Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o pomoc w identyfikacji :)

Recommended Posts

Elfir napisała ... Pierwsze wygląda na sosnę rumelijską (o ile pędy nie są owłosione a igły nie dłuższe niż 10 cm)

Elfirku ... serdeczne dzięki za odpowiedz. Sosenka jest 2-igłowa. Pędy nie są owłosione, igły mają 6 cm, dla leprzej orientacji załączam nowe zdjęcia:

na dwóch pierwszych widać nowy przyrost a na jego czubeczku są 2 małe .. 1 cm "różowawe" szyszeczki. Cały tegoroczny przyrost ma ok 16 cm

3 zdjęcie .. widać zeszłoroczne igiełki.

4 zdjęcie .. widok z góry na sosenke

Odnośnie następnej sosenki za chwilke.

Moje zdjęcia 016.jpg

Moje zdjęcia 015.jpg

Moje zdjęcia 002.jpg

Moje zdjęcia 003.jpg

Elfir napisała ... drugie na sosnę drobnokwiatową "Glauca" (o ile igły nie są dłuższe niż 8 cm, wyrastają pod różnymi kątami a młode pędy są delikatnie omszone)

Sosenka 5-igłowa ... policzyłam, igły mają 10 cm, są miękkawe i nie kłujące i ... chyba nie omszone.

Nowe zdjęcia załączone.

Moje zdjęcia 004.jpg

Moje zdjęcia 005.jpg

Moje zdjęcia 006.jpg

Elfir napisała ... Trzecie i czwarte zdjęcie to ta sama roślina?

Wygląda jak świerk kłujący, ale sprawdź, czy starsze igły mocno kłują. Podobny jest świerk Engelmana, ale jego roztarte igły nieładnie pachną. U świerków igły trudno odrywa się od pędu i są na końcu zaostrzone. U jodeł odrywanie idzie łatwiej a igła na końcu jest spłaszczona w taką stópkę, co pozostawia na pędzie okrągłe ślady.

Natomiast daglezja ma igły niekłujące, choć niebieskawe i roztarte pachną trochę owocowo.

Tak, to ta sama roślina ... starsze igły są miękkawe i lekko kłujące - igły małe a roztarte ... pachną "lasem iglastym", czubek zaostrzony lekko przekszywiony.

Załączam więcej nowych zdjęć. Dzieki Elfirku za zaangażowanie.

Moje zdjęcia 008.jpg

Moje zdjęcia 009.jpg

Moje zdjęcia 018.jpg

Moje zdjęcia 020.jpg

Moje zdjęcia 019.jpg

• 3 weeks później...