Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jezeli masz juz zrobiona opaske przeciwwysadzinowa to mozesz obsypac wykop i zakonczyc etap. A jak nie masz to takim zasypaniem narobisz sobie na wiosne dodatkowej roboty. Jaki grunt masz pod plyta?piasek czy glina?

Opaska jest. Pod płytą była wymiana gruntu na piasek - >50cm. A co było wcześniej prezentuje karta odwiertów z opinii geotechnicznej jn.:

Jeden odwiert:

Piasek drobny na pograniczu piasku gliniastego z

humusem, ciemny brązowy

0,30 Pył przewarstwiony piaskiem pylastym, żółto-szary

0,50 Glina pylasta, żółto-szara

1.30 Piasek średni ze żwirem, ciemny szary

1.60 Pył piaszczysty na pograniczu piasku gliniastego,

ciemny szary

2,00 Piasek średni, żółty

2,50 Piasek drobny, żółty

Drugi odwiert:

Piasek drobny z humusem, ciemny brązowy

0.40 Piasek drobny, ciemny żólty

0.60 Piasek drobny, rdzawy

0.70 Glina pylasta, żółto-szara

1.10 Piasek średni ze żwirem, szary

1.50 Glina pylasta z humusem, brązowa

1.60 Piasek średni, szary

2.00 Piasek średni, żółty

2.60 Piasek drobny, żółty

Trzeci odwiert:

Piasek drobny z humusem, ciemny brązowy

0.30 Piasek drobny na pograniczu piasku gliniastego,

żółto-rdzawy

0.50 Glina pylasta, żółto-szara

1.20 Piasek średni z humusem i żwirem, brązowo-szary

1.50 Pył piaszczysty z humusem, ciemny brązowy

1.70 Piasek średni ze żwirem, szary

2.30 Pył piaszczysty na pograniczu piasku gliniastego,

szaro-żółty

2.40 Piasek średni, żółty

2.80 Piasek drobny, żółty

Woda pojawia się na 1,50 lub 1,60 zależy od odwiertu <-- na początku kwietnia

Edytowane przez blitzkrieg

Ta woda pod folią trochę mnie martwi. Ciągle leje. Ile się udało wylać, tyle się. udało. Dziś w nocy 0. jutro -2, pojutrze -4, w niedzielę -6, w poniedziałek -1. Na powierzchni jest trochę tego typu pęknięć. Głębokość 1mm, może 2mm. Boje się, czy to nie zacznie się powiększać. Ale w kontekście potencjalnej wylewki, może pies to kochał?

pekniecia2.jpg

Kurcze widzę nic się nie zmieniło ...

Kaizen wybitny "specjalista" od wszystkiego , od płyty fundamentowej mimo że nie posiada , od pomp ciepła , mimo że nie posiada.

Ehhh ...

U nas mamy płytę fundamentową na styropianie ESP200 + EPS100. Pod płytą nie ma żadnej folii bo nie jest wymagana a nawet zastosowanie jej jest szkodliwe.

Szkodliwe w tym że jak styropian zawilgotnieje to nigdy wilgoć nie zniknie ze styropianu a jedynie wilgotność będzie wzrastać i wzrastać.

Bez folii wilgoć zostanie wchłonięta przez grunt ..

Taki sam błąd inwestorzy robią przy zwykłych fundamentach malując disperytem mokre , zawilgocone bloczki fundamentowe. Wilgoć z tych bloczków nigdy nie zniknie a jedynie będzie wzrastać i to samo dotyczy styropianu do niego przyklejonego.

Tak naprawdę bloczków nie powinno się niczym malować a jedynie dać folię kubełkową na styropianie aby chronić styropian przez zawilgoceniem i później aby mógł się osuszyć ..

Jak są grunty wysadzinowe to opaska ma być i kropka. Jak takich gruntów nie ma to jest ona zbyteczna.

U mnie opaski nie ma ..

Co do folii na płycie to tak naprawdę jej głównym zadaniem jest tak naprawdę to aby podczas betonowania beton nie dostał się tam gdzie nie powinien. To jest główna rola też folii ...

Płyty fundamentowe są wyżej osadzone niż zwykłe fundamenty. Są powyżej gruntu. Nie dochodzi więc do podciągania kapilarnego albo w bardzo minimlanym stopniu. Tak naprawdę w przypadku płyty fundamentowej w przypadku normalnych gruntów nie grozi wilgoć ani podciąganie kapilarne , więc nawet lekko dziurawa folia nie bedzie miała żadnego wpływu ...

Kaizen wybitny "specjalista" od wszystkiego , od płyty fundamentowej mimo że nie posiada , od pomp ciepła , mimo że nie posiada.

Dlatego nie posiadam, że dokładnie przeanlizowałem temat przed podjęciem decyzji.

Bez folii wilgoć zostanie wchłonięta przez grunt ..

Fizyka działa tak, że dąży do wyrównania wilgotności. Jak grunt ma 15l/m3 to stykające się materiały też będą dążyły do wyrównania, jak nie będzie bariery. Tyle, że dla gruntu 15l/m3 to 1%, a dla EPS to ze 35%.

Taki sam błąd inwestorzy robią przy zwykłych fundamentach malując disperytem mokre , zawilgocone bloczki fundamentowe. Wilgoć z tych bloczków nigdy nie zniknie a jedynie będzie wzrastać i to samo dotyczy styropianu do niego przyklejonego.

Zgadza się. I te bloczki będą miały lambdę 1,8 (mokre) zamiast 1,7 (suche). Czyli różnica żadna. A jaką lambdę będzie miał EPS o wilgotności 35%?

Do tego te bloczki są odizolowane od świata zewnętrznego (u mnie 15cm XPS). I dalej - podłoga jest odizolowana od reszty gruntu 15-20cm EPS skutecznie odizolowanego od wilgoci papą.

Płyty fundamentowe są wyżej osadzone niż zwykłe fundamenty. Są powyżej gruntu. Nie dochodzi więc do podciągania kapilarnego albo w bardzo minimlanym stopniu.

Ciekawa logika. Wiesz, na czym polega podciąganie kapilarne?

Popatrz po pierwszej minucie:

Tak naprawdę w przypadku płyty fundamentowej w przypadku normalnych gruntów nie grozi wilgoć ani podciąganie kapilarne , więc nawet lekko dziurawa folia nie bedzie miała żadnego wpływu ...

Czyli jak masz górkę (nawet niewielką), to tam grunt suchy jak pieprz i roślinki usychają? Bzdura.

Wracam do pęknięć. Rozumiem, że coś takiego jest niegroźne nawet w kontekście temperatur ujemnych? Wgłębienie ok 1mm. Znalazłem takich na płycie z 10. Martwi mnie ta wilgoć. Chciałem osuszyć płytę +/-, ale leje. A po deszczu będzie w piątek poniżej 0.

pekniecia2.jpg

Opaska przeciwwysadzinowa jest z EPS 10cm.

Ma taką szerokość jak materiał na zdjęciu - na około 50cm.

Wykonawca rekomenduje jej przedłużenie na własną rękę każdemu, tak aby ta długość była zgodna z głębokością przemarzania w danym terenie. W moim przypadku 1m. Czyli musiałbym dodać 0,50cm.

Przedłużać?

Zabawne, bo w projekcie nie mam słowa o opasce ani drenażu. Opaskę dołożył wykonawca.

opaska2.jpg

Tak, o to złuszczenie. A jak będzie odpowiednie? Nie od góry, lecz pod katem?

Martwią mnie te temperatury. Jedni piszą, że betonu po tylu dniach już nic nie ruszy, drudzy że koniecznie zabezpieczać, bo będzie dalej się kruszyć ta złuszczona warstwa dalej. Najgorzej, że pod folią jest wilgoć, więc będzie zamarzać. Jutro postaram się w chwili słoneczka rozłożyć płyty styropianowe 30mm i zwalić nieco wody. Zafoliuje raz jeszcze. LOL - najlepiej zakopać to metrową warstwą piasku ;P

MOŻE TO CZYMŚ POSMAROWAĆ!?

Na zdjeciu niewiele widać. Moze to standard i wszystko w normie, może dolali wody przed betonowaniem, może fabrycznie coś w betoniarni nie wyszło. Tak czy inaczej to, co odpada trzeba będzie zeskrobać czy zeszlifować. I to będzie spory kłopot przy płycie grzewczej. Najlepiej chyba byloby zatrzeć płytę w odpowiednim momencie.

Wykonanie płyty grzewczej hie jest proste i wymaga mistrzowskiej ekipy.

Fizyka działa tak, że dąży do wyrównania wilgotności. Jak grunt ma 15l/m3 to stykające się materiały też będą dążyły do wyrównania, jak nie będzie bariery. Tyle, że dla gruntu 15l/m3 to 1%, a dla EPS to ze 35%.

Jeśli chcesz powiedzieć, że w obydwu ośrodkach będzie 15l/m3, to się nie zgodzę.

Wyrównywanie oczywiście będzie, ale raczej względem stopnia nasycenia (a i to co piszę też nie jest dokładne).

To jest słaby beton, miejscami może się trochę złuszczyć przez zimę, ale nie przesadzajmy, to zdjęcie to mikrofotografia i to nie jest ubytek, tylko tak wygładzona powierzchnia. Z takim podejściem można nie dożyć końca budowy, wcześniej zaliczając zawał :rolleyes:

Jestem dobrze ubezpieczony. Jeśli zejdę, będę bogaty, acz martwy ;)

Ja bym zostawił 50cm i grubość 10cm.

Zasypujesz opaskę ziemią czy jakiś kamień ?

Tym, co zostało. Ziemia, piasek. Na wiosnę odkopię i dodam EPS Aqua 5 cm albo 10 cm, żeby cała opaska miała 1 metr. I wtedy chyba zrobię też opaskę wokół z domu z keramzytu. Do tego drenaż.

Odwodniłem płytę. Nie jest idealnie sucha, ale nie stoi na niej woda. Przykryłem płytami styropianowymi newralgiczne punkty. Folia naciągnięta na nowo. Nic lepszego już nie wymyślę. Oby po zimie było jeszcze na czym stawiać dom :)

beton6.jpg