Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

miloszenko - mierzysz na bieżąco tę temperature pod domem? Te 15 stopni to jest przez cały rok stabilne? Jakim cudem grunt nie zaciąga tego ciepła dalej? Może czegoś nie rozumiem bo jestem laikiem budowlanym i dopiero zaczynam ze wszystkim, ale jestem też umysłem ścisłym i na logikę wychodzi mi tak: Pod domem masz te 15 stopni (zakładam że zmierzyłeś a nie przypuszczasz) może dlatego że właśnie grzejesz swoim domem ten grunt bo Twoja izolacja nie spełnia swojej funkcji? Pisali tu różni ludzie wiele razy że grunt ma stałą temperaturę 8 stopni. U Ciebie jest 15 - czyli oprócz grzania domu stale grzejesz grunt pod nim do 15 stopni. Ja właśnie tego chcę uniknąć, inaczej robiłbym zwykłe ławy, albo płytę bez żadnego docieplenia. Ja rozumiem że grunt może być pod domem trochę cieplejszy bo wiadomo że ciepło zawsze przeniknie, ale 2 krotna różnica? Ile to energii dodatkowo trzeba władować w te tony ziemi żeby podwoić ich temperaturę? Te tony ziemi oddają tę temperaturę kolejnym bo przecież nie są izolacją. Do tego jak ziemia jest stale mokra, tak jak obecnej zimy to już w ogóle nie rozumiem stwierdzenia że 15 stopni pod domem jest ok. Przecież woda świetnie przewodzi ciepło. EPS ponoć nasiąka a Ty masz właśnie ten EPS pod płytą.

Wracam do moich pytań co do szkła pod płytą - czy ktoś ma/rozważa? Jak się to sprawdza? Czy poza ceną są jakieś merytoryczne wady? Czy może same zalety, tylko cena za wysoka? Może za świeży temat jak na razie?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile to jest lambda kilka razy niższa?

Ile mają mi wzrastać rachunki

Widziałeś wykres? Lambda wyższa będzie, nie niższa.

Ile wzrośnie - też masz omówione w tym filmie. Tylko po co płacić te 30% mniej za materiał, który ma 3x gorszą lambdę po ustabilizowaniu wilgotności na poziomie gruntu (niby suchego)?

jeśli pod domem jest 15 stopni a izolacji ubywa?

Jak masz 15 stopni, to pięknie udowadniasz, że to nędzna izolacja od gruntu i go bardzo grzejesz. Bo ci, co mają przyzwoitą (ale nie szkło piankowe) mają sporo chłodniej.

http://imagizer.imageshack.us/a/img922/4458/7G072k.jpg

Źródło

Edytowane przez Kaizen

^^

.....

jak ktoś ma pomysł jak się z tego wykręcić to na pewno spróbuje :cool:

Płyta fundamnetowa to taka duża stopa fundamentowa. Powołaj się na to , że nie ma definicji stopy fundamentowej w prawie budowlanym, a skoro nie ma to niech się nie wygłupiają z interpretacją rozporzadzenia ....

Jak masz 15 stopni, to pięknie udowadniasz, że to nędzna izolacja od gruntu i go bardzo grzejesz. Bo ci, co mają przyzwoitą (ale nie szkło piankowe) mają sporo chłodniej.

Nie mam 15 stopni, nie wiem ile mam ale po 8 latach myślę, że tyle będzie.

A Ci, co mają przyzwoitą izolację to ile stopni mają pod domem?

Bo jeśli na styrodur i szkło wydali tysiące, to nijak nie widzę opłacalności takiej inwestycji.

Na te średnio 1500 zł na CO w grunt ucieka maksymalnie 300 zł. Ile zaoszczędzę robiąc lepszą izolację za 3000 zł? 100 zł?

To przy grzaniu gazem. Jakbym grzał PC to by to było z 50 zł rocznie oszczędności, w imię czego się pytam?

Wracam do moich pytań co do szkła pod płytą - czy ktoś ma/rozważa? Jak się to sprawdza? Czy poza ceną są jakieś merytoryczne wady? Czy może same zalety, tylko cena za wysoka? Może za świeży temat jak na razie?

Jest parę tematów, aczkolwiek rzadko uczęszczane:

jedna realizacja - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?239058-nowe-mo%C5%BCe-nie-znaczy-gorsze_-p%C5%82yta-fundamentowa-na-szkle-piankowym-i-prefabrykat&highlight=szklo%20piankowe

i wątek - https://forum.muratordom.pl/showthread.php?238946-P%C5%82yta-Fundamentowa-na-szkle-piankowym&highlight=szklo+piankowe

Też mam pewne dylematy z tym związane (moje wpisy w tych wątkach), ale niewiele rzeczowych danych można znależć na necie.

Do dziś nie dostałem zwrotki od producentów jak zmierzyli wspólczynniki tego materiału ...... (gdyby wsadzili to w gabion i zmierzyli byłoby dobrze, ale brak odpowiedzi na moje pytania sugeruje, że poprostu zbadali plytę szkła piankowego i na tej podstawie założyli, że zagęszczone kawałki tego mają mniej więcej tyle ). A takie coś już mnie nie satysfakcjonuje. Ja raczej zrobię jak większość na XPS.

dpo - bardzo trafne spostrzeżenie. Ja w takim razie też napiszę do kilku firm i jak również będzie taka wymowna cisza to zacznę ponownie zastanawiać się nad XPSem

miloszenko - jasna sprawa że przy oszczędnościach rzędu 50zł inwestycja za 5000zł nie ma sensu. Tylko że tego się tak łatwo nie liczy. Nie można sobie po prostu rzucić "bym sobie z 50zł oszczędził" bo można sobie też tak rzucić z 500zł i już wtedy wyjdzie Ci że się opłaca. No ale to rozważania na inny temat.

dpo - bardzo trafne spostrzeżenie. Ja w takim razie też napiszę do kilku firm i jak również będzie taka wymowna cisza to zacznę ponownie zastanawiać się nad XPSem

miloszenko - jasna sprawa że przy oszczędnościach rzędu 50zł inwestycja za 5000zł nie ma sensu. Tylko że tego się tak łatwo nie liczy. Nie można sobie po prostu rzucić "bym sobie z 50zł oszczędził" bo można sobie też tak rzucić z 500zł i już wtedy wyjdzie Ci że się opłaca. No ale to rozważania na inny temat.

Oczywistym jest, że straty do gruntu w domu energooszczędnym to raczej najmniejszy składnik sumy strat. Nawet mocno go zawyżając walka o izolacyjność tej przegrody to nie jest optymalny kierunek - kilka tysięcy zł to może wystarczyć na zmianę pieca gazowego na PC co się w kilka lat opłaci.

Dzisiaj łatwiej i skuteczniej obniżymy rachunki odpowiednim doborem systemu grzewczego niż szukaniem ucieczki drobnych ilości energii kosztem tysięcy złotych.

Nie mam 15 stopni, nie wiem ile mam ale po 8 latach myślę, że tyle będzie.

No, z myślami trudno dyskutować. Są w końcu najtwojsze i nikt nie może tego zweryfikować.

A Ci, co mają przyzwoitą izolację to ile stopni mają pod domem?

Serio pytasz? Masz wykres. Nie znajdujesz odpowiedzi na swoje pytanie?

Dając 30cm EPSa pewny jesteś, że wyszło taniej i lepiej, niż 20cm XPS czy 10cm czarnego szkła? Oglądałeś film? Liczyłeś to? W zależności od wilgotności gruntu różne rozwiązania będą opłacalne. Tylko nikt tego nie liczy - ale jestem na 99,99% przekonany, że 30cm EPS to najdroższe i namniej energetycznie efektywne rozwiązanie pod płytą. Już 10cm XPS pod i 10cmna byłoby w praktyce lepsze i tańsze.

Edytowane przez Kaizen

Stałej temperatury pod płytą fundamentową raczej bym nie oczekiwał. Chyba że ta płyta będzie miała rozmiary hali produkcyjnej. Przecież grunt otaczający dom ma zmienną temperaturę w ciągu roku. W zimie przy gruncie mogę mieć nawet -25*C (tak miałem rok temu), a w lecie, w bezdeszczowe dni pełne słońca ziemia rozgrzewa się bardzo mocno.

Najważniejsze to dobrze się od tych zjawisk odizolować. Tak wyglądają dwa lata pod moją płytą. Nie oczekuję że temperatura się wyrówna, to niemożliwe bez ogromnej (bardzo szerokiej) opaski izolującej wokół domu.

LxDlSj.jpg

No, z myślami trudno dyskutować. Są w końcu najtwojsze i nikt nie może tego zweryfikować.

Serio pytasz? Masz wykres. Nie znajdujesz odpowiedzi na swoje pytanie?

Dając 30cm EPSa pewny jesteś, że wyszło taniej i lepiej, niż 20cm XPS czy 10cm czarnego szkła? Oglądałeś film? Liczyłeś to? W zależności od wilgotności gruntu różne rozwiązania będą opłacalne. Tylko nikt tego nie liczy - ale jestem na 99,99% przekonany, że 30cm EPS to najdroższe i namniej energetycznie efektywne rozwiązanie pod płytą. Już 10cm XPS pod i 10cmna byłoby w praktyce lepsze i tańsze.

Jeśli to co ja myślę, jest nic nie warte w stosunku do tego, do czego Ty jesteś przekonany to trudno.

Ja się nie muszę z nikim kopać, widziałem wyniki z kilku energooszczędnych i mniej oszczędnych domów i różnica 2,3 stopnie pod domem w zbyt małym stopniu wpływa na rachunki.

Nie planowałem tych 30 cm, tak wyszło w trakcie budowy, że trzeba było się podnieść i tyle. Dzisiaj zrobiłbym inaczej.

Tak, 120cm naokoło płyty - XPS 6cm

I co mierzyłeś temperaturę pod płytą?

Eco house mierzył, było zimą jeśli dobrze pamiętam 11 stopni.

Ten balon pod domem z czasem powstaje, nie jest równomierny ale jest. Skoro na koniec każdej zimy pod płytą jest plus 11 to siłą rzeczy następnej zimy będzie więcej ( no chyba, że opaska nie działa i mróz włazi pod płytę i chłodzi ten grunt).

Jeśli to co ja myślę, jest nic nie warte w stosunku do tego, do czego Ty jesteś przekonany to trudno.

Podałem surowe dane - wykres. Pomiary - nie przekonania.

Ja się nie muszę z nikim kopać, widziałem wyniki z kilku energooszczędnych i mniej oszczędnych domów i różnica 2,3 stopnie pod domem w zbyt małym stopniu wpływa na rachunki.

To podaj te dane zamiast "nie wiem ile mam ale po 8 latach myślę, że tyle będzie."