Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy da się zrobić płytę fundamentową, która od gruntu do posadzki ma 40 cm wysokości? na razie dostałem jedną wyceną na 14 cm, zupełnie mnie to nie urządza. mam glinę piaszczysta na całej działce, a jeszcze od połowy działki pomiędzy warstwami gliny na wys ok 1,6 do 1,9 m. piasek sypki, więc pierwszy wykonawca, z którym rozmawiałem zasugerował mi płytę, bo powiedział, że z fundamentami tradycyjnymi będzie trudno się ogarnąć no i teraz szukam kto by to zrobił, wysokość 40 cm zasugerował geolog, mówiąc, że przy pustakach betonowych i gruntach gliniastych niżej nie zaleca, btw czy warto zainwestować w beton wodoszczelny?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy da się zrobić płytę fundamentową, która od gruntu do posadzki ma 40 cm wysokości? na razie dostałem jedną wyceną na 14 cm, zupełnie mnie to nie urządza. mam glinę piaszczysta na całej działce, a jeszcze od połowy działki pomiędzy warstwami gliny na wys ok 1,6 do 1,9 m. piasek sypki, więc pierwszy wykonawca, z którym rozmawiałem zasugerował mi płytę, bo powiedział, że z fundamentami tradycyjnymi będzie trudno się ogarnąć no i teraz szukam kto by to zrobił, wysokość 40 cm zasugerował geolog, mówiąc, że przy pustakach betonowych i gruntach gliniastych niżej nie zaleca, btw czy warto zainwestować w beton wodoszczelny?

Chodzi Ci o poziom zero na plus 40 od poziomu terenu?

Nienawidzę problemu, ściągasz humus do warstwy nośnej i nadrzucasz piachu/kruszywa tak długo aż warstwy płyty dadzą oczekiwaną wysokość.

Chodzi Ci o poziom zero na plus 40 od poziomu terenu?

Nienawidzę problemu, ściągasz humus do warstwy nośnej i nadrzucasz piachu/kruszywa tak długo aż warstwy płyty dadzą oczekiwaną wysokość.

jak dla mnie trochę kiepski pomysł, przecież to będzie z czasem wszystko osiadało, poza tym jest to zmiana, która wymaga zmiany w projekcie, a ja właśnie tego chce uniknąć, bo mam w projekcie dom na 56 cm od gruntu na fundamentach tradycyjnych i w ramach przepisów mogę dokonać zmiany wysokości w granicach 2% dlatego mogę zejść bez robienia projektu zamiennego do 40 cm od gruntu do wejścia, pytanie jest więc takie czy może być konstrukcja płyty tak zrobiona żeby było 40 cm, bo na razie znalazłem najwyższą 25

Edytowane przez dambrum

jak dla mnie trochę kiepski pomysł, przecież to będzie z czasem wszystko osiadało, poza tym jest to zmiana, która wymaga zmiany w projekcie, a ja właśnie tego chce uniknąć, bo mam w projekcie dom na 56 cm od gruntu na fundamentach tradycyjnych i w ramach przepisów mogę dokonać zmiany wysokości w granicach 2% dlatego mogę zejść bez robienia projektu zamiennego do 40 cm od gruntu do wejścia, pytanie jest więc takie czy może być konstrukcja płyty tak zrobiona żeby było 40 cm, bo na razie znalazłem najwyższą 25

To w jakim celu masz w projekcie tak wysoko? Dom w dolinie czy działka z dużym spadkiem?

A Kierownika Budowy masz, tu nie ma miejsca ze wykonawca oś ci sugeruje a ty się zgadzasz.

Wykonawca zawsze sugeruje proste rozwiązanie dla niego co nie znaczy że taniej i lepiej dla ciebie.

Ale jak widać ta propozycja mi odpowiada, tylko pytam się czy może być płyta 40 cm? KB jeszcze nie mam wszystko jest na razie przed budową. Wysłałem kilka zapytań do różnych wykonawców płyt, ale sądziłem, że tu się czegoś dowiem.

Edytowane przez dambrum

po prostu tak chciałem, ale wykonawca zasugerował mi płytę no i teraz mam zonka

Po prostu obrałeś złą drogę. Najpierw projektuje się budynek pod kątem technologicznym a jak już jest gotowy można go sobie wrysować w teren. Jak masz płaska działkę to nadsyp kruszywa, będzie spokój a poziom osiągniesz jaki chcesz.

Po prostu obrałeś złą drogę. Najpierw projektuje się budynek pod kątem technologicznym a jak już jest gotowy można go sobie wrysować w teren. Jak masz płaska działkę to nadsyp kruszywa, będzie spokój a poziom osiągniesz jaki chcesz.

nie ja obrałem złą drogę tylko architekt dał d.... budując dom nie muszę się znać na geologii i budownictwie, architekt mając badania geotechnicze nawet się nie zająknął o płycie, dopiero wykonawca zwrócił uwagę że może prościej byłoby zrobić płytę, poczytałem i doszedłem do wniosku, że i owszem, wiem, że mogę zmienić pnb ale mam zerową chęć płacić za zmianę projektu architektowi znowu, a nadsypywać bez zmiany projektu też nie można, bo mogą zażądać przywrócenia do stanu poprzedniego, więc żeby ominąć papierologię muszę się zmieścić w dopuszczalnym 2% odstępstwie, ale może poczekam na odpowiedzi od firm robiących płyty

Możesz zrobić tak:

10cm styroduru

25 cm plyta

20 cm styropian

10cm wylewka

2 cm płytki, panele itp.

Razem masz 67 cm.

A jak to było by malo to możesz spokojnie podbudowe zrobić 50 cm ponad rodzimy grunt i masz razem grubo ponad metr względem pierwotnego gruntu.

Laczak - dzięki!!!

na marginesie poczytałem jeszcze co to jest zmiana istotna projektu budowlanego, wysokość jak najbardziej ALE wysokość budynku liczy się od posadzki przy wejściu, a nie od poziomu terenu tak jak sądziłem, wysokość cokołu zaznaczona jest odrębnie, więc niepotrzebnie się czepiłem tych 40 cm, bo zmiana wysokości od poziomu gruntu do posadzki parteru nie jest zmianą istotną i nie trzeba robić projektu zamiennego u architekta, konia z rzędem temu kto to ogarnie, przyklejam dyskusje na ten temat

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?125918-zmiana-fundamentu-juz-po-uzyskaniu-zezwolenia

Edytowane przez dambrum

^^ nie do konca , jezeli maszpoziom zero i masz jakies odniesienie do terenu , to zmiana tych zaleznosci powoduje zmiane wysokosci nad terenem a to jest zmiana istotna jezeli przekracza 2 %

a policzyłeś ile to jest 2 % od 56 cm? jutro będę dzwonił do nadzoru budowlanego i mam nadzieje, że się dowiem się wreszcie jakiś konkretów