Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaki jest minimum czas na utwardzenie płyty żeby jechać gazobetonem? Tydzień będzie ok? Z tego co kiedyś czytałem to beton po 3 dniach ma 95% swoich właściwości

Gazobeton jest leciutki to i po 4 dniach możesz postawić. U mnie silke postawiono po 5 i nic sie nie działo, ale ja zalałem B35 chyba czy coś koło tego.

Z drugiej strony, robiąc w tej chwili dla siebie poczekałbym te 2-3 tyg. Lałbym wodą, poczekałbym aż się obkurczy. Nie ma sie co śpieszyć :) Przy budowie domu kilka dni nie ma znaczenia.

To bardziej wykonawca marudzi ;) ale spokojnie, nie idzie nigdzie dostać solbetu :D piękny czas na budowe.

Płyta b25 +w8 i jak przystało na 28go kwietnia dodatek zimowy ....

No jak tydzień mówicie że luz to ok. Wczoraj była lana od 7-8 wodą 11-13, 16-17 dziś rano znowu podlana z 30 minut. Także 3-4 razy dziennie jestem w stanie ja podlewać.

Czy sedes nie powinien być podpięty jako ostatnie urządzenie wychodzące ? gdzie podpiąć pion piętra kanalizy ?

3a3680fff04dd586.jpg

Mam bardzo dziwnie zaproponowane wyprofilowanie płyty przy drzwiach, co o tym sądzicie?

Nie da się tego zrobić innaczej?

1240a332c5c98ab8.jpg

Edytowane przez Drops2
uzupełnienie

• 2 weeks później...
Witam wszystkich. Chciałbym zapytać o wykonanie płyty fundamentowej. Płyta 5x7 pod domek letniskowy. Pracę już zacząłem, stary domek został zburzony, piwnica pod domkiem zasypana gruzem, pospółką a następnie kruszywem 0-30 i zagęszczony. Problem taki, że na 2 stronach jest spadek i szalunek ma wysokość ok 40cm. Nie sypałem po krańcach tam kruszywa ponieważ po zdjęciu szalunku by mi się to wysypało (tak myślę). Zostawiłem tam wolne miejsce żeby wsadzić pręty zbrojeniowe i zbrojenie tylko pytanie czy tak będzie ok? Cała płyta na środku będzie miała 10 - 15 cm i będzie posiadać zbrojenie. Miejscami w tych "dołkach" jest stary fundament, który nawierciłem aby wprowadzić pręty zbrojeniowe. Męczy mnie teraz czy fragmenty płyty, gdzie ich grubość po obrzeżu będzie miała 40 cm to dobry pomysł i czy coś się z tym nie stanie. 184038512_860034458059045_6522851008616471133_n.jpg

Cześć,

W jaki sposób prawidłowo zabezpieczyć przeciwwilgociowo bok płyty fundamentowej wylewanej w szalunku z desek?

Poniżej zdjęcie jak to wygląda w stanie obecnym. Myślałem, żeby obciąć czarną folię i po wymurowaniu ścian zabezpieczyć bok płyty fundamentowej razem z pierwszą warstwą bloczka betonowego aż do chudziaka pod XPS masą KMB - jak na zdjęciu czerwona linia.

Bok płyty fundamentowej będzie jeszcze obłożony XPS 12cm.

20210518_184057.jpg

aa.jpg

• 1 month później...

Panowie, czy możecie polecić sprawdzoną, solidną firmę, która wykonuje projekty płyty fundamentowej izolowanej? Zależy mi na tym, żeby projekt był przeliczony pod konkretne obciażenia występujące w budynku, a nie zbrojenie, takie, że czołg utrzyma. W szczególności, że ceny stali niskie nie są ;)

Budynek parterowy ok 200m2, ściany z silka E18, wiązary, brak ścian działowych nośnych. Badania geotechniczne oczywiście są.

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Czy ktoś się spotkał ze zrobieniem kanalizacji nad płytą fundamentową? Wiem, że zazwyczaj nie ma na nią miejsca, ale w moim przypadkupłyta fundamentowa przekrój.jpg

mam miejsce w proszku PUR (chciałbym go wykorzystać skoro go mam). Czyli kanalizacja byłaby w warstwie proszku PUR.

Płyta ma być nieocieplona od gruntu (ocieplenie ścian od środka). Chciałbym zbrojenie rozproszone i obwodowo pod ścianami nośnymi pręty. Póki co jest to moja koncepcja jeszcze nie omówiona z projektantem. Przy takiej płycie odpada mi też chudziak.

Co myślicie o takiej koncepcji płyty oraz o tej kanalizacji nad płytą?

płyta fundamentowa przekrój.jpg

Co myślicie o takiej koncepcji płyty oraz o tej kanalizacji nad płytą?

Na jakiej głębokości względem docelowego poziomu gruntu wyjdzie rura na zewnątrz?

Pewny jesteś tej termoizolacji od wewnątrz? Znalazłeś ekipę do tradycyjnych tynków zewnętrznych?

Jak wykończysz od wewnątrz, żeby nie obijalo się od byle uderzenia?

Na jakiej głębokości względem docelowego poziomu gruntu wyjdzie rura na zewnątrz?

A na jakiej potrzeba? A tak na serio to wyjdę tak jak będzie potrzeba, tzn. w jakimś miejscu płytę "przebiłbym" w dół rurą fi 160.

Pewny jesteś tej termoizolacji od wewnątrz? Znalazłeś ekipę do tradycyjnych tynków zewnętrznych?

Jak wykończysz od wewnątrz, żeby nie obijalo się od byle uderzenia?

Na zewnątrz chciałbym dać elewację drewnianą, aczkolwiek patrząc na ceny drewna. W środku planuję dać na styropian płyty G-K lub MgO.

A na jakiej potrzeba? A tak na serio to wyjdę tak jak będzie potrzeba, tzn. w jakimś miejscu płytę "przebiłbym" w dół rurą fi 160.

Zgodnie za sztuką 0,8-1,2m zależnie od lokalizacji. Oczywiście możesz dac płycej ryzykując zamarzanie skroplin i zatkanie rury.

Na zewnątrz chciałbym dać elewację drewnianą, aczkolwiek patrząc na ceny drewna. W środku planuję dać na styropian płyty G-K lub MgO.

Same drogie a wcale nie jakieś super rozwiązania.

Zgodnie za sztuką 0,8-1,2m zależnie od lokalizacji. Oczywiście możesz dac płycej ryzykując zamarzanie skroplin i zatkanie rury.

Ale przecież piszę, że spod domu wyjdę na odpowiedniej głębokości, a pod domem jeżeli będzie wyżej to chyba nie ma żadnego znaczenia.

Same drogie a wcale nie jakieś super rozwiązania.

Piszesz konkretnie o którym rozwiązaniu? Elewacja drewniana? Planuje użyć zwykłego, ale opalanego drewna, czyli wyjdzie na pewno więcej roboty, ale tańsze drewno.

Płyty GK to drogie rozwiązanie?

Ale przecież piszę, że spod domu wyjdę na odpowiedniej głębokości, a pod domem jeżeli będzie wyżej to chyba nie ma żadnego znaczenia.

Skoro dół płyty jest na -65 to gdzie pion ma przez nią przejść? I jaki sens robienia instalacji wyżej?

Piszesz konkretnie o którym rozwiązaniu? Elewacja drewniana? Planuje użyć zwykłego, ale opalanego drewna, czyli wyjdzie na pewno więcej roboty, ale tańsze drewno.

Płyty GK to drogie rozwiązanie?

Płyta fundamentowa, GK (porównaj z ceną tynku), elewacja drewniana, izolacja od wewnątrz, ściana fundamentowa nie dość, że na płycie to jeszcze lana razem z płytą (ciekawe, jak to zawibrują - a każdy beton konstrukcyjny musi być wibrowany).

Skoro dół płyty jest na -65 to gdzie pion ma przez nią przejść? I jaki sens robienia instalacji wyżej?

Widziałbym to tak, w warstwie ocieplenia (styropian + PUR) robię podejścia i łączę to w jedną rurę fi 160 i tą rurą przechodzę w dół przez płytę, na odpowiednią głębokość, gdzieś pewnie bliżej jej brzegu, ponadto robiłbym z proszku na zewnątrz opaskę przeciwysadzinową, która zmniejszy strefę przemarzania. W warstwie ocieplenia będzie wygodniej układać rury, bo będzie to już na wylanej płycie.

Płyta fundamentowa, GK (porównaj z ceną tynku), elewacja drewniana, izolacja od wewnątrz, ściana fundamentowa nie dość, że na płycie to jeszcze lana razem z płytą (ciekawe, jak to zawibrują - a każdy beton konstrukcyjny musi być wibrowany).

Planuję budowę samodzielną, wobec czego:

- płyta fund. - łatwiejsza do wykonania samodzielnie, nie potrzeba już robić chudziaka, ilość betonu wychodzi dość podobnie, nie wiem ile zbrojenia byłoby w obu opcjach

- tynku sam nie zrobię, a płytę GK przykleję. Ponadto tynk materiał wychodzi taniej? Ile za m2 tynku za materiał?

- elewacja jeszcze zobaczę jak z nią wyjdzie

- ocieplenie od środka jest droższe? Niby jak? Wiele łatwiej wyeliminować mostki i zachować ciągłość

- ściana fundamentowa nie musi być lana razem z płytą, jeżeli to jest problematyczne

• 3 weeks później...

Podmywanie podbudowy pod płytą...

Przeszukiwałem temat ale nie znalazłem odpowiedzi, mam działkę ze spadkiem i grunt z domieszką gliny, dopiero od 2 metrów głębokości jest piasek. Płyta na gruncie wymienionym - pod płytą 1m zagęszczonej pospółki piaskowej, boki płyty obłożone XPSem, docelowo będą miały być obsypane ziemią do wysokości boku płyty. Czy przy działce ze spadkiem robić w takim przypadku drenaż aby spływająca woda nie podmywała podbudowy? Jeżeli tak to z tego co to wyczytałem nie bliżej niż 1m od płyty? A może jednak jest to zbędne i niepotrzebnie się martwię?