Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

XPSa też warto zaciągnąć klejem i siatką. Myśmy tego od razu nie zrobili i widzę, że się degraduje na wierzchniej warstwie.

Ja też uważam że warto go zakleić, XPS nie lubi słońca i się kruszy na powierzchni. Koszt siatki i kleju znikomy. Klej najlepiej hydrofobowy żeby wody nie ciągnął.

Dzięki za foto.

Zdecydowałem, że zrobie z EPS 200 20 cm i zaciągne siatką z klejem.

Widzę, że zdania są podzielone ;) A co z opaską przeciwwysazinową? XPS czy Aqua? Przy opasce jest trochę inna sytuacja; nie da się do końca zabezpieczyć styro jak ma to miejsce przy bokach płyty. W opasce styro raczej cały czas będzie w wilgotnym środowisku narażonym na jakieś ruchy gruntu przez szereg lat...

Widzę, że zdania są podzielone ;) A co z opaską przeciwwysazinową? XPS czy Aqua? Przy opasce jest trochę inna sytuacja; nie da się do końca zabezpieczyć styro jak ma to miejsce przy bokach płyty. W opasce styro raczej cały czas będzie w wilgotnym środowisku narażonym na jakieś ruchy gruntu przez szereg lat...

Ja daję zwykły EPS podłogowy. Wodą, i ruchami się nie przejmuję, bo dom na tym nie stoi.

Mam pytanie, używał ktoś XPSa Paneltech ?

Gość Arturo72
Liczyłeś różnicę w koszcie pomiędzy EPS Podłoga a Aqua? Przecież nasiąkliwość zwykłego EPSa spowoduje, że po 5-8 latach właściwości izolacyjne będą znikome.

EPS to nie wełna ani nie gąbka.

EPS to nie wełna ani nie gąbka.

Jak ktoś wcześniej słusznie zauważył; nie ma potrzeby dawać bardzo twardego styro na burty i opaskę. Dawanie samego EPS to wg mnie trochę ryzyko, a i oszczędność niewielka w porównaniu do aqua. Są przecież styropiany aqua EPS150 i EPS200 i ja takie coś planuję na pewno na burty. Waham się jednak nad rodzajem styro na opaskę i nie wiem czy nie będzie najlepszy XPS 8-10cm?

Jak ktoś wcześniej słusznie zauważył; nie ma potrzeby dawać bardzo twardego styro na burty i opaskę. Dawanie samego EPS to wg mnie trochę ryzyko, a i oszczędność niewielka w porównaniu do aqua. Są przecież styropiany aqua EPS150 i EPS200 i ja takie coś planuję na pewno na burty. Waham się jednak nad rodzajem styro na opaskę i nie wiem czy nie będzie najlepszy XPS 8-10cm?
Policz ile zaoszczędzisz na tym Aqua w stosunku do XPS. Grosze.

Policz ile zaoszczędzisz na tym Aqua w stosunku do XPS. Grosze.

Policzyłem na burty i opaskę:

XPS -> 5170zł,

Aqua EPS 150 -> 3135zł

Różnica około 2 tysiące.

Co do XPS na burty, to jest jeszcze jedna niedogodność: planuję burty grubości 18cm. Aque kupię w takiej grubości, XPS musiałbym kleić: burta 10cm, a potem doklejanie 8cm.

XPS -> 5170zł,

Aqua EPS 150 -> 3135zł

Różnica około 2 tysiące.

Co do XPS na burty, to jest jeszcze jedna niedogodność: planuję burty grubości 18cm. Aque kupię w takiej grubości, XPS musiałbym kleić: burta 10cm, a potem doklejanie 8cm.

??? A możesz podać ceny za metr sześcienny tego EPS 150 Aqua i XPS?

Gość Arturo72

XPS -> 5170zł,

Aqua EPS 150 -> 3135zł

Różnica około 2 tysiące.

Jak narazie chaos i nic nie policzyles

Jak narazie chaos i nic nie policzyles
No nie. Licząc dom około 130 m2 powierzchni zabudowy, burty 50cm x 18 cm, opaskę 10 cm x 100 cm jakoś tak wyjdzie. Nie mniej XPS można mieć za około 400 zł/m3 (na 16 cm grubości trzeba dwie warstwy) co daje oszczędność jakichś 700 zł i zmniejsza różnicę do 1400 zł w wielkim przybliżeniu. Chyba do zaakceptowania.