Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem 8) i działa znakomicie.

https://i.postimg.cc/3rkLTYXq/IMG-2795.jpg

Że może działać znakomicie, to owszem. Szanse jednak na uszkodzenie w czasie betonowania są dużo większe. Widać inwestor i kierbud lubią ryzyko. Rury do deptania i załamywania przez brak ciśnienia, eps do gleby, zbrojenie leży na folii bez dystansów czyli nie ma otuliny. To zdjęcie z cyklu "jak nie robić płyty".

Że może działać znakomicie, to owszem. Szanse jednak na uszkodzenie w czasie betonowania są dużo większe. Widać inwestor i kierbud lubią ryzyko. Rury do deptania i załamywania przez brak ciśnienia, eps do gleby, zbrojenie leży na folii bez dystansów czyli nie ma otuliny. To zdjęcie z cyklu "jak nie robić płyty".

skoro tak się wszyscy czepiają to ja widzę zakłady na łączeniach prętów mniejsze niż jedno oczko ;)

Przepust prądu do ogrodu (sterowanie wszystkim z centrali alarmowej)

Przepust techniczny do frontowej części działki (domofon itp)

Przepust do GWC (jednak nie wiemy czy będziemy robić)

Przepust do kabla z netem (mamy działkę której bok ma ponad 100 m) i docelowo chcemy mieć możliwość podłączenia routera w oddalonej części ogrodu.

Dodatkowy przepust techniczny tak na wszelki wypadek gdyby nam się zachciało czegoś o czym dziś nie mamy pojęcia.

Dzięki za pomoc. Obawialem się o straty ciepła i koniec końców wykonałem tylko jeden dodatkowy przepust teletechniczny.

^^

Takie coś to właściwie powinno zdecydowanie zniechęcać do rurek w płycie fundamentowej, wprowadza niepotrzebne naprężenia w górnej powierzchni, w ogóle z dokładnością wykonania ma to niewiele wspólnego, szczerze powiedziawszy żenada.....

Szanowny kolego "jacentyy" ta żenada znakomicie sprawdza się już w przeszło 10 domach. Inwestorzy są bardzo zadowoleni z uzyskiwanych oszczedności w sezonach grzewczych oraz z komfortu cieplnego w swoich domach. ( nie obawiaj się kolego o naprężenia bo ci żyłka strzeli)

No to jeszcze przykład płyty grzewczej dla wnikliwych obserwatorów.:cool:

IMG-3521.jpg"]IMG-3521.jpg[/url]

No i tutaj wymiana części rurek wymaga rozorania zbrojenia, bo idą pod górnym zbrojeniem. W poprzedniej też beton przykrył? Czyli to nie są płyty zgodne z prawem nawet, jak się uprzesz, że naruszenie betonu nad zbrojeniem nie narusza konstrukcji (a narusza).

Niezłe też te pętle. To ktoś projektował? Ile mają metrów?

No i tutaj wymiana części rurek wymaga rozorania zbrojenia, bo idą pod górnym zbrojeniem. W poprzedniej też beton przykrył? Czyli to nie są płyty zgodne z prawem nawet, jak się uprzesz, że naruszenie betonu nad zbrojeniem nie narusza konstrukcji (a narusza).

Niezłe też te pętle. To ktoś projektował? Ile mają metrów?

Szanowny kolego "Kaizen" cieszy mnie wreszcie podejście merytoryczne do tematu - podyskutujmy na poziomie.

Pętle są max długości 80 m - te przewody które widzisz po zbrojeniem górnym nie są od ogrzewania lecz od instalacji wodnej między kotłownią a poszczególnymi punktami odbioru ( kuchnia łazienka , woda ogrodowa)

te przewody które widzisz po zbrojeniem górnym nie są od ogrzewania lecz od instalacji wodnej między kotłownią a poszczególnymi punktami odbioru ( kuchnia łazienka , woda ogrodowa)

Nie widzę żadnej rury, która przechodząc do pionu nie wychodzi spod zbrojenia. Widać też ładnie gdzie pod nie wchodzi, bo jest w tym miejscu kawałek otuliny. I są to dobiegi podłogówki.

Dawanie rur wielowarstwowych do płyty to lekkie nieporozumienie. Większe prawdopodobieństwo, że może się taka rura porozklejać przy warstwie wkładki aluminium. Do płyty powinny być jednorodne rury. Robi tak większość szanujących się wykonawców.

Czy według Ciebie rury PEX sa niedopuszczone do wykonywania ogrzewania podłogowego? Według mnie rura wielowarstwowa jest bardziej wytrzymała na takie środowisko fundamentu płytowego właśnie dziękii warstwie wkładki z aluminium a skoro dopuszczona jest do stosowania w ogrzewaniach podłogowych to "prawdopodobieństwo porozklejania się przy warstwie wkładki aluminiowej " jest równe zero.

Czy mógłbym prosić posiadaczy płyt fundamentowych o namiary na konstruktorów płyt? Chciałbym aby mój dom stał właśnie na płycie ale mój projektant nie za bardzo jest do tego przekonany (" a wie Pan u nas się tak nie robi, sporo większy koszt") dlatego też szukam kogoś kto by mi ją zaprojektował na wypadek jakby mój projektant nie dał się przekonać. Pisałem do kilku firm ale robią kompleksowo czyli projekt razem z wykonaniem a mi chodzi o sam projekt. Powierzchnia płyty 220m2 (parterówka z garażem dwustanowiskowym).

Z góry dzięki za pomoc dla laika:)