Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Woda gruntowa to jedno a co z wodami opadowymi gdy teren jest gliniasty? Wtedy wykop zasypany piaskiem tqorzy jakby wanne w ktorej moze sie zbierac woda. Jak sie przed tym zabezpieczyc aby nie pompowac spod plyty hektolitrow wody ?czy obsypac plyte gruntem rodzimym zeby woda nie wsiakala ? Oczywiscie wiadomo ze rynny puszczone daleko od domu i obsypka ufoemowana ze spadkiem.

Woda gruntowa to jedno a co z wodami opadowymi gdy teren jest gliniasty? Wtedy wykop zasypany piaskiem tqorzy jakby wanne w ktorej moze sie zbierac woda. Jak sie przed tym zabezpieczyc aby nie pompowac spod plyty hektolitrow wody ?czy obsypac plyte gruntem rodzimym zeby woda nie wsiakala ? Oczywiscie wiadomo ze rynny puszczone daleko od domu i obsypka ufoemowana ze spadkiem.

Woda opadowa jest na glinach woda powierzchniowa (nie występuje woda wsiąkowa i migrująca w gruncie), jesli zrobisz opaski z gruntów spoistych i to ze spadkiem od domu, to problemu nie ma. Dom to taki korek w powierzchni gliny i do tego należy dążyć. Wszelka wymiana gruntów wokół domu na jakieś zasypki, pospółki i inne,to strzał w kolano.

Dom w glinach należy wybudować tak, by nie dochodziło do spływu wody po fundamencie w grunt.

A co jeśli chcę wylać płytę zbrojoną (12x12) pod zewnętrzne zejście do piwnicy a mam grunt wysadzinowy czyli żywą, plastyczną glinę? Martwić się strefą przemarzania gruntu? Dookoła zejścia będzie obmurówka zasypana 1.5m ziemią, ale płyta będzie gruba na 20 cm. Czy lać płytę bezpośrednio na glinie, czy dać 10 cm chudziaka chociażby w tym miejscu gdzie będzie wystawioan na warunki atmosferyczne? Bo pozostała część będzie zasłonięta i będą na niej schody więc jakby chronią przed mrozem:

66520fe9acce6384gen.jpg

Macie może pomysł co zrobić z takim babolem.

Chciałem licować ocieplenie ścian z ociepleniem dookoła płyty.

Niestety burty mi się trochę poprzesuwały i teraz wychodzi mi, że albo styropian na ścianach będzie wystawał 1-1,5 cm albo będzie go tyle za mało.

Chciałem dawać 25 cm na ściany i nie wiem czy nie dać 30 cm i powstanie uskok.

Chyba, że można kupić styropian o grubości 28 cm ?

Chyba, że można kupić styropian o grubości 28 cm ?

Przy większej ilości bez problemu kupisz dowolnej grubości.

Pytanie, o sens takiej grubości. Jakbym u siebie zmienił z 20cm EPS 0,032 na 28cm to zapotrzebowanie na CO+W spadłoby mi z 2279,3kWh/r na 1992,95kWh.

Powierzchnię netto (czyli odejmując okna i drzwi) mam 143,45m2 i dodanie 8cm styropianu to 11,476m3 (plus odpady) co kosztowałoby jakieś 2,5K zł. O ile to będzie jedyny koszt.

Zyskałbym 286,35kWh rocznie. Gdyby kWh do grzania średnio kosztowała mnie 10gr (pompa ciepła) to rocznie bym zyskiwał niespełna 29zł i pieniądze wydane na styropian zwracałyby się 86 lat. Przy 40gr/kWh 4x krócej, czyli ponad 21 lat. Nie uwzględniając kosztów kredyty czy zmiany wartości w czasie.

Jeszcze sprawdź, czy przez grubszą izolację nie przekroczysz linii zabudowy.

Jaki sens więc dokładać grubości? IMO 25cm to już przesada.

Przy większej ilości bez problemu kupisz dowolnej grubości.

Pytanie, o sens takiej grubości. Jakbym u siebie zmienił z 20cm EPS 0,032 na 28cm to zapotrzebowanie na CO+W spadłoby mi z 2279,3kWh/r na 1992,95kWh.

Powierzchnię netto (czyli odejmując okna i drzwi) mam 143,45m2 i dodanie 8cm styropianu to 11,476m3 (plus odpady) co kosztowałoby jakieś 2,5K zł. O ile to będzie jedyny koszt.

Zyskałbym 286,35kWh rocznie. Gdyby kWh do grzania średnio kosztowała mnie 10gr (pompa ciepła) to rocznie bym zyskiwał niespełna 29zł i pieniądze wydane na styropian zwracałyby się 86 lat. Przy 40gr/kWh 4x krócej, czyli ponad 21 lat. Nie uwzględniając kosztów kredyty czy zmiany wartości w czasie.

Jeszcze sprawdź, czy przez grubszą izolację nie przekroczysz linii zabudowy.

Jaki sens więc dokładać grubości? IMO 25cm to już przesada.

Teraz nic nie zmienię. Mam na bokach płyty 20 cm styropianu plus 5 cm odsunięty mur od jej krawędzi.

Więc albo będę zdzierał albo dokładał. Planuję ogrzewać prądem w II taryfie.

Ja mam tak:

- ocieplenie boku płyty gr 10cm zostało zeszlifowane po zalaniu na równo z płytą - wysokość ocieplenia wyszła około 40cm

- na te 10cm będę doklejał styro o gr. 8cm, ale nie na wysokość 40cm, tylko na 60cm, tak, że mi "zajdzie" na pierwszą warstwę muru. To będzie wypoziomowane niwelatorem

- na wysokości pierwszej warstwy muru będę musiał uzupełnić styro o grubości 10cm doklejone do ósemki i muru

- na te 18cm pójdzie listwa startowa i wyżej na elewację 20cm styro + klej z worka co w sumie około 21cm i będę miał uskok 3cm.

płyta.jpg

Ja mam tak:

- ocieplenie boku płyty gr 10cm zostało zeszlifowane po zalaniu na równo z płytą - wysokość ocieplenia wyszła około 40cm

- na te 10cm będę doklejał styro o gr. 8cm, ale nie na wysokość 40cm, tylko na 60cm, tak, że mi "zajdzie" na pierwszą warstwę muru. To będzie wypoziomowane niwelatorem

- na wysokości pierwszej warstwy muru będę musiał uzupełnić styro o grubości 10cm doklejone do ósemki i muru

- na te 18cm pójdzie listwa startowa i wyżej na elewację 20cm styro + klej z worka co w sumie około 21cm i będę miał uskok 3cm.

[ATTACH=CONFIG]433294[/ATTACH]

Fajnie, że masz płytę, ale musiałeś z tego czerwonego murować ? :p

Może mi ktoś odpowiedzieć na krótkie pytanie czy płyta może mieć zmienną grubosć? Bo koparkowy wykopał mi nierówno na podłożu gliniastym i na 3/4 mam zebrane na 20 cm, a na reszcie głębiej to prawie 40 cm. Chcę zrobić płytę na 20 cm grubą. Czy tam gdzie głębiej i będzie grubsza dać podwójną kratownice 12x12?

Może mi ktoś odpowiedzieć na krótkie pytanie czy płyta może mieć zmienną grubosć? Bo koparkowy wykopał mi nierówno na podłożu gliniastym i na 3/4 mam zebrane na 20 cm, a na reszcie głębiej to prawie 40 cm. Chcę zrobić płytę na 20 cm grubą. Czy tam gdzie głębiej i będzie grubsza dać podwójną kratownice 12x12?

Nie da się dosypać i zagęścić? Cena piachu dużo niższa niż betonu. Betonu możesz mieć więcej, ale czemu Ty masz za to płacić?