Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odchwaszczania krok po kroku

Recommended Posts

Witam!

Podejrzewam, ze ten temat byl juz wielokrotnie walkowany, ale bardzo prosze o rady bo im wiecej czytam na ten temat to wydaje mi sie, ze wiem coraz mniej.

Posiadamy dzialke 10arow na terenie mocno naslonecznionym i jak mozna sie domyslic porasta ja dzika roslinnosc ktora niekoszona osiaga conajmniej 1 metr.

Obecnie dzialka stoi nieuzytkowana, w przyszlosci byc moze bedziemy stawiac tam dom. Staramy sie regularnie kosic, ale przyznam, ze jest to ogromny wysilek fizyczny, poniewaz dzialka w wiekszosci jest spadzista a ziemia niewyrownana wiec kosiarka zatrzymuje sie co pare metrow.

Chcielibysmy wiec pozbyc sie tego zielska i posadzic tam normalna trawe(tak wiem, ze to potrwa).

Zdecydowanie odpada uzycie chemii, nie chcemy potruc kawalka wlasnej ziemi, skoro kiedys tam zamieszkamy.

Prosze o instrukcje krok po kroku co, jak i kiedy powinnismy zrobic.

Czy powinnismy przekopac, czy moze poprosic kogos aby przeoral? Jesli tak to czy teraz na wiosne, czy moze dac sobie spokoj juz w tym roku i zrobic to dopiero jesienia? A moze poprosic znajomego ktory pracuje na koparce aby troche wywrocil ziemie i wyrownal, a jednoczesnie przydusil chwasty? Oczywiscie wiem, ze chwasty nalezy wyciagnac z ziemi, ale zakladam, ze wszystkiego nie damy rady.

Przychodzi mi do glowy jeszcze jeden pomysl - czyli przykrycie ziemi czarna folia i pozostawienie, az do przyszlego roku, tylko skad wziac takie ilosci folii, bo wydaje mi sie, ze to bardzo kosztowne.

Edytowane przez iriska

Jak tanio można przeorać to oczywiście tak .

Ale co znaczy że kosiarka się zatrzymuje ? są garby ziemi ?

Nie wiem co chcecie osiągnąć. Zamierzacie przez kilka lat kosić trawę mimo, że nie będziecie tam mieszkać ?

Po budowie i tak najczęściej trzeba przygotować ponownie ziemię pod ogród. Aczkolwiek już teraz mozecie posadzić fajne drzewka które zaprocentują za lata i zwiększą wartość działki.

tak jak napisał NOTO, w czasie budowy domu, cały wasz wysiłek pójdzie na marne.... nie lepiej zaczekać, aż będzie po ?

ja robiłem tak:

- roundup

- 2 tygodnie przerwy i znowu roundup

- 2 tygodnie przerwy i brona talerzowa

- wałowanie + grabienie

- wałowanie + grabienie

- wałowanie + grabienie

- sianie

- grabienie

- podlewanie

- gotowe !

Edytowane przez BOHO

Ja już mam zaorane pole głęboką orką, potem równane i zbronowane.

Jest w miarę równo, na powierzchni pełno wyschniętego perzu.

Kiedy sadzę na obrzeżach jakąś roślinkę, to widzę, że wystarczy ruszyć kopaczką parę razy i dokopujemy się do żywych białych korzeni perzu.

Chciałabym w tym roku posadzić choćby łubin, bo ziemia jest lichutka , taka glina, która kiedy jest sucho tworzy popękaną skorupę i zbite grudki. Właściciel traktora proponuje jeszcze pole przerobić glebogryzarką.

Poradźcie czy zgodzić się na glebogryzarkę czy posiać łubin, potem go skosić z chwastami i znowu zaorać pole.

Problemem jest obszar ok 12 arów, nie jestem w stanie ręcznie tego odchwaścić i muszę się zdać na mechanizację lub chemię. Ile trzeba czekać na powtórną orkę z łubinem? http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon5.png

Bardzo dobrze, że powstał taki odrębny temat w kwestii ogrodu, i to dla początkujących.

Budowa jak dla mnie byla prostsza, trochę matematyki, logiki i wiedzy z muratora, natomiast OGRÓD to jest WYZWANIE.

Pozdrawiam wszystkich na włościach.http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon11.png

Edytowane przez Bełatka