Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do konstruktorów.

Otóż w projekcie płyty mam siatki zbrojeniowe, ale można też zastosować pręty fi 8 o długości 12m z zakładem 60cm.

Czy to jest normalne, że siatki mają w projekcie zakłady tylko 30cm, a pręty miałyby aż 60cm?

Proszę tylko o potwierdzenie, że zakład 30cm to nie jest za mało (dla siatek fi 8 o wymiarach 5,00x2,15m).

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do konstruktorów.

Otóż w projekcie płyty mam siatki zbrojeniowe, ale można też zastosować pręty fi 8 o długości 12m z zakładem 60cm.

Czy to jest normalne, że siatki mają w projekcie zakłady tylko 30cm, a pręty miałyby aż 60cm?

Proszę tylko o potwierdzenie, że zakład 30cm to nie jest za mało (dla siatek fi 8 o wymiarach 5,00x2,15m).

50 średnic zakładu.

A po co Ci taka akumulacja przy grzaniu gazem?

Po co grzać 20 cm betonu skoro można 6 cm?

Chodziło mi raczej czy taka ilość betonu jest w praktyce możliwa do ogrzania na niskim parametrze i przekazania tego ciepła do pomieszczeń..?

Czy przy takiej akumulacji rachunki będą większe niż by to była wylewka 6cm?

Chodziło mi raczej czy taka ilość betonu jest w praktyce możliwa do ogrzania na niskim parametrze i przekazania tego ciepła do pomieszczeń..?

Czy przy takiej akumulacji rachunki będą większe niż by to była wylewka 6cm?

A czemu miałaby nie być? Tylko przy gazie nie ma potrzeby akumulacji tak dużej ilości energi skoro cena gazu jest stała w ciągu doby. Spadnie Ci temperatura po x godzinach to kocioł się włączy i dobije do temp. zadanej. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku pomp ciepła czy grzaniu czystym prądem gdzie masz okienka taniego prądu i wtedy właśnie duża bezwładność jest zaleta.

Jestem na etapie projektu, właśnie dostałem od projektanta rysunki odnosnie fundamentu. Ze względu na szkody górnicze (III kat) musiałem mieć płytę, ale w porównaniu z innymi projektami płyt co widziałem na forum, ta moja jest bardzo skomplikowa - tak przynajmniej mi sie wydaje.

Co sądzicie o takim układzie w płycie ? - zamierzam ogrzewać dom gazem.

c3ea974ded86ecabgen.png

Dzięki za uwagi.

Jestem na etapie projektu, właśnie dostałem od projektanta rysunki odnosnie fundamentu. Ze względu na szkody górnicze (III kat) musiałem mieć płytę, ale w porównaniu z innymi projektami płyt co widziałem na forum, ta moja jest bardzo skomplikowa - tak przynajmniej mi sie wydaje.

Co sądzicie o takim układzie w płycie ? - zamierzam ogrzewać dom gazem.

c3ea974ded86ecabgen.png

Dzięki za uwagi.

Napakowane papy i betonu jakbyś platformę wiertniczą w bagnach miał stawiać.

Może zapytaj konstruktora czy jest jakieś uzasadnienie dla każdej z warstw, 3 razy izolacja żeby przy płycie fundamentowej odciąć się od wilgoci? Co to ma być?

Co do piachu na płycie to nam konstruktor tez zafundowal takue cudo. Plyta fu i na niej wymurowana sciana fundamentowa wys 40 cm zasypane piaskiem i na to chudziak. Na pytania o takie rozwiazanie stwierdzil ze plyta musi byc posadowiona 50 cm ponizej poziomu gruntu zeby nie nastepowalo wypychanie gruntu dookola plyty. Z poczatku wydawało mi się ze chodzi o wysadziny jednak podczas rozmowy wyszlo ze wysadziny to co innego a tu chodzi o wypychanie gruntu np podnoszenie kostki brukowej wokol budynku.

Mysle ze pomieszal on informacje o tym ze prawo dopuszcza posadowienie na glebokosci 50 cm przy dobrych warunkach gruntowych z wysadzinami. Jednak twardo odstaje przy swoim takze trzeba będzie poszukac innego projektanta do plyty.

^^to jest stara szkola i brak wiedzy na temat mozliwosci zabezpieczenia gruntu przed wyssdzinami, kiedys trzeba było schodzić na głębokość przemarzania ale obecnie obowiazujacy eurokod nie nakazuje takiego rozwiazania trzebazabezpieczyc grunt przed wysadzinsmi

myślisz że jakich argumentów powinienem uzyc, mam z architektem spotkanie w środę i chcę by ć przygotowany. Bo chcę zmiany w tym. Dla mnie, dla laika to wygląda kosmicznie i dziwnie. Jak jakaś forteca...

Czy myslicie, że będzie okej pod względem technicznym, aby wywalić ten pustak i ten piasek, i od razu murować ściany nosne ? bez dodatkowego chudziaka betonowego ?

Jesli chodzi o wysadzony.... to nie wystarczyło by zrobic opaski pod kątem na około budynku ? i płytę można posadzowić wyżej ?

umielibyście mi jakieś techniczne wytyczne wskazać, gdzie szukać- żeby faktami się podeprzeć ?

Tragedia. Wątpię zebyś z tym pajacem doszedl do porozumienia.

Na dobrym gruncie wystarczy ściągnąć humus, dać pospółkę zagęszczoną, xps i mozesz lać plytę. Na niej oczywiście od razu murujesz.

Ja mam dom pietrowy na 3 kat szkód z silki 18. Plyta ma 24cm, finalnie wyszla od 25 do 28cm.

Edytowane przez pandzik

Zrób projekt płyty u sprawdzonego konstruktora. Z tym Twoim nie podyskutujesz bo itak na koniec się dowiesz ze tak jak On zaprojektował jest dobrze i inaczej to On się nie podejmie żeby zrobić. Przerabiałem to samo, teorie o wypychaniu gruntu itd a na koniec itak stwierdzenie że płyty które Mu pokazalem są zrobione źle i on innej niż taka z piaskiem w środku nie zaprojektuje.

Pozdrawiam

akurat mam gliny, to grunt średni. Ale nie wydaje mi się, aby to był powód takiej dziwnej konstrukcji płyty.

Przy takiej płycie, to Ty ponad grunt jeszcze nie wyjdziesz, a wydasz tyle, co inni, zalewając wieniec :)

Ile metrów masz tej gliny ? Nie da sie studnią chlonną przebić do przepuszczalnej warstwy ?

ktos mógłby sie wypowiedzieć? Słaba jakość na 2m 30cm torfu. Geotechnik sugerował podnieść budynek o 0,5-0,8m i tyle. Woda na 1m

c02b8f85791dd710.jpg

Ech geotechnik, też miałem geologa co mi sugerował wysokość posadowienia. Od tego jest konstruktor !!!

Bierz projektanta od płyt, projekt będzie kosztował niewiele w stosunku do tego, co masz obecnie wyrysowane.

Ja w tym roku widzę już trzeci taki projekt co niestety nie świadczy dobrze o rozgarnięciu projektantów (zwłaszcza starszej daty, co by każdą płytę pchali poniżej strefy przemarzania).

Ech geotechnik, też miałem geologa co mi sugerował wysokość posadowienia. Od tego jest konstruktor !!!

Bierz projektanta od płyt, projekt będzie kosztował niewiele w stosunku do tego, co masz obecnie wyrysowane.

Ja w tym roku widzę już trzeci taki projekt co niestety nie świadczy dobrze o rozgarnięciu projektantów (zwłaszcza starszej daty, co by każdą płytę pchali poniżej strefy przemarzania).

co do płyty i tak będzie ją projektował konstruktor ;) chciałem podpytać forumowiczów może jest tu jakiś zakamuflowany konstruktor który coś podpowie