Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tomaszu, co do pustostanu w mrozy - w jakimś (?) stopniu ten problem ma rozwiązywać opaska. Mnie bardziej niepokoi ryzyko ewentualnych skuch pod płytą - szperałem ostatnio za jakimiś wzmacnianymi rozwiązaniami kanalizy, mocne tworzywo, dłuższe kielichy itp. jak na szkody górnicze. Przy ławach jednak spokojniej, jakieś tam rysy przy szybkim budowaniu to pan pikuś (choć żadna atrakcja).

Ja mam średnie grunty, właśnie mi konstruktor wyrysował ławy na -1,85. Jeszcze mam chwilę aby się zastanawiać czy będę dorabiał proj. płyty - a potem zmiana fizyki na prace fizyczną ;)

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

prosta fizyka: grunt pod płytą obłożoną opaską nie zamarza. nawet jak budynek nie jest ogrzewany.

Mówie to ja co sie płytą chwali bo wybudował ją tanio co doprawadziło do braku znajomych. Przez to stałem się próżny. Nikt nie ostrzega przed takimi skutkami ubocznymi płytowania.

Problem zagrożenia związanego z wysadzinami lodowymi musi zostać oceniony przez konstruktora. Głębokość przemarzania w Polsce waha sie od 80 do 150 cm. Jak pokazują dostępne w necie izotermy rozkładu temperatur pod budynkiem zasięg strefy przemarzania w budynku na płycie fyndamentowej umiejscowionej równo z powierzchnią ziemi sięga maksymalnie 1/3 wartości głębokości przemarzania czyli do 50 cm pod budynek pod warunkiem że jest on albo doskonale od spodu zaizolowany albo nieogrzewany. Najmniejsze nawet straty ciepła przez płytę zmniejszają tę wartość. Zakładając że pod płytą jest jeszcze ok 30 cm kruszywa nie podciągającego wody wraz z drenażem opaskowym sytuacja w której wysadziny mogłyby zagrozić płycie wymagałaby skrajnie niekorzystnych warunków glebowych czyli nasiąkniętej wodą gliny. Tym bardziej że w takiej strefie zmienia się kierunek działania sił związanych z powiększaniem objętości zamarzającej wody na skośny lub nawet poziomy. Wtedy mozna zastosować dwa rozwiązania: opaskę przeciwwysadzinową lub zwiększenie warstwy kruszywa w strefach brzegowych. Myślę jednak że ocena potrzeby zastosowania takiego nie innego rozwiązania należy do konstruktora. W drogach stosuje się po prostu dość grubą warstwę nie podciągającą wody wraz z odwodnieniem. To wystarcza by nie dochodziło do powstawania "soczewek" lodowych. Edytowane przez perm

No nie wiem co mnie bardziej przekonuje.

Przy okazji w 90% przypadków, jak ktokolwiek słyszy o styro EPS100 pod płytą to mówi -absolutnie.A Legalett se robi.Jakieś szerokie od prawej do lewej są te normy ,że se można tak dowolnie...

Przy okazji w Legalett ogrzewanie spełnia chyba funkcję zabezpieczenia przewciwilgociowego ,jak to jest zrealizowane w zimnej płycie?

Kolejna sprawa - dowolności dużej o której powyżej pisałem- co firma,co projekt to inny układ warst płyty i różne inne elementy.W jednych jest chudziak pod płytą w innych nie ma , w jednych jest folia w innych papa w jeszcze innych nic.

No nie wiem co mnie bardziej przekonuje.

Przy okazji w 90% przypadków, jak ktokolwiek słyszy o styro EPS100 pod płytą to mówi -absolutnie.A Legalett se robi.Jakieś szerokie od prawej do lewej są te normy ,że se można tak dowolnie...

Przy okazji w Legalett ogrzewanie spełnia chyba funkcję zabezpieczenia przewciwilgociowego ,jak to jest zrealizowane w zimnej płycie?

Kolejna sprawa - dowolności dużej o której powyżej pisałem- co firma,co projekt to inny układ warst płyty i różne inne elementy.W jednych jest chudziak pod płytą w innych nie ma , w jednych jest folia w innych papa w jeszcze innych nic.

Może sprawę wyjaśni fakt że nie ma u nas norm które mówiłyby jakie warunki ma spełniać izolacja pod płytą fundamentową. Są normy dotyczace posadowienia domu ale nie uwzględniono w nich rozwiązania z izolacją pod spodem przenoszaca obciążenia. Ja przynajmniej takich nie znalazłem. To że Legalett stosuje rozwiązanie ze styro EPS 100 to ich ryzyko. Oni do projektowania plyty używają programu komputerowego ktory nie ma możliwości uwzględnienia zmian właściwości podłoża czyli np pełzania pod obciążeniem. W Niemczech takiego styro stosować nie wolno choć w końcu domy ważą tam podobnie. Widocznie różnica w cenie jest na tyle duża że takie ryzyko się firmie opłaca. Ogrzewanie nie spełnia funkcji zabezpieczenia przeciwwilgociowego tylko eliminuje strefę przemarzania spod budynku. Ta odrobina ciepła ktora przenika przez izolację płyty nie dopuszcza do powstania wysadzin.

Witam, będę budował budynek gospodarczy 25m2 na płycie fundamentowej, wybrałem na jakieś 30 cm ziemie, pod spodem piasek, w dół dosypałem piasek i utwardziłem, pytanie dotyczy płyty, czy pod spód dawać styropian 5-10cm, czy wylana płyta wystarczy na 10 cm B15 zbrojona prętem 8mm, czy taki styropian nie spowoduje że za kilka lat budynek opadnie. Ścianki będę robił z pustaka typu porotherm 24. Edytowane przez arcadiusz

Bardzo podobnie myślę. Spać bym przez ten styropian nie mógł. Przyjrzę się tym rozwiązaniom "passive haus". Proponuję byśmy dalszą ewentualną dyskusję przenieśli do wątku o płycie fundamentowej. Tu jest jednak trochę o czymś innym

Perm ale teraz widzę, ze zpomnialem podac Ci linka, przejzec te rozwiazania mozesz tu

Jak tak przegladam to z szalunkiem z desek znalazlem tam tylko kilka inwestycji, wiec pewnie nie jest to najlepszy pomysl.

Z tego co widze to granulat pianki szklanej stosuje sie wiecej pod wieksze budowy jak hale i.t.d. m.in pewnie dlatego ze ciensze warstwy niz w przypadku domkow.

A jak to jest z tym aspektem ekologicznym? Material jest w 100% ze szkla ale wiadomo, ze cos jest dodawane (pianka) . Czy mamy informacje czym jest to cos??

Bardzo podobnie myślę. Spać bym przez ten styropian nie mógł. Przyjrzę się tym rozwiązaniom "passive haus". Proponuję byśmy dalszą ewentualną dyskusję przenieśli do wątku o płycie fundamentowej. Tu jest jednak trochę o czymś innym

Perm ale teraz widzę, ze zpomnialem podac Ci linka, przejzec te rozwiazania mozesz tu

http://www.sgsb.de/index.php?page=baustellenreport&kategorie=3

Jak tak przegladam to z szalunkiem z desek znalazlem tam tylko kilka inwestycji, wiec pewnie nie jest to najlepszy pomysl.

Z tego co widze to granulat pianki szklanej stosuje sie wiecej pod wieksze budowy jak hale i.t.d. m.in pewnie dlatego ze ciensze warstwy niz w przypadku domkow.

A jak to jest z tym aspektem ekologicznym? Material jest w 100% ze szkla ale wiadomo, ze cos jest dodawane (pianka) . Czy mamy informacje czym jest to cos??

Perm ,może spać możesz, u nas po prostu inna tradycja.Dom buduję się czasem na 2-3 pokolenia ,a tacy jak Legalett itp budują tak ,że zakonczysz żywot i jedyne co możesz zrobić to zwalić i postawić nowy,co dobre nie jest ,bo dzieci powinny chałupę z działką sprzedać i mieć z tego trochę kasy.W koncu po coś ojce się męczyli przy budowie,więc niech parę złotych z tego zostanie

Witam wszystkich fascynatów płytą. Ponieważ sama jestem zainteresowana posadowieniem domku na płycie i czytam ile wlezie, to mam jedno pytanko:

- na jakiej wysokości macie stan zero po wylaniu płyty? Bo wszędzie widzę w miarę mało, powyżej poziomy terenu. Proszę o konkretne wysokości, tych co mają płytę.

Dzięki wielkie.

perm, a wiesz może czy geocella dowożą (>70 m3) bez względu na rejon Polski? Może jest tu ktoś z Górnego Śląska i rozważa tę opcję (ja ewentualnie zjadłbym z 50 m3).

Ja bym się przed styro wytrzymałościowo nie wzbraniał (zakładałem 5cm XPS niżej + 10 cm EPS) tyle że mam glinę na -1,4ppt, wyżej piasek (wysadzinowy) od jesieni woda doszła najwyżej do -1,3ppt, poziom zero planuję na +0,35, nie bardzo widzę miejsca gdzie możnaby się pozbyć wody (może po konsultacji z gościem od POŚ dowiem się lepiej) i nie wiem czy już powinienem się zacząć bać tego basenu (jeszcze nie rozmawiałem z konstruktorem od płyt).

PS. Jako że tu "centrum płytowe", podepnę link do wątku:

płyta fundamentowa Megatherm

Perm ,może spać możesz, u nas po prostu inna tradycja.Dom buduję się czasem na 2-3 pokolenia ,a tacy jak Legalett itp budują tak ,że zakonczysz żywot i jedyne co możesz zrobić to zwalić i postawić nowy,co dobre nie jest ,bo dzieci powinny chałupę z działką sprzedać i mieć z tego trochę kasy.W koncu po coś ojce się męczyli przy budowie,więc niech parę złotych z tego zostanie

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Wprawdzie może niekoniecznie myślę o przyszłych pokoleniach ale również wolałbym po sobie zostawić coś trwałego. Dom na styropianie takiego warunku nie spełnia. Wydaje się na dom sporo. Koszt fundamentu w tym to jakiś procent. W moim przyszłym różnica w kosztach granulatu szklanego a styro to ok 4 tyś. I ja mam na tym oszczędzać? Nie mam zamiaru!

perm, a wiesz może czy geocella dowożą (>70 m3) bez względu na rejon Polski? Może jest tu ktoś z Górnego Śląska i rozważa tę opcję (ja ewentualnie zjadłbym z 50 m3).

Ja bym się przed styro wytrzymałościowo nie wzbraniał (zakładałem 5cm XPS niżej + 10 cm EPS) tyle że mam glinę na -1,4ppt, wyżej piasek (wysadzinowy) od jesieni woda doszła najwyżej do -1,3ppt, poziom zero planuję na +0,35, nie bardzo widzę miejsca gdzie możnaby się pozbyć wody (może po konsultacji z gościem od POŚ dowiem się lepiej) i nie wiem czy już powinienem się zacząć bać tego basenu (jeszcze nie rozmawiałem z konstruktorem od płyt).

PS. Jako że tu "centrum płytowe", podepnę link do wątku:

płyta fundamentowa Megatherm

Nie wiem czy dowożą. Zadzwoń i zapytaj, przy okazji zahacz o szczegóły techniczne, np o rozwiązania strefy brzegowej. Obsypują to czy też dają dodatkowe styro czy jak?

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Wprawdzie może niekoniecznie myślę o przyszłych pokoleniach ale również wolałbym po sobie zostawić coś trwałego. Dom na styropianie takiego warunku nie spełnia. Wydaje się na dom sporo. Koszt fundamentu w tym to jakiś procent. W moim przyszłym różnica w kosztach granulatu szklanego a styro to ok 4 tyś. I ja mam na tym oszczędzać? Nie mam zamiaru!

Oczywiście!Dlatego dziwię się,że to w ogóle dopuszczalne żeby stawiać dom na eps100.Ale zawsze to te 4tys wyższy zysk dla firmy.A potem martw się sam albo dochodz roszczeń od sp z.o.o z kapitałem w postaci wynajetego biura

Jeśli zamierzacie dać spoko kasy więcej za szkło piankowe to czy nie lepiej od razu XPS-a ?

Ale to też plastik. :) Myślę że szkło piankowe w brykietach idealnie się pod płytę nadaje. Wiem że XPS będzie dobry, że na upartego to i EPS 100 mozna zastosować ale weź to sobie wytłumacz :). Wiem że gdybym się na to zdecydował swędziało by mnie to strasznie. Co z tego że irracjonalnie. Niektórzy tak mają. Akurat na mnie padło.

perm a może płyta w ogóle to wynalazek?Przy okazji ,ty miałeś robić Praefę?

Praefę nie ale myślałem o gotowych ścianach z betonu. Tak na logikę to najlepszy materiał budowlany. Grubość ściany limitowana tylko przepisami więc min. 15 cm, do tego ocieplenie np 20 cm i mamy ścianę zewnętrzną o grubości tylko ok 37 cm z tynkiem. Ścianę o niezłej dźwiękochłonności jak myślę i wytrzymałości przewyższającej inne popularne materiały. Ścianę bardzo ciepłą a do tego pozwalającą dodać parę metrów kwadratowych co przy małych domach nie jest bez znaczenia. Niestety ceny takich ścian to kosmos jakiś. Niedużo gorsze parametry i niewiele wiekszą grubość będzie miała ściana z silikatów przy mniej więcej 2 razy niższej cenie.

Płyta to nie jest nowość jak Jani napisał. Nowością u nas cały czas jest niewątpliwie płyta z izolacją cieplną jako elementem nośnym pod spodem. Na tyle nieznaną że nie zostały nawet opracowane normy wyznaczające właściwości brzegowe tego co pod płytę może zostać wsadzone. W żadnej gazecie branżowej nie znajdziesz opisu tego rodzaju rozwiązania. Jak już to pokazuje sie rozwiązania firm ktore to stosują ale to jednak pewna różnica.

Praefę nie ale myślałem o gotowych ścianach z betonu. Tak na logikę to najlepszy materiał budowlany. Grubość ściany limitowana tylko przepisami więc min. 15 cm, do tego ocieplenie np 20 cm i mamy ścianę zewnętrzną o grubości tylko ok 37 cm z tynkiem. Ścianę o niezłej dźwiękochłonności jak myślę i wytrzymałości przewyższającej inne popularne materiały. Ścianę bardzo ciepłą a do tego pozwalającą dodać parę metrów kwadratowych co przy małych domach nie jest bez znaczenia. Niestety ceny takich ścian to kosmos jakiś. Niedużo gorsze parametry i niewiele wiekszą grubość będzie miała ściana z silikatów przy mniej więcej 2 razy niższej cenie.

Płyta to nie jest nowość jak Jani napisał. Nowością u nas cały czas jest niewątpliwie płyta z izolacją cieplną jako elementem nośnym pod spodem. Na tyle nieznaną że nie zostały nawet opracowane normy wyznaczające właściwości brzegowe tego co pod płytę może zostać wsadzone. W żadnej gazecie branżowej nie znajdziesz opisu tego rodzaju rozwiązania. Jak już to pokazuje sie rozwiązania firm ktore to stosują ale to jednak pewna różnica.

To prawie takie same rozwiązanie jak u mnie płyta z wodnym CO w niej pod spodem EPS200 ściany beton 15cm zbrojony +30cm styropian= thermomur th45