Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Równie dobrze mogę zadać pytanie o ile % więcej wydam na ogrzewanie bez użycia xps od spodu ocieplając tylko epsem od góry ? Potrafisz to wyliczyć ? Rachunek dla mnie jest dość prosty xps 10 cm od spodu w moim przypadku to dodatkowy koszt 12tys. Ile czasu musi minąć żeby to się zwróciło ? Założę się że tego nie wyliczysz ?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To niech przeliczą ile kWh będziesz musiał dostarczyć systemem grzewczym w wersji z dziurą w termoizolacji i bez. Podejmiesz racjonalną decyzję (ale idę o zakład, że nie potrafią tego policzyć, bo by takich głupot nie wygadywali).

Równie dobrze mogę zadać pytanie o ile % więcej wydam na ogrzewanie bez użycia xps od spodu ocieplając tylko epsem od góry ? Potrafisz to wyliczyć ? Rachunek dla mnie jest dość prosty xps 10 cm od spodu w moim przypadku to dodatkowy koszt 12tys. Ile czasu musi minąć żeby to się zwróciło ? Założę się że tego nie wyliczysz ?

Mam tą samą sytuację. Wyjściem z tego rozwiązania wydaje się zastosowanie XPS pionowo jako szalunek tracony oraz XPS poziomo od zewntrz do wewnatrz po jednej płycie tak żeby pod ścianą konstrukcyjną był ten XPS a po środku zostaje ubita pospółka bez XPSu.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?

porażka

Ile wydasz - nie, bo nie podasz mi cen kWh. Ile kWh - tak. Ale nie zajmuję się tym zawodowo. Szukaj audytora energetycznego (albo tych swoich speców, co niby wiedzą).

Płyta 200m2 ogrzewana od góry EPS 15cm, 25cm żelbet bez XPS od spodu. Chętnie poznam różnicę w KWh / rok z zastosowaniem XPS 10cm i bez.

Kluczowe pytanie czym będziesz grzać?

U mnie jest takie rozwiązanie (patrząc od spodu):

20cm XPS

Płyta żelbetowa 25cm z zatopionymi rurkami ogrzewania podłogowego

Gres

Grzeje pompą ciepła w G12w i płyta robi za bufor energii. Plusem wykonania ogrzewania w płycie jest to, że nie trzeba już robić wylewki i płyta robi za bufor. Minusem jest oczywiście drogi XPS, który daje się pod płytą. Dlatego istotne jest czy będzie ogrzewanie gazowe czy na prąd (np. pompa ciepła).

Tak masz rację to bardzo dobre rozwiązanie i pewnie w tą stronę bym robił gdyby nie fakt, że taką płytę robią tlyko konkretne firmy co niestety nie jest tanie bo liczą sobie dużo drożej niż takie które nie są wyspecjalizowane.

Jaka firma robiła CI płytę ? Ile Cię wyniosła ? I ile m2 ?

U mnie będzie pompa ciepła.

Kluczowe pytanie czym będziesz grzać?

U mnie jest takie rozwiązanie (patrząc od spodu):

20cm XPS

Płyta żelbetowa 25cm z zatopionymi rurkami ogrzewania podłogowego

Gres

Grzeje pompą ciepła w G12w i płyta robi za bufor energii. Plusem wykonania ogrzewania w płycie jest to, że nie trzeba już robić wylewki i płyta robi za bufor. Minusem jest oczywiście drogi XPS, który daje się pod płytą. Dlatego istotne jest czy będzie ogrzewanie gazowe czy na prąd (np. pompa ciepła).

Gdzie pociągnąłeś instalacje?

Tak masz rację to bardzo dobre rozwiązanie i pewnie w tą stronę bym robił gdyby nie fakt, że taką płytę robią tlyko konkretne firmy co niestety nie jest tanie bo liczą sobie dużo drożej niż takie które nie są wyspecjalizowane.

Na FM masz w dziennikach ładnych kilka takich firm zarówno specjalizujących się jak i robiących to pierwszy raz i niejednego samoroba.

To nie wiesz, na czym bazujesz swoja opinię "strata będzie tak mała że nie warto inwestować w oba ocieplenia"?

Bez audyty mogę śmiało powiedzieć że różnica w ogrzewaniu nie wyniesie powyżej 1000 zł rocznie. Gdzieś w internecie natrafiłem na wyniki porównania z których wychodziło około 4-6% różnicy w zużyciu kWh (jeżeli to znajdę to wstawię). Przyjmując nawet że byłoby to 10% uważam, że nadal nie jest to opłacalne. Chyba że potrafisz wykazać inaczej ?

Bez audyty mogę śmiało powiedzieć że różnica w ogrzewaniu nie wyniesie powyżej 1000 zł rocznie. Gdzieś w internecie natrafiłem na wyniki porównania z których wychodziło około 4-6% różnicy w zużyciu kWh (jeżeli to znajdę to wstawię). Przyjmując nawet że byłoby to 10% uważam, że nadal nie jest to opłacalne. Chyba że potrafisz wykazać inaczej ?

To ile ty płacisz za ogrzewanie 10 tys rocznie, skoro 10% to może być 1000zł? :) No to faktycznie 1000zł to żadna różnica. Choć niektórzy to mają na 2 lata albo lepiej.

Bez audyty mogę śmiało powiedzieć że różnica w ogrzewaniu nie wyniesie powyżej 1000 zł rocznie.

1000 zł to więcej, niż mnie rocznie kosztuje CO. I to grzejąc prądem z COP=1.

Zacznij liczyć, bo bez tego bzdury opowiadasz.

A co uważam za opłacalne masz w sygnaturce (kilka linków - w każdym wyliczenia).

1000 zł to więcej, niż mnie rocznie kosztuje CO. I to grzejąc prądem z COP=1.

Zacznij liczyć, bo bez tego bzdury opowiadasz.

A co uważam za opłacalne masz w sygnaturce (kilka linków - w każdym wyliczenia).

Proponowałbym na początek nauczyć się czytania ze zrozumieniem zanim zaczniesz oceniać czyjeś wypowiedzi.

Specjalnie pokazałem tak abstrakcyjną kwotę żeby CI uświadomić, że nawet w przypadku gdyby było to 1000 zł rocznie różnicy to nie opłaca się stosować XPSu pod płytę, tym bardziej przy realnych kwotach (których żaden z Nas nie poda bo to już ustaliliśmy) nie ma sensu inwestowanie w XPS od spodu.

Natomiast jeżeli nadal tego nie rozumiesz to faktycznie weź audyt i osoby które będą w stanie Ci to wytłumaczyć w przystępny dla Ciebie sposób bo ja najwyraźniej nie potrafię :)

Specjalnie pokazałem tak abstrakcyjną kwotę żeby CI uświadomić, że nawet w przypadku gdyby było to 1000 zł rocznie różnicy to nie opłaca się stosować XPSu pod płytę, tym bardziej przy realnych kwotach (których żaden z Nas nie poda bo to już ustaliliśmy) nie ma sensu inwestowanie w XPS od spodu.

Ja to nie widzę sensu dawania termoizolacji na płytę i rezygnację z jej akumulacyjności.

Brak termoizolacji od spodu, nawet gdy jest powyżej, powoduje, że każda ścianka działowa jest dużym mostkiem do płyty i gruntu.

Ciężar udowodnienia Twojej tezy spoczywa na Tobie. Wykaz się, jak twierdzisz, ze Słońce krąży dookoła Ziemii.

Ja to nie widzę sensu dawania termoizolacji na płytę i rezygnację z jej akumulacyjności.

Brak termoizolacji od spodu, nawet gdy jest powyżej, powoduje, że każda ścianka działowa jest dużym mostkiem do płyty i gruntu.

Ciężar udowodnienia Twojej tezy spoczywa na Tobie. Wykaz się, jak twierdzisz, ze Słońce krąży dookoła Ziemii.

Nie widzę dalszego sensu wymiany poglądów z Tobą. Nic konstruktywnego z tego nie wynika.