pablitoo 02.05.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witam Moi drodzy - z moja działką - i moim wypieszczonym trawnikiem sąsiaduje działka sąsiada - na której ów sąsiad założył uprawę mlecza : http://img442.imageshack.us/img442/2/pict4212.jpg - normalnie koszmar - u mnie na trawniku jak się pojawi jaki kwitnący chwast - zaraz biegnę go usuwać i wyrywać- ale czy to ma sens ? - patrząc na działkę sąsiada gdzie lada chwila zakwitnięte mlecze wydadzą dmuchawce i jak tylko wiatr powieje - aż boję się myśleć Co zrobić żeby przeżyć ten koszmar który mnie czeka za kilka dni/tygodni i jak ratować mój trawnik ? - oprysk co tydzień czy inna metoda ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 często kosić i pryskać jak się pojawią chwasty "Mniszkiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.05.2010 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 często kosić i pryskać jak się pojawią chwasty "Mniszkiem" Dziękuję Elfir - dzisiaj byłem w LeroyMerlin - nabyłem dwa opakowania Mniszka po 100ml - sumarycznie na około 1000m2 trawnika - czyli jak u mnie - reasumując koszmarnie drogo / 100ml - 36 zł / Nie ma innego herbicydu - tańszego a skutecznie działającego ? Coś kiedyś słyszałem o środku o nazwie Fernando ... - może to być ? http://chlopex.site88.net/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=69 - jeden litr tego preparatu kosztuje ca 55zł , zalecana dawka : 2-4 ltr/ha czyli z litra można opryskać ca 0,5ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Niespecjalnie znam się na środkach stricte rolniczych. Niestety, bardziej na studiach przykładałam się do projektowania niż ochrony roślin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.05.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Niespecjalnie znam się na środkach stricte rolniczych. Niestety, bardziej na studiach przykładałam się do projektowania niż ochrony roślin Hehhh - no właśnie - trochę strach bez potwierdzenia stosować taki środek na trawnik ... Może ktoś zna ten środek i mógłby coś o nim napisać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 02.05.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Hehhh - no właśnie - trochę strach bez potwierdzenia stosować taki środek na trawnik ... Może ktoś zna ten środek i mógłby coś o nim napisać ? Fernando ... może być : 2-4 l/ha - cena 60 zł/litr Ja mam większe zaufanie do Starane. STARANE 250EC : 1-1,5 litra na ha - cena ok. 160 zł/litr Każdy herbicyd zwalczający rośliny dwuliścienne o działaniu układowym będzie dobry (Mniszek, Starane , Bofix , Tomigan 250 EC...................... ) pozdr, Darek Edytowane 2 Maja 2010 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.05.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 A może by tak z sąsiadem pogadać i to jego uprawę spryskać - na pewno przyniosłoby lepszy skutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 02.05.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 A może by tak z sąsiadem pogadać i to jego uprawę spryskać - na pewno przyniosłoby lepszy skutek Bez sensu. 200 metrów dalej pewnie i tak znajduje się inna zamniszkowana łąka. Dla nasion tego chwastu odległość to żaden problem. Nie przyleci od sąsiada to przyleci z innego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 03.05.2010 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 JoShi ma rację - od południa moja działka graniczy z sadami sąsiadów - tam też na trawnikach mnóstwo mlecza - nie ma możliwości zniszczyć wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 03.05.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 JoShi ma rację - od południa moja działka graniczy z sadami sąsiadów - tam też na trawnikach mnóstwo mlecza - nie ma możliwości zniszczyć wszystkiego. Poproś sasiada/sąsiadów, aby tuż przed "dmuchawcami" skosili / kosili nisko trawnik/łąkę. Tobie pozostaje: 1. polubić/tolerować mniszki na własnym 2. często kosić i 1-2 razy w roku opryski herb. układowymi na 2-liscienne 3. bawić się ekologicznie: nóż, "dynks" od Fiskarsa , pędzelkowanie Roundapem ... itp. Ja już toleruję mniszki i polubiłem koniczynę ... i nawet mech ..... musiałem - mam zabawę "po godzinach" na 2.000 m2. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts