Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie o rury kanalizacyjne.

Myślałem, że rura to rura i kupiłem rury SN8 Wavina PCV-U.

Buduję się na III kategorii szkód górniczych.

Rozmawiałem ze znajomym który również buduje się na III kategorii i kupował SN8 ale PP Kaczmarka, że niby lepsze na szkody.

Teraz siedzę i kombinuje bo nie daje mi to spokoju.

Jakie rury zastosowaliscie na szkodach?

^^ nie do konca , jezeli maszpoziom zero i masz jakies odniesienie do terenu , to zmiana tych zaleznosci powoduje zmiane wysokosci nad terenem a to jest zmiana istotna jezeli przekracza 2 %

dowiedziałem się tyle, że każdy nadzór budowlany rozumie sobie przepisy różnie, w jednych nikt się zmiany posadowienia budynku nie czepia w innych zwracają na to uwagę, u mnie płyta musi się zmieścić w 2% różnicy wysokości budynku od gruntu do punktu zero plus od zera do kalenicy razem z pokryciem dachowym, rozmawiałem już z jednym wykonawcą, powinno się taką wysokość dać osiągnąć, niemniej są interpretacje różnych izb architektów, że wysokość mierzy się od punktu posadzki, a nie od gruntu i wtedy niższe posadowienie budynku jeśli mieści się w MPZP nikogo nie powinno zbytnio interesować, ale u nas jak zawsze - bajzel w przepisach i interpretacjach...

Co powiecie na takie cudo.

Plyta somsiada dzisiaj zalewana, zbrojenie rzucone na garści piasku, bez xps'a. Zabrakło im parę m2 betonu to uzupełnili pietnastoma workami B20 z dodatkiem odrobiny wody. Nie za duzo bo pada. Myslalem ze wezma ode mnie troche kruszywa i zrobia jakies B30 ale skad..

Firma robi dom pod klucz, za oszałamiającą dla robiących gospodarczą metodą, kwotę.

Co powiecie na takie cudo.

Plyta somsiada dzisiaj zalewana, zbrojenie rzucone na garści piasku, bez xps'a. Zabrakło im parę m2 betonu to uzupełnili pietnastoma workami B20 z dodatkiem odrobiny wody. Nie za duzo bo pada. Myslalem ze wezma ode mnie troche kruszywa i zrobia jakies B30 ale skad..

Firma robi dom pod klucz, za oszałamiającą dla robiących gospodarczą metodą, kwotę.

B30 by nie urobili, zbrojenie na gruncie to trzeba z 4,5 cm dystansu zrobić, jakby jeszcze te worki wymieszali z kilkoma metrami tego co z pompy leciało to może by to jakoś się obroniło...

B30 by nie urobili, zbrojenie na gruncie to trzeba z 4,5 cm dystansu zrobić, jakby jeszcze te worki wymieszali z kilkoma metrami tego co z pompy leciało to może by to jakoś się obroniło...

To co z pompy poleciało to wrzucili zanim osobówką dowiezli te worki. Ja bym dokupił ten 1 czy 1,5m3 betonu, jak pewnie każdy inwestor. Ale, że robi to firma, to zysk się liczy i szkoda za przyjazd betoniarki z 1 czy 2 m3 zapłacić z 1000zł.

Jak ugryźć następujący temat.

Płytę robię w szalunku drewnianym (na boki przykleję 20 cm styropianu)

Ściany będą odsunięte o 5 cm od krawędzi płyty ( na ścianach będzie 25 cm styropianu)

Założenie miałem takie, by płyty styropianu był ze sobą zlicowane (efekt domu wyrastającego z ziemi)

Dotarła do mnie jednak dostawa desek na szalunek i ma wątpliwości czy uda mi się osiągnąć taki efekt - deski są lekko zwichrowane.

Zastanawiam się teraz co zrobić.

Czy robić jak planowałem, czy może lepiej zrobić 1 cm uskoku a później wyrównać styropianem 1 cm ( do tego tarka w dłoń i hej)

Jak ugryźć następujący temat.

Płytę robię w szalunku drewnianym (na boki przykleję 20 cm styropianu)

Ściany będą odsunięte o 5 cm od krawędzi płyty ( na ścianach będzie 25 cm styropianu)

Założenie miałem takie, by płyty styropianu był ze sobą zlicowane (efekt domu wyrastającego z ziemi)

Dotarła do mnie jednak dostawa desek na szalunek i ma wątpliwości czy uda mi się osiągnąć taki efekt - deski są lekko zwichrowane.

Zastanawiam się teraz co zrobić.

Czy robić jak planowałem, czy może lepiej zrobić 1 cm uskoku a później wyrównać styropianem 1 cm ( do tego tarka w dłoń i hej)

Strasznie kombinujesz. Zrób płytę 1 cm szerszą, szalunek od razu ze styro, potem bloczki muruj z zapasem żeby styro z elewacji nie wyszedł poza styro płyty.

Jedna grubość, szybko i skutecznie.

Beton ma taką siłę by przykleić styropian do siebie. Buduję na szkodach nie odspoi się to ?

Może to kołkować później, chociaż w sumie potem i tak będzie siatka klej to połączy się wszystko.

Przyklejone na mur beton. A kołkował ktoś tu na forum? Masz dziesiątki galerii budowy - nikomu nic nie odpadło.