Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko zależy od fantazji konstruktora...

Mi powiedzial, ze musza byc slup, ze nadproża lane razem z wiencem, ze strop tylko monolit.... a u sąsiada stawiaja dom stosujac pianke, nadproza zwykle tez wklejane na pianke, strop lekki z drewna... i dom tez postoji. Tyle ze tam jest plyta 30cm... u mnie 21;)

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A danie tylko 5cm XPS pod płyte i potem na płytę 15cm EPSa?

Też da radę.

Ciągle mnie skręca jak pomyśle, ile się trzeba narobić, żeby ten styrodur na piachu w mirę równo leżał. Czy ta praca czasem nie jest więcej warta niż ilość energii, która tamtędy ucieka, przy ścianie z YTONGa to już zupełnie żaden mostek, lepiej tą kasę wrzucić w fotowoltaikę.

Ciągle mnie skręca jak pomyśle, ile się trzeba narobić, żeby ten styrodur na piachu w mirę równo leżał. Czy ta praca czasem nie jest więcej warta niż ilość energii, która tamtędy ucieka, przy ścianie z YTONGa to już zupełnie żaden mostek, lepiej tą kasę wrzucić w fotowoltaikę.

Jeśli ma się dobry styropian i podłoże, to się łatwo układa. Nie podam nazwy firmy, ale byłem zdziwiony kilka razy, że mają taką wysoką jakość. Przy układaniu 5 cm na piaseczku, łatwo nie jest i to prawda. Ale, ja już kilka razy pisałem, że układa się bezpośrednio przed położeniem zbrojenia. Jedzie gość z płytą i zagęszcza, drugi rozkłada styropian, na to folia, podkładki i od razu maty. Wtedy nic się nie przesuwa, a po matach można już pospacerować bez stresu.

U mnie 20cm xps ale na chudym betonie. Równiutko ułożony.

5cm to mało. Wg mnie minimum 10cm. Teraz kilkanaście projektów płyty na różnych terenach widziałem po 20cm. Niby drogo ale potem rachunki mniejsze.

Czyli jakieś 9000 zł na 100 M2 płyty, ostro. Jak na maks. 5% strat budynku wręcz przebogato. Tutaj jednak Kaizens podejście mocno by się przydało. Za 9000 zł można z nawiązką zamienić gaz na PC i obniżyć zapotrzebowanie domu na energię o 75% !!!

. Teraz kilkanaście projektów płyty na różnych terenach widziałem po 20cm. Niby drogo ale potem rachunki mniejsze.

kto bogatemu zabroni????

Koło mnie też wciskają kit inwestorom jak to niby tanio będzie jak dadzą 20cm XPS... najgorsze jest to, ze ludzie to łykają bo wierzą na słowo...

Za płotem ma dom na 25cm xps, z kotłem gazowym za 23 kzł i WM oraz..... 3 kominami.....ale inwestor dumny ze swojego i zachwala jakie to niby tanie rachunki będą..dramat, jak ludzie stali się głupi i łatwi...a już lepiej nie będzie...

Edytowane przez uciu

A ja mam 5 cm i teraz tylko sie utwierdzilem w przekonaniu ze dobrze zrobilem. Ogolnie plyta miala byc bez izolacji pod jednak ukladanie zbrojenia na samym piasku przykrytym folia nie przemawialo do mnie a wiec poszlo 5 cm xps i robota duzo lepsza . Mozna bylo w tej cenie wylac chudziaka ale wybralem xps zawsze to jakas izolacja. Ale dawac 20 cm to gruba przesada . Nie wspominajac o problemach jakie sa potem przy plycie na gotowo

czytałem wiele artykułów o płycie i też się powoli utwierdzam w przekonaniu iż 5cm XPS to w zupełności wystarczająca ilość, 10cm to już max maxów ;) a ten kit przy 20cm ... dobry xps kosztuje koło 500pln za m3 ~~ dla 100m2 po 5cm potrzeba 5 paczek czyli 2500 pln dla 20cm to juz bedzie 10 tysi ... kiedy to się zwróci? Nigdy.

10cm to koszt XPSa około 4500-5000zł dla 100m2 płyty. 20cm to drugie tyle. Przy grzaniu PC ile rocznie się zaoszczędzi? 100zl? czas zwrotu jakieś 45 lat. Nie wiem czy wielu z nas dożyje zwrotu inwestycji :) Lepiej te dodatkowe cm wpakować na dach, gdzie % ucieka więcej ciepła niż do gruntu.

10cm to koszt XPSa około 4500-5000zł dla 100m2 płyty. 20cm to drugie tyle. Przy grzaniu PC ile rocznie się zaoszczędzi? 100zl? czas zwrotu jakieś 45 lat. Nie wiem czy wielu z nas dożyje zwrotu inwestycji :) Lepiej te dodatkowe cm wpakować na dach, gdzie % ucieka więcej ciepła niż do gruntu.

Za te 5000 zł możesz dołożyć 1 kWh w fotowiltaice. To jest 1000 kWh. Dla pompy ciepła COP 4 może to oznaczać pokrycie 100 % kosztów CO.

Buduję dom podpiwniczony i chciałbym dorobić zewnętrzne zejście do piwnicy na płycie fundamentowej na której będzie obmurówka z bloczka 24 w kształcie C jak tutaj:

b1f55871330585dc.jpg

W moim ubogim projekcie nie ma rozrysowanego zbrojenia pod zejście bo było z założenia na ławie w kształcie L (a i do tego nie było rysunków). Ja natomiast chcę zrobić obmurówkę w C bo będę robił drenaż dookoła i pewnie mniej roboty będę miał z płytą. Nie chce czekać na projekt płyty od mojego kierownika bo czas goni i chciałbym to zrobić sam, czy mógłby ktoś zerknąć czy tak może być? Przyjąłem odstęp zbrojeń od gruntu i ogólnie otulinę na 5 cm. Płyta leży na glinie ale że wykop jest nierówny (różnice wysokości nawet 15-20 cm) to pod to dam chudziaka czy chudziaka wymieszanego z gruzem.

Wymiar płyty 595x145cm. W miejscach obmurówki belki zbrojone z 4x12mm, kratownica 12cm. Dodatkowo pod schody które chyba zrobię z kostki dam może jakieś wzmocnienie, jeszcze nie wiem jakie. Chociaż pod schodami będzie usypany żwir z chudziakiem więc będą się raczej równomiernie opierać na płycie.:

b6ad12fc423544e0gen.jpg

2766389aac805116gen.jpg

Cześć, stoję przed wyborem XPS 10cm lub 15 cm, różnica w cenie to około 3 tys bo płyta mała. Oraz, czy kłaść od razu peszle do kabli el. i pod wodę ciepła i zimną - razem koszt jakieś 4 tysie. Warto za w/w dopłacić ? Na płytę planuje jeszcze 10 cm EPSa to zawsze wodę można ukryć pod tą warstwą, ale może to podobne koszty ? Edytowane przez Kromka77
korekta

Troche wyzej masz napisane ze 10 cm jest absolutnie wystarczajace pod plyte. Nie pchaj zadnych instalacji w plyte to element konstrukcyjny domu . Poza tym jak planujesz jeszcze styro na plycie to po co Ci zatapiac instalacje w plycie. Zawsze jest ryzyko ze rura z woda wyjdzie np w korytarzu a nie w lazience :)a tak jak beda dzialowki to sobie wszystko ladnie rozprowadzisz w styropianie.

Troche wyzej masz napisane ze 10 cm jest absolutnie wystarczajace pod plyte. Nie pchaj zadnych instalacji w plyte to element konstrukcyjny domu . Poza tym jak planujesz jeszcze styro na plycie to po co Ci zatapiac instalacje w plycie. Zawsze jest ryzyko ze rura z woda wyjdzie np w korytarzu a nie w lazience :)a tak jak beda dzialowki to sobie wszystko ladnie rozprowadzisz w styropianie.

W pełni się zgadzam.