Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wylanie fundamentów?

dorana

Recommended Posts

50 do 70 zł za m3 (cena urobienia betonu z materiałów zakupionych przez inwestora, podanie i rozprowadzenie)

ale osobiście doradzam klientom beton z gruchy (z betoniarni)

maszynowo robiąc nie dasz grubej frakcji ponieważ przez węże nie przejdzie zapychać się będzie... dlatego osobiście nie biorę fundamentów, kumplowi podsyłam on lubi stropy, fundamenty itp.

• 2 weeks później...
Jeśli jesteście zieloni to czeka was duuuużo czytania bo to podstawa przy budowie systemem gospodarczym.

Bez podstawowej wiedzy nie zabierajcie się za budowę.

Najlepiej budować...ze wszystkiego ;) Ile opinii tyle najlepszych materiałów i technologii budowy.

Dla mnie faworytem jest ściana dwuwarstwowa z BK24+18cm styro na zewnątrz,w środku ściany z silikatu,chociaż długo podstawowym materiałem była silka18+20styro.

Co do fundamentu to ja bym poszedł w płytę fundamentową,same zalety a koszt w Waszym przypadku,moim zdaniem,zamknął by się w 30tys.zł i tyle kosztowałby ocieplony stan "0"

Jeśli chodzi o ten dom,to kosztorys jest na stronie,co prawda z 2007r ale dodacie 10-20% i będzie git:

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/granat/161/opis

Na forum też coś jest napisane na temat tego domku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?52012-Granat

Dzięki za wszelkie podpowiedzi :) Dopiero się wgryzamy w temat budowy. Wczoraj rozmawiałam z wykonawcą i powiedział, że plus minus wyjdzie 12 tyś za robociznę nie licząc materiałów (tych na razie wycenić mi nie jest w stanie bo nie mamy jeszcze wszystkich papierów).

Za 12 tysi to calusi dom można zrobić. Natomiast jeśli nie przeczytacie tych wątków od deski do deski to nie bierzcie się za budowę, szkoda kasy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?20373-Najwi%C4%99ksze-fuszerki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160831-Wykonawca-oszust-partacz-niszczyciel-charakterystyka-Po-czym-pozna%C4%87

Witam, Temat również dla mnie nie długo zaczynam budowę domu Poziomka 3G. W tym roku tylko stan zero

fundament ok 55 mb

Fundament 0,35*0,50*55 mb

ściana fundamentowa bloczki betonowe 1,2 * 55=66 m2 ok 1300 bloczków

zbrojenie ?

rury do kanalizacji?

ocieplenie robię sam, pod fundamenty kopie koparka ok 350 zł zasypanie też po mojej stronie

Dom podobnych wymiarów i majster mi powiedział okolo12 tyś za fundament mury i deke.oczywiscie ja z ojcem i brat za pomocników.beton z gruchy

Ale stan zero? czy również mury i dach??? I w jakim regionie Polski, o i kiedy to było? To aż tak by nam facet dosolił te koszty ?:(

Witam, Temat również dla mnie nie długo zaczynam budowę domu Poziomka 3G. W tym roku tylko stan zero

fundament ok 55 mb

Fundament 0,35*0,50*55 mb

ściana fundamentowa bloczki betonowe 1,2 * 55=66 m2 ok 1300 bloczków

zbrojenie ?

rury do kanalizacji?

ocieplenie robię sam, pod fundamenty kopie koparka ok 350 zł zasypanie też po mojej stronie

juz sama koparka jest dla mnie zagadką -350 zł,średnio godz. ok. 70-80 zł netto - 5 godz. ? to se ne da

Witam zebranie humusu z 70m2 + wykopanie fundamentów o wymiarach szer 0,50m wys. 0, 30 m dobry operator koparki chyba zrobi w 5 h, geodeta za darmo (teściu), fundamenty zasypane w środku i na zewnątrz. Oczywiście tylko stan zero rejon Opolszczyzna mam zamiar to robić na przełomie lipiec- wrzesień. Z moich wstępnych obliczeń myślę ze stan zero uda mi się zrobić wraz z robocizną z 18 000 ale czy się da?:eek: