Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej mam ciężka sytuacje na działce generalnie wykopana dziura 15x15 na 2-3m do gruntu nośnego - miał być fundament tradycyjny gdyż pani konstruktor z pracowni architektonicznej uparła się ze płyty nie zrobi. Niestety na dnie dużo wody bo spływa po warstwie nośnej gdyż teren nieco nachylony - spadek ok 70cm. Ogólnie fundament tradycyjny raczej już odpada pytanie czy po zasypaniu i odpowiednim zagęszczeniu jest szansa na zrobienie na tym gruncie płyty fundamentowej? Czy jest ktoś w stanie dac mi namiar na dobra pracownie projektowa która byłaby w stanie wykonać mi pod to projekt płyty na pd Polski? Jestem z Krakowa. Mocno mi się spieszy bo ekipa stoi i patrzy a grunt rozmięka...dzieki

Podkopać co rozmokło i wylać 10 cm chudego betonu.

Potem sypać i zagęszczać zostawić ok. 35 cm na płytę i styrodur.

Ewentualnie zapytać kierownika budowy, chyba tam jakiś jest :)

Projekt płyty : http://www.ppkonstruktor.pl.

Witam

Aktualnie w budowanym moim domu mam zrobioną płytę fundamentową i teraz robotnicy przystępują do budowania ścian. Budujemy z Porothermu Profi. Wczoraj mój inspektor nadzoru inwestorskiego zakwestionował budowlańców którzy na płycie fundamentowej w linii ścian rozłożyli pasek folii i na tym zaczęli kłaść pierwszą warstwę porothermu. Inspektor uważa że powinni rozłożyć pasek papy, zgrzać ją do płyty i wtedy budować pierwszą warstwę a nie kłaść porothermu na folii. Kierownik budowy uważa że technologia z położenie tylko folii jest prawidłowa. Kto ma rację? Zastanawiam się w sumie też po co ta papa pod porothermem jak płyta fundamentowa jest już odpowiednio zaizolowana od spodu. Co innego jakby kłaść poroterm na fundamentach ale na płycie papa jest konieczna?

Hej mam ciężka sytuacje na działce generalnie wykopana dziura 15x15 na 2-3m do gruntu nośnego - miał być fundament tradycyjny gdyż pani konstruktor z pracowni architektonicznej uparła się ze płyty nie zrobi. Niestety na dnie dużo wody bo spływa po warstwie nośnej gdyż teren nieco nachylony - spadek ok 70cm. Ogólnie fundament tradycyjny raczej już odpada pytanie czy po zasypaniu i odpowiednim zagęszczeniu jest szansa na zrobienie na tym gruncie płyty fundamentowej? Czy jest ktoś w stanie dac mi namiar na dobra pracownie projektowa która byłaby w stanie wykonać mi pod to projekt płyty na pd Polski? Jestem z Krakowa. Mocno mi się spieszy bo ekipa stoi i patrzy a grunt rozmięka...dzieki

Wyłóż wykop geoszmatą po calosci i wsyp piach zasypowy i co 40-50 cm zageszczaj zageszczarka 400-500kg. Na tym bedziesz mogła wieżowiec stawiać ;) dokladnie to samo robił tutaj jeden samorób tylko za cholere nie mogę sobie przypomnieć jego nicku...

Zastanawia mnie czemu nie działa tutaj kierownik budowy, on w takich sytuacjach właśnie powinien pomóc.

EDIT: już mi się przypomniało!;) to [email protected] tutaj jest jego dziennik z tym że widzę że zdjęcia padły. Ale z opisu coś tam wywnioskujesz, ewentualnie odezwij się do niego.

Edytowane przez sebcioc55

^^

zgadzam się , na dno geowłókina jakaś w miare dobra jak kogoś stać i sypac piasek, tylko też w miare dobry najlepiej tzw płukany co ma mało frakcji najdrobniejszej ale żeby było nazwane kruszywo drobne 0-2 mm

Jacenty piach płukany(sucho siany) nie bardzo sie nadaje, on ma wlasnie duzo drobnej frakcji bo jest to piach przeznaczony do murowania, posadzek itp. Chyba ze w różnych regionach taki piach sie inaczej nazywa. Wg mnie najlepszy jest piach zasypowy, swiezy prosto ze sciany(w kopalni) jeszcze wilgotny z drobnymi domieszkami gliny, taki piach da się bardzo dobrze zagęścić. Piach płukany się rozsypuje a pod wpływem wody szybko wypłukuje.

^^Jak jest siany od frakcji 0 to jak najbardziej , są piaski kopane i trochę przepłukiwane aby usunąc nadmiar frakcji ilastej i pylastej , taki piasek jest mniej wrażliwy na wodę podczas zageszczania, ten piasek o którym Ty piszesz bardzo mało wody potrzebuje aby miec wilgotność optymalną do zageszczania a co za tym idzie jak jest jej nadmiar to się robi błotko ....

Hej!

Po odwiedzinach konstruktora w wykopie plan jest taki: generalnie dno wykopu jest mieszane - większość stanowi rumosz skalny a to dobry twardy grunt, w jednym rogu tak 5x3 m jest taka glina namoknięta.

Tak więc glinę mamy wybrać i dziurę uzupełnić kruszywem 30-60, a potem geowłoknina na całą powierzchnie wykopu i dalej kruszywo 30-60 gdzieś na wysokość 1-1,20m, wszystko zagęszczane, na to ze 20 cm zegęszczonego kruszywa 0-30 i na takiej podbudowie robić ławy i ściany, bo jednak już wyjdziemy do punktu 1,5m do poziomu zera i fundament tradycyjny wyjdzie nas dużo taniej w tym przypadku niż płyta. Jeśli by iść jednak w płytę to tylko denną a na tym i tak trzeba by zrobić ściany fundamentowe więc koszt dla nas tutaj duzo większy. Niestety wykonanie płyty na poziomie zero byłoby u nas mocno utrudnione ze wzgledu na warunki gruntowe, chociażby spadek terenu.

Woda powinna schodzic wraz ze spadkiem terenu do rowu.... to mnie zastanawia, gdyż powiedziano nam, że drenażu robić nie trzeba, bo woda sama sobie będzie spływać po warstwie nienośnej zgodnie z nachyleniem i do góry bić nie będzie bo to woda gruntowa.

Co o tym myślicie?

a jeśli kruszywo 30-60 to jakie to ma być? musi być koniecznie super kruszywo typu porfir czy może być np piaskowiec?

Sam piasek na geowłoknine odpada bo piasek nawet zageszczony łatwo sie wyplukuje i moze budynek osiasc a woda tam na pewno bedzie sobie caly czas plynac...

zrobisz nasyp z 1,2 kamienia 30-60 i konstruktor każe Ci jeszcze wybierać te gline? jakby "madrale" mialy ze swojej kieszeni za to płacic to momentalnie dałoby zrobić cieniej, ta glina tam to bagno czy co ? jak mozesz po tym chodzić i sie nie utopisze to nie trzeba tego w ogole wybierac , 1 metr kamienia 30-60 to jest taka wawsrtwa ze ja Cie krecę , bedziesz miala lepiej zrobione niz pod autostrade najlepszych parametrów ....

a tak poza tym to tańsza jest mieszanka 0-63 od kamienia 30-60 i jak takie coś wsypiesz na geowłókninę i zagescisz to nie ma prawa się z tym nic stać , a wyjdzie Cie to sporo taniej !!!

Kruszywo jednofrakcyjne daje się w materace goesyntetyczne ale tam musi być jeszcze geosiatka, ale takie rzeczy robi się na słabych gruntach pod bardzo cieżkimi nasypami, lub bezpośrednio pod podbudową w celu minimalizacji grubości warstw podbudowy. Jak Ty masz zaspyać 1 m to tu nie potrzeba żadnych kamieni ........ straszne to jak się nabija ludzi w celu własnego dupochronu x5

Edytowane przez jacentyy

^^

Raczej nie powinno być problemu w Polsce jest bardzo mało przykładów zadziałania wysadzin na obiekt typu budynek , można wręcz powiedzieć, że dla tak masywnej konstrukcji jaką jest domek na płycie i w dodatku braku aż tak bardzo wysadzinowych gruntów pod taką konstrukcją , problem praktycznie nie istnieje. Co innego drobne konstrukcje typu ogrodzenia, słupki ogrodzeniwe , chodniki ... to się zdarza. Poza tym u nas w większości kraju nie ma takich mrozów długotrwałych .

Takie rzeczy to zdarzają sie na syberii lub w innych częściach świata, w których panuje długotrwały bardzo duży mróz na bardzo wrażliwych gruntach ....

Nawiązując do tej ciekawej wypowiedzi.

Dom 7.5x13m. piętrowy. Płyta 27cm posadowiona praktynie po zdjęciu humusu 30cm, 10cm xpsu, 30cm pospółki i grunt rodziny, piasek do 2m. Na ok 1m biegną do rowu 100m dalej polne sączki. Z woda nie ma problemu. Nawet po kilkudniowych deszczach studnia rozsadzająca do oczyszczalni,zrobiona z geowłókniny i 4 t żwiru na głębokości 1m jest sucha

Muszę zrobić poziomą opaskę czy wystarczy na burtę plyty dokleić kolejne 10cm styropianu Aqua(który posiadam)?

50centymetrowa płyta wejdzie na jakieś 10-15cm ponizej xpsu pod płytą.

Na ścianie na wysokości bloczków siłka mam 22cm styro,zaś na płycie 20-25cm styropianu.

Robić drenaż czy nie ma sensu robić sobie kłopotów przy jego zatkaniu?

Nawiązując do tej ciekawej wypowiedzi.

Dom 7.5x13m. piętrowy. Płyta 27cm posadowiona praktynie po zdjęciu humusu 30cm, 10cm xpsu, 30cm pospółki i grunt rodziny, piasek do 2m. Na ok 1m biegną do rowu 100m dalej polne sączki. Z woda nie ma problemu. Nawet po kilkudniowych deszczach studnia rozsadzająca do oczyszczalni,zrobiona z geowłókniny i 4 t żwiru na głębokości 1m jest sucha

Muszę zrobić poziomą opaskę czy wystarczy na burtę plyty dokleić kolejne 10cm styropianu Aqua(który posiadam)?

50centymetrowa płyta wejdzie na jakieś 10-15cm ponizej xpsu pod płytą.

Na ścianie na wysokości bloczków siłka mam 22cm styro,zaś na płycie 20-25cm styropianu.

Robić drenaż czy nie ma sensu robić sobie kłopotów przy jego zatkaniu?

Zależy jaki piasek tam masz , jeżeli jakis pylasty to jest to zaliczane do gruntów wątpliwych, jeżeli gruby lub średni to jest niewysadzinowy grunt.

Ale opaska to nie tylko ochrona przed wysadzinami , ale także jakieś tam "ocieplenie" gruntu pod płyta , zmieniają sie wtey trochę temperatury pod płytą.

Tak więc czy robić, wybor zależy od Ciebie, jak nie ma gruntów wysadzinowych to nie potrzeba. Co do drenazu to w piaskach mija się to z celem ....

Wg mnie ładowanie xpsa mija się z celem - po tym ma tylko spłynąć woda i druga rola to ocieplenie.

Jak EPS nasiąknie wodą, to nie spełni roli ocieplenia, bo będzie miał lambdę 0,6 zamiast 0,03-0,04.

Edytowane przez Kaizen