w większym stopniu się pozbyłem ;)

Rozmawiałem ze znajomym ojca kierownikiem budowy i też podał takie ceny jak ty 1100 surowy 2200m2 po podłodze developerski oczywiście -/+ kilka stów raczej plus ...

Czekam na wyceny żeby poznać jakieś orientacyjne ceny plyty wtedy będę miał jakiś większy pogląd o ile płyta może być droższa

Umiesz liczyć licz na siebie :) zawsze wychodziłem z takiego założenia także spoko 18 lat już dawno za mną naiwności w większym stopniu się pozbyłem ;)

Rozmawiałem ze znajomym ojca kierownikiem budowy i też podał takie ceny jak ty 1100 surowy 2200m2 po podłodze developerski oczywiście -/+ kilka stów raczej plus ...

Czekam na wyceny żeby poznać jakieś orientacyjne ceny plyty wtedy będę miał jakiś większy pogląd o ile płyta może być droższa

jakbyś poszukał w tym temacie albo po dziennikach tutaj się wypowiadających to ceny padały wielokrotnie. Tutaj masz bezpośrednie porównanie. Im większa powierzchnia fundamentu i mniejś ścian nośnych wewnątrz tym płyta wychodzi drożej. Jeżeli robisz sam to tutaj płyta ma znaczną przewagę.

jakbyś poszukał w tym temacie albo po dziennikach tutaj się wypowiadających to ceny padały wielokrotnie. Tutaj masz bezpośrednie porównanie. Im większa powierzchnia fundamentu i mniejś ścian nośnych wewnątrz tym płyta wychodzi drożej. Jeżeli robisz sam to tutaj płyta ma znaczną przewagę.

Płyta pod względem kosztów to głównie:

- XPS - 10 cm max, lepiej dać 10 lub więcej pod wylewkę znacznie tańszego EPS100,

- skręcanie stali - możesz w większym mieście wynająć sobie wiązarkę akumulatorową i o ile wszystko potniesz wcześniej to skręcisz to w jeden dzień,

- beton - w zależności od projektu może go być więcej niż przy ławach, niewiele więcej lub nawet mniej, czym gorsze warunki gruntowe i więcej ław wewnętrznych tym ta różnica maleje,

- koparka wyjdzie podobnie, zagęszczanie też,

- robocizna powinna być znacznie tańsza - 20-30% mniej roboczo-godzin przy płycie.

O ile teren nie ma większych spadków płyta powinna być brana pod uwagę w pierwszej kolejności.

robocizna powinna być znacznie tańsza - 20-30% mniej roboczo-godzin przy płycie.
Przy gotowych siatkach czy przy prętach?

Ciekawe, czy znajdę ekipę, która taniej zazbroi mi płytę taniej niż ławy. :) Np. uwzględniając fakt, że konstruktor płyty zaleca związanie każdego oczka z wszystkich 4 rogów. Biorąc pod uwagę zbrojenie dolne i górne to pewnie kilkanaście tysięcy samych wiązań. DO tego oczywiście zbrojenie dodatkowe pod ścianami nośnymi.

Przy gotowych siatkach czy przy prętach?

Ciekawe, czy znajdę ekipę, która taniej zazbroi mi płytę taniej niż ławy. :) Np. uwzględniając fakt, że konstruktor płyty zaleca związanie każdego oczka z wszystkich 4 rogów. Biorąc pod uwagę zbrojenie dolne i górne to pewnie kilkanaście tysięcy samych wiązań. DO tego oczywiście zbrojenie dodatkowe pod ścianami nośnymi.

A ten konstruktor był kiedyś na budowie? W jakim celu każdy róg wiązać? Ile kosztuje praca wiązania jeśli jest urządzenie co pozwala to zrobić w 8 godzin jednemu człowiekowi? Dodatkowe pod ścianami nośnymi? To tylko wtedy, jak masz 3 lub więcej pięter inaczej dupa nie konstruktor.

właśnie jestem na etapie poznawania wszelakich tajników i siedzę tutaj jakieś 5h dziennie czytając wszystko co wydaje się istotne ;) tak znam ceny płyty, przybliżone +/- , twój link który podałeś znam i czytałem już dawno ;) raczej ziemia nie pozwoli nam budować ław, więc stąd moje pytanie o przybliżony koszt, może akurat ktoś budował takiej wielkości płytę jaką planuje. Konstrukcja będzie bardzo prosta, zwykła stodoła na tradyjnych ławach to pewnie byłby "groszowe" sprawy, ale przy 200m2 płyty fundamentowej to się robi już potężna suma :) ale cóż coś za coś działka tania, to więcej zapłace za fundmanety ;) zawsze są jakies + i - decyzji.

Płyta pod względem kosztów to głównie:

- XPS - 10 cm max, lepiej dać 10 lub więcej pod wylewkę znacznie tańszego EPS100,

- skręcanie stali - możesz w większym mieście wynająć sobie wiązarkę akumulatorową i o ile wszystko potniesz wcześniej to skręcisz to w jeden dzień,

- beton - w zależności od projektu może go być więcej niż przy ławach, niewiele więcej lub nawet mniej, czym gorsze warunki gruntowe i więcej ław wewnętrznych tym ta różnica maleje,

- koparka wyjdzie podobnie, zagęszczanie też,

- robocizna powinna być znacznie tańsza - 20-30% mniej roboczo-godzin przy płycie.

O ile teren nie ma większych spadków płyta powinna być brana pod uwagę w pierwszej kolejności.

nie wiem czy bym się porwał na chyba najważniejszy element albo jeden z kluczowych aby robić go samemu bez większej wiedzy :)

ale idąć tym tropem dla 200m2....

- robota 15 tysi

- XPS 10cm 10 tysi

- roboty ziemne 5 tys

- stal 10yś

- beton 12 tyś

ceny liczone w jakieś 30s ... także koszt płyty 50-60 tysi co się pokrywa ze średnią rynkową w okolicach 250 pln za m2

Edytowane przez martingg

..... Dodatkowe pod ścianami nośnymi? To tylko wtedy, jak masz 3 lub więcej pięter inaczej dupa nie konstruktor.

Zależy co należy rozumieć przez dodatkowe pod ścianami, jeżeli konstruktor robi tzw beleczkę ukrytą wzdłuż ściany tak że strzemiona nie wystają poza obrys ściany to dupa nie konstruktor....

Właśnie wczoraj zamknęliśmy poziom 0 w mojej stodole o powierzchni całkowitej ok 190m2 więc mogę conieco powiedziec o kosztach. A wsrod nich będzie:

600,00 PLN geodeta, wytyczenie budynku

1 500,00 PLN stal na lawy

5 250,00 PLN 22,5m3 betonu b25 na lawy, w tym pompa

300,00 PLN izolacje poziome law

2 800,00 PLN bloczki fundamentowe (ok1100szt)

550,00 PLN styrbit i dysperbit na sciany fundamentowe

2 800,00 PLN xps 12cm na zewnatrze fundamentow plus folia bombelkowa, pianka i czysciki

50,00 PLN 2x 50m tasma dylatacyjna do chudziaka

300,00 PLN izolacje scian fudamentowych

4 700,00 PLN 9x wywrotka 13m3/22t piasku zasypowego

1 060,00 PLN koparka (8h x 120pln + 100 za dojazd)

4 600,00 PLN plyta/chudziak b20

15 000,00 PLN wykonawca

490,00 PLN inne wydatki

40 000,00 PLN FUNDAMENTY (ŁĄCZNIE)

Pewnie coś jeszcze czego nie ująłem bo nie mam pod ręką wszystkich papierów. Liczę że łącznie wyszło ok 35k. 250pln za M2 płyty to bardzo optymistyczna cena, wszytko zależy jak u Ciebie wygląda poziom 0 oraz co masz pod humusem.

Edytowane przez wally666

Aj nie doliczyłem betonu na przykrycie piasku 5000pln więc pewnie poziom 0 wyjdzie bliżej 40k za 188m2 pow. Całkowitej. Oczywiście można by trochę zaoszczędzić np. Na betonie na górę bo wziąłem B20 a nie b10, fundamenty zasypiałem te tylko piaskiem zasypowym a nie ziemią, na dodałem mogłem lepić eos aqua a nie coś i nie 12cm tylko 5cm, ławę zrobiłem 5cm wyższa bo nie robiłem pod nią chudziaka, mogłem kazać robolom zasypywać fundentowa od środka ręcznie przez tydzień, zrobić mniej punktów kanalizacyjnych i później poszczególne instalacje puścić pod wylewka itp ale po co na to oszczędzać a później narzekać że coś siada, pęka, przemarza, gnije itp?

170cm piachu, ogółem planuje podnieść i tak całość działko o te 0,5m będzie niezła zabawa bo to 2100m2 ... aczkolwiek sporo się w okolicy buduje więc liczę że to będą groszowe sprawy ...

Dostałem jak na razie 1 wycene na około 80 tys z firmy która się specjalizuje tylko i wyłącznie w płytach a wiadomo takie są najdroższe ;)