Kasiorek 30.04.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Była dziś w ogrodniczym i zgłupaiłam. Chciałam kupić torf dla użyźnienia ziemi a tam kilka rodzajów, niski, wysoki , odkwaszony a taki uniwersalny to jaki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.04.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 torf raczej nie użyźnia gleby, poprawia chłonność, strukturę ale jest praktycznie bezwartościowy pod względem odżywczym, reguluje pH gleby najlepsze są torfy wysokie, kwaśny pH 3-4,5 pod wrzosowate, odkwaszony pH 5-6,5, są jeszcze zasadowe, do użyźniania to najlepiej kompost, obornik, nawozy zielone bardziej naukowo to pewnie Elfir wyjaśni i nie dawaj torfu pod tuje, bo Mirek nie wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 01.05.2010 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 O dzięki Ci , to lepiej kupię obornik a tujek ni mom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.05.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 (...) i nie dawaj torfu pod tuje, bo Mirek nie wróci To przeze mnie Mirek odszedł - ja rok temu sypałem torf pod tuje ... - co prawda po garści - ale jednak sypałem ... :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 01.05.2010 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 To przeze mnie Mirek odszedł nie bierz tego tak do serca ...... też nie mam czystego sumienia, ale każdy ma swoją Ewę i da się skusić na szczęście rok później kazała przesadzić to torf wytrzepałem;) Kasiorku nie mów hop, niektóre kuliste to też tuje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Torfy:1. wysoki- kwaśny. Zawiera minimum składników pokarmowych (w zasadzie jest jałowy). Niskie pH (ok 3-4) powoduje, ze mało w nim drobnoustrojów (przez co bardzo wolno się rozkłada). Powstaje z mchu torfowca i ma wyraźnie włóknistą strukturę. Jego największą zaletą jest zdolność do chłonięcia ogromnych ilości wody. Ale cechę tę ma tylko torf wilgotny. Przesuszony traci natychmiast swoje właściwości. Schnąc pęka rozrywając drobne korzenie roślin, dlatego NIGDY nie powinien być jedynym podłożem, a jedynie domieszką do istniejącej gleby. Używa się go do zakładania wrzosowisk, pod różaneczniki, azalie, do dokwaszania gleby pod hortensje. 2. niski-lekko kwaśny lub obojętny. Powstaje z obumarłych traw i turzyc (zwykle z wełnianki). Rzadki. Zawartość składników różna, zależna od miejsca pochodzenia, roślin, które go stworzyły. Cenna domieszka na słabych glebach, gdyż to praktycznie czysta próchnica. Zwiększa absorpcję wody (ale zdecydowanie słabiej niż torf kwaśny), zapobiega wypłukiwaniu składników pokarmowych wgłąb gleby.3. Substrat torfowy - zobojętniony nawozem wapniowym wysoki torf. pH jest wyższe, zbliżone do obojętnego, ale właściwości chłonięcia wody pozostają takie same co torfu kwaśnego. Wraz z piaskiem służy do rozluźniania gleb gliniastych (np. pod trawniki) lub do zwiększenia chłonności gleb piaszczystych, jako zamiennik trudno dostępnego torfu niskiego. Torfy nie są nawozami organicznymi! Służą jedynie poprawieniu struktury gleby. Natomiast kompost, nawozy zielone i obornik (w tym ziemia popieczarkowa) to typowe nawozy organiczne. Jednocześnie dostarczają dużej ilości składników pokarmowych (nawozy zielone najmniej, potem kompost, potem ziemia popieczarkowa, a na końcu, najwięcej obornik) i poprawiają strukturę gleby (zwiększają poziom próchnicy) Edytowane 2 Maja 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jazzy 08.11.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Czy sadząc wiśnie osobliwe umbry w mieszance torfu odkwaszonego z moja ziemią, trochę gliniasta, zrobilam im dobrze czy źle? Sadząc cisy też trochę tego torfu dosypalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.11.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 cisy lubią gleby zasadowe, żyzne więc zwykle torf im niepotrzebny. Skoro ziemia jest "trochę gliniasta" to nie potrzebuje jakiegoś specjalnego rozluźniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.11.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 To przeze mnie Mirek odszedł - ja rok temu sypałem torf pod tuje ... - co prawda po garści - ale jednak sypałem ... :( Oj tam, oj tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts