Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zagęszczał może ktoś z Was podbudowę pod płytę skoczkiem zamiast dużej zagęszczarki? W okolicy ciężko o zagęszczarkę ok 500 kg i tak myślę czy nie wykorzystać do tego celu skoczka. Skoczek zageszcza ponoć warstwę do 40 cm na raz. Biorąc nawet poprawke i liczyć 30 cm to itak sporo wiecej niż typowa zagęszczarka dostępna w okolicy czyli ok 100 kg.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

po jakim czasie od wylania płyty zaczynaliście stawianie ścian ?

wiem, że najlepiej po 28 dniach kedy to beton osiągnie pełną wytrzymałość, ale rzeczywistośc jest pewnie inna :)

jak to było u was i czy przyspieszenie odbiło sie na całej reszcie ?

Edytowane przez asbe

Witam,

po jakim czasie od wylania płyty zaczynaliście stawianie ścian ?

wiem, że najlepiej po 28 dniach kedy to beton osiągnie pełną wytrzymałość, ale rzeczywistośc jest pewnie inna :)

jak to było u was i czy przyspieszenie odbiło sie na całej reszcie ?

U mnie płyta była lana 5 kwietnia, a 23 kwietnia były już ściany nośne i wylany strop. Niedługo minie 3 lata i na razie przyspieszenie się nie odbija :)

Zagęszczał może ktoś z Was podbudowę pod płytę skoczkiem zamiast dużej zagęszczarki? W okolicy ciężko o zagęszczarkę ok 500 kg i tak myślę czy nie wykorzystać do tego celu skoczka. Skoczek zageszcza ponoć warstwę do 40 cm na raz. Biorąc nawet poprawke i liczyć 30 cm to itak sporo wiecej niż typowa zagęszczarka dostępna w okolicy czyli ok 100 kg.

Skoczek małą ma powierzchnię zagęszczania, powiem tak jak nie ma nic sensownego to skoczek musi być ale się najeździsz nim, lepiej byłaby zagęszczarka 200-300 kg ta 100 kg to trochę za mała, ale jak nie masz nic ciekawszego ..

U mnie płyta była lana 5 kwietnia, a 23 kwietnia były już ściany nośne i wylany strop. Niedługo minie 3 lata i na razie przyspieszenie się nie odbija :)

szczerze mówiąc, to na taką odpowiedź liczyłam :)

u mnie parterowy bez stropu (płyta gk) - dzisiaj wylewają płytę, a od wtorku chcemy zacząć ściany - wieniec ma być wylany 23-go.

chyba trochę szybciej w sumie, ale może będzie ok :oops:

liczę, że mój Mirek (budowlaniec) wie co robi :)

Edytowane przez asbe

I KB nie ma nic przeciwko ?

Beton potrzebuje czasu aby uzyskać docelową wytrzymałość.

KB mówił mi że można próbować po około 2 tygodniu ale najbezpieczniej poczekać 28 dni...

My czekaliśmy miesiąc.

Jak to mówią czasami pośpiesz jest złym doradcą ...

A budowlaniec ? Chce jak najszybciej skończyć i iść na inną budowę. On tam nie będzie mieszkał , więc co go to obchodzi ?

KB mówił mi że można próbować po około 2 tygodniu ale najbezpieczniej poczekać 28 dni...

My czekaliśmy miesiąc.

A budowlaniec ? Chce jak najszybciej skończyć i iść na inną budowę. On tam nie będzie mieszkał , więc co go to obchodzi ?

oj tam, oj tam,

tak na logike, to pełna wytrzymałośc potrzebna jest na cały budynek z dachem i dachówką włącznie

dach będzie dopiero 10 marca, więc powinno być ok,

w sumie to mi zależy na czasie, ale ktoś, kto buduje od wielu lat i to z powodzeniem i rzeszą zadowolonych inwestorów powinien chyba też coś wiedzieć

kierownik budowy pewnie tez ma pojęcie, ale bardziej książkowe - jak sądzę

My czekaliśmy miesiąc.

Po miesiacu to beton uzyskuje wytrzymalość, która pozwala przeniesienie obciążenia od ścian, stropów, dachu, śniegu na tym dachu itp, itd.

Ściany nie powstają w ciągu trzech dni, ich cięzar jest zresztą znikony, w stosunku do tego, na co obliczana jest płyta.

Jednak palet z bloczkami bym na płycie nie stawiał.

Wytrzymałość betonu na początku szybko rośnie. A że płyta jest policzona z wielokrotnym zapasem razem z obciążeniem ścianami, stropem, śniegiem i wiatrem, to bym już po weekendzie się nie obawiał stawiać palet.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=426944

U mnie 29 grudnia był wylany "chudziak" z betonu B15 - 2 stycznia stanęło na nim 11 palet BK. Nic nie pękało - a to słabszy i niezbrojony beton, niż na płytę.

Więc bym się specjalnie nie obawiał.

Wytrzymałość betonu.jpg

My czekaliśmy miesiąc.

Nie ma sensu o ile nie ma mrozów czekać więcej jak 3 dni. Te kilka palet to jest nic, sama płyta waży na 100 m2 ponad 50 ton, a ma w planach przyjąć na siebie jeszcze ze 100 ton, 10 palet po 1.5 tony na start to jest nic.

Po miesiacu to beton uzyskuje wytrzymalość, która pozwala przeniesienie obciążenia od ścian, stropów, dachu, śniegu na tym dachu itp, itd.

Ściany nie powstają w ciągu trzech dni, ich cięzar jest zresztą znikony, w stosunku do tego, na co obliczana jest płyta.

Też tak sądzę, a co do palet to faktycznie bardzo słuszna uwaga - zwróce na to uwagę

E tam. Czy ta paleta jest w stanie naruszyć konstrukcję płyty po 72 godzinach wiązania?

Nigdy nic takiego nie zauważyłem, a i silikaty szły po 3 dniach...

Moja płyta ma 9 lat a dostała silką po głowie dość wcześnie :)

Czy dajesz gwarancje , że nigdy, nic złego się nie stanie ?

Ja wolałbym nie ryzykowac, ze np na skutek niskiej, zimowej temp. wiazenie betonu bedzie spowolnione, palet bedzie zbyt dużo, a jeszcze moze operator HDS spusci ktorąś ze zbyt dużym impetem .

jeszcze raz poruszę temat ocieplenia płyty

z lektury tego co piszecie wynika, że pewnie 10 cm XPS pod płytę i 10 styro na płyte to za mało

taki miałam plan, ale się zastanawiam, czy moja podłogówka w ten sposób nie będzie jednak grzała trochę tej płyty zamiast pomieszczeń

robię akumulacujne, czyli 9 cm wylewki

z drugiej strony chyba jednak nie powinno ciepło iść w styropian, tylko w beton, więc już sama nie wiem

z kolei płyta też nie będzie sie jakoś bardzo wychładzała z uwagi na XPS

liczę, że mi coś doradzicie :)

Skoczek małą ma powierzchnię zagęszczania, powiem tak jak nie ma nic sensownego to skoczek musi być ale się najeździsz nim, lepiej byłaby zagęszczarka 200-300 kg ta 100 kg to trochę za mała, ale jak nie masz nic ciekawszego ..

Czy oprócz wiekszego nakładu pracy nie ma przeciwwskazan dla skoczka? Ze sprzetem w okolicy jest tak jak napisalem skoczki i plyty do 100kg,wieksze sprzety to juz problem bo albo nie maja albo na firmę. No i pytanie lepszy skoczek czy taka plytowa ok 100kg? Moim zdaniem skoczek bo pomimo swoich wad ma te zalete ze zageszcza grubsza warstwe niz plyta 100kg a wiec wieksza szansa na dobre zageszczenie.

Pozdrawiam