Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja się zastrzelę ... wysłałem dokumenty żeby projektant naniósł zmiany odnośnie płyty i dostałem

"już rozmawialiśmy projektowana płyta na tej głębokości jest wg mnie nie zgodna ze sztuką i nie mogę do swojego projektu nanieść tego rozwiązania. Jest to projekt wykonawczy i kierownik budowy bierze to na siebie."

..........................

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

^^

Nie kierownik tylko nowy projektant, projekt płyty to projekt zamienny sposobu wykonania fundamentu i taki projekt dodaje się na koncu budowy do papierów przyt odbiorze, oczywiscie ze stosownym wpisem do dziennika. Stary projektant nie musi wyrazac zgody na nowe rozwiazanie.

Kierwonik nie odpowiada za projekt wykonany przez nowego projektanta jedynie go realizuje

Poza tym co jest niezgodne ze sztuką , głebokość posadwoienia ze względu na przemarazanie czy to posadowienie na warstwie torfu ?

Edytowane przez jacentyy

właśnie mi dodała "te rysunki zamienne może złożyć projektant płyty , podpisać się i dołączyć uprawnienia i aktualna izbę"

niezgodne ze sztuka jest to ze płyta powinna byc ponizej punktu przemarzania, a nie jakieś widzi misie że robimy ją na poziomie 0.

updatejt:

Własnie rozmawiałem z KB i przyznał rację sobie i forum, przy wymianie gruntu na 0,5m na niewysadzinowe dopuszcza się usytuowanie płyty jak w projekcie

rozmawiałem z ppkonstruktor twierdzi pan konstruktor iż ta zmiana nie jest zmianą istotną ...

bądź mądry pisz wiersze :)

Edytowane przez martingg

^^

Tzn tak , konstruktoir ppkonstruktoir ma racje i nie jest to zmiaana istotna i jego projekt jeżeli go zrealizujesz i wpiszesz do dziennika bedzie jako "aktualny"

Konstruktor PP bierze odpowiedzialność za ten element konstrukcyjny i powinien dac Tobie izbe i uprawenienia w projekcie.

Co do pierwszego projektanta a własciwie projektantki to nie ma racji odnośnie posadowienia - obecnie obowizaujaca norma nie zabrania posadawiać na 0 ze wzgledu na przemarazanie. WG normy posadowinie musi być zabezpieczone przed wysadzinami , w jakim sposob to zostanie osiagniete tego nie podaje.

Czyli moze to być np opaska antywysadzinowa jak u Ciebie w porjekcie i pod tyw wzgledem nie jest to niezgodnie ze sztuka. To była "stara sztuka" :)

Ja jako konstruktor zalecam wg oczywiscie mojego czucia aby przynajmniej góra płyty była równa z docelowym terenem , czyli zeby była troche zagłebiona, nie lubie płyt które sa jakby na podwyższeniu i widac xpsa" spod płyty"

izba i uprawnienia są w opisie na końcu, dwa dokumenty pierwsze iż Pan Sebastian ma uprawnienia budowlane, następnie iz jest członkiem Izby

to samo mi powiedział kierownik, wymiana gruntu na niewysadzinowy + opaska.

KB mówił żeby wybrać do tych 10-15cm poniżej gruntu wylać chudziak i wyjść XPS ponad 0 i dalej. Osobiście chce żeby było dobrze, jak dla mnie idealnie jakbyt wyszli płytą na punkt równy z glebą bo chciałbym uniknąć schodów.

izba i uprawnienia są w opisie na końcu, dwa dokumenty pierwsze iż Pan Sebastian ma uprawnienia budowlane, następnie iz jest członkiem Izby

to samo mi powiedział kierownik, wymiana gruntu na niewysadzinowy + opaska.

KB mówił żeby wybrać do tych 10-15cm poniżej gruntu wylać chudziak i wyjść XPS ponad 0 i dalej. Osobiście chce żeby było dobrze, jak dla mnie idealnie jakbyt wyszli płytą na punkt równy z glebą bo chciałbym uniknąć schodów.

Jak już robisz wykop to co z uziemieniem i instalacją odgromową? Jaki masz na to pomysł ? Mozę już masz projekt i elektryka do tego?

Bednarka na zbrojeniu płyty i wyjść na zewnątrz w 3 miejscach, potem bednarka dookoła płyty zakopana w ziemi o odgromowce nie myślałem

A jak bednarkę że zbrojenia wyprowadzasz z płyty. Pod płytą przez xps? Będziesz miał nierdzewną bednarkę? Łączysz kawałki bednarek w węzłach ściskami na śruby i malujesz bitumitem? Jak głęboko będziesz miał otok? Potem z tego otoku czwarta bednarka idzie przepustem do miejsca GSW?

Edytowane przez ololek

Nie mamy o czym dyskutować , nie rozumiesz problemu... i namawiasz ludzi do robien ia czegoś niezogdnie z polskim prawem czyli rozporzadzeniem w sparwie warunków technicznych.

Ja doskonale problem rozumiem a w zasadzie jego brak przy warunkach które wyżej podałem. Własnymi rękami wykonałem nie jedną taką płytę i zapewniam Cię, że przeżyje Ciebie a nawet i Twoje wnuki czy też prawnuki. No a jak z Ciebie taki super projektant to lepiej porozmawiaj z kolegą któremu doradzasz czy nie martwi się wysokim poziomem wody gruntowej i tym czy dolna warstwa izolacji nie będzie przypadkiem pływać w wodzie?? Na jakiej rzędnej ma to być wszystko wykonane w stosunku do poziomu wody itd.

ps. jeszcze tak patrząc na to co mu doradzałeś to martwi Cię problem ogrzewania płyty a zupełnie nie martwi problem osiadania na torfie i to nierównomiernego całej płyty!? Przecież to może nawet doprowadzić do jej spękania! Ja bym w życiu czegoś takiego będąc konstruktorem nikomu nie doradzał!

Edytowane przez amir

Bednarka na zbrojeniu płyty i wyjść na zewnątrz w 3 miejscach, potem bednarka dookoła płyty zakopana w ziemi o odgromowce nie myślałem

A po co otok? Lepiej dać kratowy pod styrodurem a drugi taki bliźniaczy w samej płycie i je razem połączyć.

https://www.youtube.com/watch?v=zIzWi7qq0Gk&t=0

Bednarkę wyprowadzamy przez syrodur.

Witam wszystkich forumowiczów !

To mój pierwszy post wśród tej społeczności. Chciałbym poznać Państwa zdanie w kwestii płyty fundamentowej.płyta.jpg

W mojej okolicy jest do kupienia dom w stanie surowym zamkniętym . Budowa rozpoczęta w tym roku na wiosnę. Płyta fundamentowa zbrojona, posadowiona na utwardzonej podsypce piaskowo żwirowej ,beton b20 w8, na płycie ułożona folia fundamentowa(tylko pod bloczki) następnie dwie warstwy bloczka i znów folia , dalej właściwy mur. Z zewnetrznej strony bok płyty oraz bloczki zabezpieczone dysperbitem. na to przyklejony styropian , klej siatka. Płyta jest postawiona wyżej niż poziom, gruntu wokół budynku.Badania geologiczne nie stwierdziły obecnosci wod gruntowych na odwiertach 4 m.W planach jest styropian 25 cm podłoga/folia/ogzrewanie podlogowe/wylewka. Moje pytanie brzmi czy wykonanie płyty jest do akceptacji? Jeżeli nie to jakie prace należy wykonać żeby izolacja przeciwwilgociowa była poprawna? Dom wystawiony na sprzedaż w związku z rodzinna tragedią , nie jest to żadna ,,mina" .

To mój pierwszy post wśród tej społeczności. Chciałbym poznać Państwa zdanie w kwestii płyty fundamentowej.[ATTACH=CONFIG]447562[/ATTACH]

W mojej okolicy jest do kupienia dom w stanie surowym zamkniętym . Budowa rozpoczęta w tym roku na wiosnę. Płyta fundamentowa zbrojona, posadowiona na utwardzonej podsypce piaskowo żwirowej ,beton b20 w8, na płycie ułożona folia fundamentowa(tylko pod bloczki) następnie dwie warstwy bloczka i znów folia , dalej właściwy mur. Z zewnetrznej strony bok płyty oraz bloczki zabezpieczone dysperbitem. na to przyklejony styropian , klej siatka. Płyta jest postawiona wyżej niż poziom, gruntu wokół budynku.Badania geologiczne nie stwierdziły obecnosci wod gruntowych na odwiertach 4 m.W planach jest styropian 25 cm podłoga/folia/ogzrewanie podlogowe/wylewka. Moje pytanie brzmi czy wykonanie płyty jest do akceptacji? Jeżeli nie to jakie prace należy wykonać żeby izolacja przeciwwilgociowa była poprawna? Dom wystawiony na sprzedaż w związku z rodzinna tragedią , nie jest to żadna ,,mina" .

Ja doskonale problem rozumiem a w zasadzie jego brak przy warunkach które wyżej podałem. Własnymi rękami wykonałem nie jedną taką płytę i zapewniam Cię, że przeżyje Ciebie a nawet i Twoje wnuki czy też prawnuki. No a jak z Ciebie taki super projektant to lepiej porozmawiaj z kolegą któremu doradzasz czy nie martwi się wysokim poziomem wody gruntowej i tym czy dolna warstwa izolacji nie będzie przypadkiem pływać w wodzie?? Na jakiej rzędnej ma to być wszystko wykonane w stosunku do poziomu wody itd.

ps. jeszcze tak patrząc na to co mu doradzałeś to martwi Cię problem ogrzewania płyty a zupełnie nie martwi problem osiadania na torfie i to nierównomiernego całej płyty!? Przecież to może nawet doprowadzić do jej spękania! Ja bym w życiu czegoś takiego będąc konstruktorem nikomu nie doradzał!

Nie doradzasz bo nie jesteś konstruktorem , rzecz którą Ty doradzasz jest zgodnie z polskim prawem nielegalna , posadowienie na gruntach na których jest przewarstwienie torfami jest jak najbardziej możliwe prawnie, trzeba tylko wykazać czy będzie to możliwe technicznie i jakie mogą być skutki.

Warstwa 30 cm to żadna warstwa na dodatek nie jest to czysty torf tylko jak myśle zhumusowany piasek.

Poza tym cały czas nie rozumiesz, że nie jest problemem z punktu technicznego zrobienie ogrzewania w płycie fundamentowej tylko Twoje huraoptymistyczne założenie, że wszystko będzie ok bez podawania potencjalnie możliwych problemów. Czyli podajesz same za bo tak to zrobiłes i namawiasz innych do zrobienia tego samego.

Ale są wady rozwiązania typu płyta grzewcza:

Pierwsze i najważniejsza: w Polsce takie rozwiązanie jest niezgodne z polskim rozporzadzeniem w sprawie warunków technicznych.

Po drugie jest to co już kiedyś ludzie tu pisali czyli brak możliwość prowadzenia jakikolwiek instalacji po płycie.

Po trzecie wynikajace z drugiego potrzeba prowadzenia instalacji w płycie w tym wody , co jest przy technologii PP bardzo głupim pomysłem. Wszystko musi być przemyślane już od samego początku.

Po czwarte płyta musi być bardzo dobrze wykonana, jak nie jest to dodatkowy koszt w postaci wylewek samopoziomujaych co znacznie podraza koszt i już to rozwiazanie nie jest az tak atrakcyjne cenowo.

Po piate wszelkie drewno klejone do płyty wymaga sprawdzania wilgotności płyty , dobry parkieciarz bez tego ani rusz , a jak bedzie problem z wilgocią to trzeba zastosowac drogie grunty , zresztą ogólnie są problemy z izolacjami w tym układzie warstw , o Radonie żeś słyszał? Są miejsca w POlsce o podwyższonym steżęniu Radonu...

I znalazło by się wiecej rzeczy które wychodzą dopiero w praniu, ale o nich nie mówisz bo po co wg Ciebie to najlepszy pomysł na świecie bo zyskujemy akumulacje i troche tansze mamy wykonanie ( poza małymi wyjątkami )....

To mój pierwszy post wśród tej społeczności. Chciałbym poznać Państwa zdanie w kwestii płyty fundamentowej.[ATTACH=CONFIG]447562[/ATTACH]

A jak wysoko jest płyta nad poziomem gruntu? Betow W8 wg mnie to jest OK.

Zawsze można zrobić drenaż jakby woda nagle była zaraz pod płytą.

Co z instalacją kanalizacyjną czy jest? Uziemienie płyty wykonane? Inne przepusty na wodę czy prąd wykonane?

To mogą być dodatkowe rzeczy do zrobienia. Szczególnie kanalizacja.

czyli z normalnej stalowej bednarki zrobić kratownice, na to wylać chudziak, folia, xps,folia, dalej plyta na gornym zbrojeniu znowu bednarka ocynkowana i połaczyć w kilku miejscach na burcie z XPS czy ponad to na murze?

Jak zapewnisz minimum 5cm wokół bednarki stalowej w podbetonie to podobno tak. ALe chudziak nie ochrania od korozji tak jak B20

Edytowane przez ololek

czyli z normalnej stalowej bednarki zrobić kratownice, na to wylać chudziak, folia, xps,folia, dalej plyta na gornym zbrojeniu znowu bednarka ocynkowana i połaczyć w kilku miejscach na burcie z XPS czy ponad to na murze?

Nie chudziak NA bednarkę tylko bednarkę zatopić w chudziaku. Folia na XPS w jakim celu? Ja nie mam foli ani pod ani nad XPS.