Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przygotowując grunt pod płytę fundamentową, będę chciał zlecić sprawdzenie zagęszczenia gruntu.

W jakich miejscach jest to najważniejsze? Pod ścianami nośnymi zewnętrznymi? Wewnętrznymi? A może jeszcze gdzie indziej?

Pogadaj z geodetą/geologiem co to będzie robił, on Ci odpowiednio doradzi, ja był dał w okolicy narożników i 2,3 punkty w okolicy środka płyty. Tylko dopytaj ile od punktu żeby badanie nie kosztowało więcej niż płyta :)

@@

Robinson ile masz tej pospółki ? Jak ze 30 - 40 cm to nie ma sensu robić badań, bo płyta dynamiczna i tak pokazuje zagęszczenie do tych 30-40 cm , a pierwsze 10 -20 cm zawsze z czasem się rozluźnia, badanie ma sens jedynie w przypadku gdy zagęszczasz, zaraz po zagęszczeniu badasz i lejesz chudziaka, w innych przypadkach to nie ma sensu . Jak drogowcy budują nasyp to badanie zawsze się robi w dołku wykopanym tuż przed badaniem na głebokość 10-20 cm tak, żeby zbadać warste na głebokości 40-50 cm czy troszkę głebiej i to jest marodajne bo warstwa na 20-30-40 cm sie nie rozlużni tak łatwo,jeżeli chciałbyś sprawdzić warste ostateczną to musi to być z kruwya dobrze klinującego się np mieszanka kruszywa łamanego 0-31,5 mm

• 2 weeks później...

Witam,

Problem był już zapewne kiedyś poruszany, lecz wątek ma już tyle stron, że znalezienie konkretnego rozwiązania graniczy z cudem.

Mam płytę fundamentową grzewczą. Brama zamontowana równo z murem, wokół płyty 20cm XPS.

W jaki sposób osoby mające podobną sytuację macie rozwiązany temat wjazdu do garażu?

Kostką można dojechać do XPS, ale co dalej? by jak najmniej stracić ciepła z płyty?

1.jpg

Pozdrawiam

Damian

Tak miałem od konstruktora:

Jestem na etapie projektu, właśnie dostałem od projektanta rysunki odnosnie fundamentu. Ze względu na szkody górnicze (III kat) musiałem mieć płytę, ale w porównaniu z innymi projektami płyt co widziałem na forum, ta moja jest bardzo skomplikowa - tak przynajmniej mi sie wydaje.

Co sądzicie o takim układzie w płycie ? - zamierzam ogrzewać dom gazem.

c3ea974ded86ecabgen.png

W końcu zanalzłem firmę, która ma wolny termin i chce mi fundament zrealizować, proponują zastępczy projekt płyty, który by wyglądał w następujący sposób:

b3540fef072216d9gen.png

Wydaje mi się, że wygląda to o niebo lepiej niż mój poprzedni projekt. Zastranawiam się co o tym sądzicie? Zauwazyłem że jest mostek w zaznaczonym miejscu.

Czy silikat ograniczy go >?

Dzięki za sugestie...

Jestem po tym etapie.

Zrobiłem burty na chudziaku (obawiałem się robactwa)

Następnym razem zrobiłbym poza obrysem na zaprawie

Niestety chudziak nie jest idealnie zrobiony co do milimetra. Płyty też nie trzymały wymiarów.

Wypoziomowanie tego na piance jest bardzo pracochłonne.

Ale sugerujesz aby po wykonaniu podbudowy wykopać rynienki osadzić burtę i potem lać chudziaka? Czy może zrobić obstawkę z desek pod chudziak, wylać i potem grzebać rynienki mając wylany chudy?

a co polecasz zrobić?

Myslałem żeby pierwszą wartwę ułozyć z ISOMUR® PLUS ?

Ma ktoś doświadczenia ? warto?

Jezeli dom budujesz z silikatu to mozesz albo dac ba 1 warstwe ceramike zasypana perlitem albo po prostu ceramike. Ale najlepiej bedzie jak zrobisz plyte izolowana od spodu . Na rysunku tez widac tak jakby zbrojony tradycyjnie byl sam wieniec a reszta rozproszone? Nie wiem czy to dobry pomysl na szkody .

Tak miałem od konstruktora:

W końcu zanalzłem firmę, która ma wolny termin i chce mi fundament zrealizować, proponują zastępczy projekt płyty, który by wyglądał w następujący sposób:

b3540fef072216d9gen.png

Wydaje mi się, że wygląda to o niebo lepiej niż mój poprzedni projekt. Zastranawiam się co o tym sądzicie? Zauwazyłem że jest mostek w zaznaczonym miejscu.

Czy silikat ograniczy go >?

Dzięki za sugestie...

Trafiłeś trochę lepiej ale nie do końca. Skąd się biorą tacy konstruktorzy ??? Ława ukryta przy płycie fundamentowej ? Co ona ma niby robić??

Chudy beton wystarczy coś koło 5 cm , 10 cm to przerost formy nad treścią , poza tym chudy musi byc równy jezeli nie bedzie to szkoda kasy. Dalej płyta 30 cm ? masz mega szkody górnicze czy co ? Nie ma uzasadnienia w przepisach na temat podbudowy grubości 50 cm , wystarczy 20-30 cm , jakie masz grunty pod ? Glina czy piaski jak piaski to w ogole nie musisz robić tych 50 cm , jedynie ta opaska antywysadzinowa w postaci kruszywa ma sens chociaz lepszy by byla ze xpsa....

a doczytałem 3 kat szkód , ale to i tak nie uzasadnia 30 cm płyty , 25 cm też by stykneło , przy szkodach wazniejszy jest dobry projekt zbrojenia wynikajacy z obliczen

Edytowane przez jacentyy

Dzień dobry,

Widzę, że tutaj wszyscy kładą pod płytę XPSa.

Ja dostałem projekt swojej płyty od architekta/projektanta i byłem zaskoczony, że nie ma pod nią XPSa.

Naciskałem na XPSa pod płytą ale wyjaśnił mi, że mostek termiczny który powstanie będzie na tyle mały, że nie wart jest nakładów finansowych na XPSa.

Dodatkowo zastosowany zostanie "kołnierz" wokół bocznego ocieplenia płyty, który będzie tworzyć dodatkową barierę przed schładzaniem płyty od dołu.

Projekt płyty konsultowałem z innym projektantem i dwoma kierownikami budów. Wszyscy podtrzymują brak konieczności stosowania XPSa pod płytą.

Robiłem badania gruntu i mam wodę na -0,70 m ppt. Torf na około 1,7 m ppt.

Oczywiście grunt pod płytą jest do wymiany.

Dołączam przekroje płyty oraz jej opis.

Teraz pytania?

Czy wykonać płytę zgodnie z posiadanym projektem czy raczej znaleźć innego konstruktora/projektanta od płyt, który zmieni projekt na taki z XPSem?

podloga_na_gruncie.jpg

plyta_przekroj.png

^^

Wszystko zależy od Ciebie, xps pod płytą rzeczywiście z ekonomicznego punktu widzenia to nazwijmy to "średni" pomysł , ale to Twoja kasa i Ty decydujesz.

Dodatkowo powiem, że płyta grubości 25 cm to o 5 cm za dużo, no chyba, że masz tak wyjątkowe obciążenia, które tę grubość uzasadniają .....

a i ta 2xpapa na lepiku to słaby pomysł, wystarczy 1xpapa sbs dobrej jakości lub inne smarowidła , ale to ma sens gdy po podłodze jest jak najmniej przeskadzajek w posaci kali itd...

Dziękuję za odpowiedź.

Nie rozumiem co masz na myśli, że XPS to średni pomysł z ekonomicznego punktu widzenia.

Czy mógłbyś wytłumaczyć mi swoją myśl?

Budynek chciałbym grzać podłogą za pomocą pompy ciepła (jeżeli ma to jakieś znaczenie).

Budynek ma dwie pełne kondygnacje, jest długi, grunt jest słaby i specyfika terenu chyba tłumaczą grubość płyty (w tym temacie ufam konstruktorowi/projektantowi płyty co do obliczeń).

Odnośnie papy, to dziękuję. Trafna uwaga.

Dziękuję za odpowiedź.

Nie rozumiem co masz na myśli, że XPS to średni pomysł z ekonomicznego punktu widzenia.

Czy mógłbyś wytłumaczyć mi swoją myśl?

Budynek chciałbym grzać podłogą za pomocą pompy ciepła (jeżeli ma to jakieś znaczenie).

Budynek ma dwie pełne kondygnacje, jest długi, grunt jest słaby i specyfika terenu chyba tłumaczą grubość płyty (w tym temacie ufam konstruktorowi/projektantowi płyty co do obliczeń).

Odnośnie papy, to dziękuję. Trafna uwaga.

Ilość zaoszczędzonej energii jest trochę mała w stosunku do kosztu poprawienia izolacyjności. Pod budynkiem z czasem temperatura i tak się ustabilizuje, piach, chudy beton czy pospółka nabiorą stałej temperatury w zakresie 13-17 stopni. I te kilka stopni będzie "pobierać" ciepło z liniowego mostka od ścian nośnych na płycie posadowionych, wylewka będzie na izolacji. Nawet dla grzejących prądem to się nie domyka (wychodzi, że ta "inwestycja" nabierze sensu po 40-50 latach). Taniej i efektywniej jest zadbać i niższą ilość i cenę energii do budynku - klimatyzacja, pompa ciepła, fotowoltaika. To bezpośrednio i w znacznie krótszym czasie się zamortyzuje.

Ciekawy wątek: że nie opłaca się XPS pod.

Czyli sugerujesz ocieplenie płyty od góry?

Ewentualnie pytanie w eter: kto zastosował pod EPS zamiast XPS?

Czy są jakieś obliczenia mówiące o różnicy w stratach ciepła na takim mostku i cenie ogrzewania? Możecie zaproponować tego typu lekturę?

I PRZEDE WSZYSTKIM: RZUĆCIE CENAMI WYKONANIA PŁYT, METRAŻEM I DATAMI WYKONANIA. JAKA FIRMA TEŻ SIĘ PRZYDA. Sorry za caps :)

Edytowane przez blitzkrieg

Właśnie i mnie zaskoczyła informacja o braku opłacalności XPSa pod płytą.

Jako, że czytałem wcześniejsze posty i wszyscy lub prawie wszyscy robią wannę z ocieplenia, to myślałem, że to norma teraz i tak ma być.

Po rozmowie z trzema architektami i kilkoma kierownikami budów na temat swojego projektu przestałem na siłę forsować pomysł XPSa pod płytą.

Dodatkowo powyższe odpowiedzi uspokoiły mnie w tym temacie.

Jednakże nurtuje mnie pytanie dlaczego mimo, że jest to nie do końca opłacalne większość robi chudy beton, na to XPSa i dopiero płytę fundamentową.

Chcialbym poruszyc temat drenazu przy plycie. Chodzi o polozenie i koniecznosc wykonania. Grunt to glina jednak wody gruntowe nie wystepuja do poziomu 2m pod ziemia dalej nie wiem bo tylko tyle wywiercilem. Po ulewnych deszczach dzialka zamienia sie w bagno jednak dosyc szybko obsycha. Sprawa jest taka ze wode z drenazu musialbym jakos zagospodarowac bo nie ma mozliwosci odprowadzic jej poza dzialke. Podejzewam ze przy ulewnych deszczach woda zbiera sie w podbudowie w koncu to dziura wykopana w glinie i zasypana piaskiem a wiec jak zbiornik. Przy ulewach wody byloby bardzo duzo z drenazu i gdzie to odprowadzic? Natrafilem na opinie kogos od plyt chyba z megatherm ze w przypadku braku mozliwosci odprowadzenia wody z drenazu nie nalezy go wykonywac i ze instalacja drenarska powinna byc 2 metry od domu. Dom nie jest podpiwniczony a wiec teoretycznie nie ma co sie przejmowac ta woda tylko czy taka zalegajaca woda w podbudowie nie wplywa negatywnie na podbudowe i nie spowoduje pozniej klopotow? Jak Wy to macie zrobione?

Właśnie i mnie zaskoczyła informacja o braku opłacalności XPSa pod płytą.

Jako, że czytałem wcześniejsze posty i wszyscy lub prawie wszyscy robią wannę z ocieplenia, to myślałem, że to norma teraz i tak ma być.

Po rozmowie z trzema architektami i kilkoma kierownikami budów na temat swojego projektu przestałem na siłę forsować pomysł XPSa pod płytą.

Dodatkowo powyższe odpowiedzi uspokoiły mnie w tym temacie.

Jednakże nurtuje mnie pytanie dlaczego mimo, że jest to nie do końca opłacalne większość robi chudy beton, na to XPSa i dopiero płytę fundamentową.

Bo jest to najlepsze rozwiązanie pod względem kwestii izolacyjności, ale nie jest to tanie rozwiązanie z uwagi na koszt XPSa i dlatego tanszym rzowiazaniem jest eps na płycie , ale gorszym pod wzgledem izolacyjności, ile gorszym to ciężko powiedzieć z uwagi na dużo zmiennych które skladaja sie na wynik .

Jeżeli nie liczysz każdej złotówki i dla Ciebie wydanie 2-4 tysi wiecej za xpsa nie jest problemem to robisz xpsa pod płytą, jeżeli wyciskasz każdą złotówkę to xps pod płytą nie dla Ciebie , a prostymi słowami xps pod płytą to samochód lepszej marki niekoniecznie najdroższy , eps to średniak

@Dulin

nawodniony piasek ma mniejszą nośność, ale dla płyty fundamentowej nie ma to aż takiego znaczenia, ale zawsze lepiej mieć bardziej sucho pod płytą aniżeli basen .... wykop sobie zbiornik na deszczówkę :)

Edytowane przez jacentyy