Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do Was pytanie o wyprowadzenie rur kanalizacyjnych z płyty. Powiedzmy, że chodzi mi o rurę do zlewu w kuchni (zlew przy ścianie; nie na wyspie). Na poziomie płyty wychodzi kanaliza fi110, potem będę miał styro podłogowe 15cm i wylewkę 7cm i tam pewnie będzie redukcja do fi50. Pytanie: czy rura fi110 powinna wychodzić zaraz obok murowanej ściany, czy np. połowa średnicy rury fi110 pod ścianą, a druga połowa w pomieszczeniu; potem ewentualne kucie muru i wyprowadzenie redukcji, tak by rura fi50 była schowana w ścianie.

Jak to jest u Was zrobione?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam do Was pytanie o wyprowadzenie rur kanalizacyjnych z płyty. Powiedzmy, że chodzi mi o rurę do zlewu w kuchni (zlew przy ścianie; nie na wyspie). Na poziomie płyty wychodzi kanaliza fi110, potem będę miał styro podłogowe 15cm i wylewkę 7cm i tam pewnie będzie redukcja do fi50. Pytanie: czy rura fi110 powinna wychodzić zaraz obok murowanej ściany, czy np. połowa średnicy rury fi110 pod ścianą, a druga połowa w pomieszczeniu; potem ewentualne kucie muru i wyprowadzenie redukcji, tak by rura fi50 była schowana w ścianie.

Jak to jest u Was zrobione?

Fi 50 starczy na zlew o zmywarkę, jeśli to wszystko na ten punkt to rób redukcję już w płycie i zostaw 2 cm od wewnętrznej krawędzi ściany nośnej, to się łatwo to obrobi, rura oczywiście schowana w ścianie.

Fi 50 starczy na zlew o zmywarkę, jeśli to wszystko na ten punkt to rób redukcję już w płycie i zostaw 2 cm od wewnętrznej krawędzi ściany nośnej, to się łatwo to obrobi, rura oczywiście schowana w ścianie.

Dziękuję za odpowiedź, tak w tym punkcie będzie tylko odpływ od zlewu i zmywarki :) Rozumiem, że chodzi Ci o opcję nr 1 na poniższym rysunku?

kanliza.jpg

Edytowane przez pstawik

§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku.
To ciekawe. Wszystkie płyty grzewcze naruszają warunki techniczne. Nie rozstrzygam, więc się na zapas nie denerwuj, ale jakim cudem taki budynek dostaje pozwolenie na budowę?

To ciekawe. Wszystkie płyty grzewcze naruszają warunki techniczne. Nie rozstrzygam, więc się na zapas nie denerwuj, ale jakim cudem taki budynek dostaje pozwolenie na budowę?

A co z budynkami wielokondygnacyjnymi, gdzie też stosuje się płyty grzewcze? Czy może jest coś o czym nie wiemy? Trochę to dziwne, że forum wie lepiej niż specjaliści, wysokiej klasy specjaliści.

Płyta fundamentowa grzewcza na każdej kondygnacji?

Widzisz tam napisane "każdej"? :)

Może byście wystosowali jakieś pismo do izby architektów z prośbą o opinie, nie wierzę, że przy budynkach komercyjnych jest taki problem.

Czy jest tu na forum jeszcze Henok? Powinien być biegły w temacie.

Ja tu na forum też słyszałem że EPS się pod płytę nie nadaje, ale jakoś żaden z forumowych budynków nie chce się przechylać, obniżać czy pełzać :)

...Ja tu na forum też słyszałem że EPS się pod płytę nie nadaje, ale jakoś żaden z forumowych budynków nie chce się przechylać, obniżać czy pełzać :)
A skąd to wiesz? Myślisz, że ktoś się przyzna? Przechylać to nie ale pełzanie... Pisał o nim kiedyś PiotrO w chwili słabości.

Widzisz tam napisane "każdej"? :)

To niby stosują fundamentową płytę grzewczą w najniższej kondygnacji?

Nie izolowaną termicznie od gruntu? Czy czymś, co udźwignie taki ciężar?

Może byście wystosowali jakieś pismo do izby architektów z prośbą o opinie, nie wierzę, że przy budynkach komercyjnych jest taki problem.

Co w zapisie "§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku." wymaga opinii? Słowo "powinna"? W prawie oznacza tyle, że jak jest inaczej, to jest niezgodnie z prawem.

Że są budynki, które ten przepis łamią? Jakby wszystko było zgodnie z prawem, to nie byłoby katastrof budowlanych spowodowanych wadami wykonawczymi czy projektowymi.

Edytowane przez Kaizen

...

Że są budynki, które ten przepis łamią? Jakby wszystko było zgodnie z prawem, to nie byłoby katastrof budowlanych spowodowanych wadami wykonawczymi czy projektowymi.

Od płyty grzewczej dom się nie zawali. Zastanawiająca jest jednak, w kontekście tego, co pisał jacenty popularność takiego rozwiązania. Oferują to praktycznie wszystkie firmy od płyt. Wydaje mi się, że to podobna sytuacja jak z fundamentami poniżej poziomu przemarzania. Nigdzie nie pisze, ze nie można tego poziomu sztucznie podwyższyć, ale projektanci unikają takiego rozwiązania. Ciekaw jestem.

To niby stosują fundamentową płytę grzewczą w najniższej kondygnacji?

Nie izolowaną termicznie od gruntu? Czy czymś, co udźwignie taki ciężar?

Co w zapisie "§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku." wymaga opinii? Słowo "powinna"? W prawie oznacza tyle, że jak jest inaczej, to jest niezgodnie z prawem.

No dobrze, ale co w praktyce ma oznaczać wymiana instalacji? Usunięcie np. całego stropu? W jakim celu? Czy ktoś wymienia całą wylewkę jeśli rurka pękła w jednym miejscu?

Jak się tak zastanowić to jest cała masa miejsc w instalacji wod/kan przechodzących przez konstrukcję, w których wymiana danego odcinka nie odbędzie się bez naruszania konstrukcji, bo trzeba będzie rozkuć kawałek ściany albo stropu. Nie widzę różnicy z sytuacją, gdzie kabel zatopiony w płycie grzewczej zostałby uszkodzony i punktowo naprawiony.

Od płyty grzewczej dom się nie zawali. Zastanawiająca jest jednak, w kontekście tego, co pisał jacenty popularność takiego rozwiązania. Oferują to praktycznie wszystkie firmy od płyt. Wydaje mi się, że to podobna sytuacja jak z fundamentami poniżej poziomu przemarzania. Nigdzie nie pisze, ze nie można tego poziomu sztucznie podwyższyć, ale projektanci unikają takiego rozwiązania. Ciekaw jestem.

Pisze pisze , to wynika ze starych norm które obecnie nie obowiązują, ale przyzwyczajenie zostaje. Stare normy -> trzeba było schodzić poniżej przemarzania dla gruntów wysadzinowych , nowa norma czyli eurokody daje możliwość innego podejścia czyli albo zejść albo zabezpieczyć przed wysadzinami.

Co do instalacji grzewczej w elemencie konstrukcyjnym to jako konstruktor uważam, za wysoce nierozsądne umieszczanie instalacji w konstrukcji, tak wiec w pełni rozumiem ten przepis, jest on dla mnie w pełni logiczny i konsekwentny .

No dobrze, ale co w praktyce ma oznaczać wymiana instalacji? Usunięcie np. całego stropu? W jakim celu? Czy ktoś wymienia całą wylewkę jeśli rurka pękła w jednym miejscu?

Jak się tak zastanowić to jest cała masa miejsc w instalacji wod/kan przechodzących przez konstrukcję, w których wymiana danego odcinka nie odbędzie się bez naruszania konstrukcji, bo trzeba będzie rozkuć kawałek ściany albo stropu. Nie widzę różnicy z sytuacją, gdzie kabel zatopiony w płycie grzewczej zostałby uszkodzony i punktowo naprawiony.

To pobożne życzenie, czasem żeby znaleźć przeciek to trzeba się na rozkuwać w różnych miejscach , poza tym są jeszcze sytuacje gdy np całą instalację trzeba by wymienić .....

Jest jedna zasadnicza różnica : przejść z instalacją przez element konstrukcyjny to zupełnie inna sytuacja niż umieścić instalację w elemencie konstrukcyjnym .

Edytowane przez jacentyy

No dobrze, ale co w praktyce ma oznaczać wymiana instalacji? Usunięcie np. całego stropu? W jakim celu?

Właśnie nie stropu. Masz mieć możliwość wymiany systemu grzewczego (np. stalowych rur, bo przerdzewiały czy innych, bo miały wadę fabryczną) bez naruszania konstrukcji budynku. Dlatego legalne jest robienie podłogówki w jastrychu, który nie jest elementem konstrukcyjnym, a zabronione jest w stropie czy płycie fundamentowej (chyba, że jakieś elementy np. w rurachosłonowych które da się wymienić bez naruszania konstrukcji).

Wygląda na to, że urzędnicy decydujący o PNB nie maja o tym pojęcia lub to lekceważą. Jak jednak firmy mogą to oferować? Nie myślę o p. Kaziu a o firmach oferujących fundament płytowy. Taki Legalett, na przykład. Kiedyś dawał rury fi, zdaje się 100 w płycie. I dostali na to patent. Niezgodny z warunkami...Teraz, przy powietrznym dają fi 50 ale to też przegięcie. Dochodzi jeszcze kwestia różnicy temperatur i rozszerzalności zbrojenia.Poroniony pomysł niezależnie od średnicy rurek.