Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wylanie fundamentów?

dorana

Recommended Posts

U nas (dolnośląskie) za mapki zapłaciłam 450 zł - robione były dopiero co w związku z przyłączem gazu.

Co do fundamentów, to w tym roku już od trzech osób, które wystartowały z budowami usłyszałam kwotę 30 000 zł, jako koszt wykonania fundamentów, czyli materiał + robocizna. Nie wiem, jaki był podział wydatków. Akurat te budowy są podobne - domy około 150m2 użytkowej, garaż, parę nośnych ścian wewnątrz obrysu, dwie budowy beton komórkowy a jedna porotherm. Wszędzie ekipy (różne) kopały ręcznie, zrobiły zbrojenie, potem ławy z gruchy i dalej murowanie z bloczków. Zaznaczam, że zastosowano wszędzie system "lania do oporu", czyli ławy są nalane prawie do powierzchni gruntu. Betonu z gruchy poszło wszędzie masę, no ale bloczków już trochę mniej i ekipa nie musi się schylać głęboko do wykopu.

Niecałe dwa lata temu z naszym stanem zero zmieściliśmy się w jakichś 9 tysiącach razem z izolacją i ociepleniem. Robocizna 100% własna. Fundamenty dokładnie według projektu, a projekt bardzo prosty i mały. Ławy 30 cm grubości głęboko w grunt, na to szalunek i ściany fundamentowe też lane. Dom z silikatów 24 cm, więc ławy szerokości 40 cm, ściany fundamentowe 25 cm. Beton z gruchy. Chudziak zrobiliśmy sami w betoniarce. No ale my mieliśmy gratisowo know how, bo jest tata, który swego czasu pracował przy budowach.

Edytowane przez bowess

U nas (dolnośląskie) za mapki zapłaciłam 450 zł - robione były dopiero co w związku z przyłączem gazu.

Co do fundamentów, to w tym roku już od trzech osób, które wystartowały z budowami usłyszałam kwotę 30 000 zł, jak koszt wykonania fundamentów, czyli materiał + robocizna. Nie wiem, jaki był podział wydatków. Akurat te budowy są podobne - domy około 150m2 użytkowej, garaż, parę nośnych ścian wewnątrz obrysu, dwie budowy beton komórkowy a jedna porotherm. Wszędzie ekipy (różne) kopały ręcznie, zrobiły zbrojenie, potem ławy z gruchy i dalej murowanie z bloczków. Zaznaczam, że zastosowano wszędzie system "lania do oporu", czyli ławy są nalane prawie do powierzchni gruntu. Betonu z gruchy poszło wszędzie masę, no ale bloczków już trochę mniej i ekipa nie musi się schylać głęboko do wykopu.

Niecałe dwa lata temu z naszym stanem zero zmieściliśmy się w jakichś 9 tysiącach razem z izolacją i ociepleniem. Robocizna 100% własna. Fundamenty dokładnie według projektu, a projekt bardzo prosty i mały. Ławy 30 cm grubości głęboko w grunt, na to szalunek i ściany fundamentowe też lane. Dom z silikatów 24 cm, więc ławy szerokości 40 cm, ściany fundamentowe 25 cm. Beton z gruchy. Chudziak zrobiliśmy sami w betoniarce. No ale my mieliśmy gratisowo know how, bo jest tata, który swego czasu pracował przy budowach.

jesli 30 tys. to warto się zastanowic nad płytą fundamentową /pod warunkiem,że nie ma piwnic / , w tej kwocie wychodzi nasza płyta o pow. 100m2,ale juz ciepła,nie trzeba chudziaka,przyszła posadzka nie ma ryzyka osiadania /dzisiejsze powodzie-zawilgocenie podłoża- osiadanie// równa pow.-nie ma problemu z poziomami posadzek,murowanie praktycznie wypoziomowane,warto popatrzeć

Też myślę, że płyta jest warta przemyślenia, a już na pewno jest dobrym rozwiązaniem dla domu parterowego, gdzie wewnątrz jest kilka ścian nośnych, a co za tym idzie konieczne byłyby kolejne metry fundamentów pod nie. Przy niedbalstwie panującym na niektórych budowach (szerokie, nierówne i często i tak płytsze niż w projekcie wykopy, za to ławy lane bardzo grubo) myślę, że można by z takiej samej ilości materiału zrobić płytę i tak jak pisze cezka oszczędzić na chudziaku no i czasie, bo na płycie szybciej można zaczynać murowanie. No ale tu pojawia się kwestia, czy lokalny mistrz pan Miecio nie wystraszy się takiego zlecenia. :)

Też myślę, że płyta jest warta przemyślenia, a już na pewno jest dobrym rozwiązaniem dla domu parterowego, gdzie wewnątrz jest kilka ścian nośnych, a co za tym idzie konieczne byłyby kolejne metry fundamentów pod nie. Przy niedbalstwie panującym na niektórych budowach (szerokie, nierówne i często i tak płytsze niż w projekcie wykopy, za to ławy lane bardzo grubo) myślę, że można by z takiej samej ilości materiału zrobić płytę i tak jak pisze cezka oszczędzić na chudziaku no i czasie, bo na płycie szybciej można zaczynać murowanie. No ale tu pojawia się kwestia, czy lokalny mistrz pan Miecio nie wystraszy się takiego zlecenia. :)

jesli masz ochotę i czas to umów się z naszym regionalnym szefem we Wrocławiu,opowie Ci trochę o płycie i zrobi wycenę,namiary na stronie int.pozdrawiam

• 2 weeks później...
650 Gdańsk i z geodetą można się było dogadać aby coś naniósł dodatkowo lub usunął np. drzewo.

w tym mapy do celów projektowych na papierze 2 szt i wersja elektroniczna.

Jeszcze dodatkowo zaznaczyłem ok 60 punktów w których łapał mi wysokościówkę.

Bardzo chętnie przyjęłabym namiary na tego Pana:) Czy możesz mi zientas podać jakiś nr tel do niego? A dawno rozpoczynałeś budowę i gdzie dokładnie?

Dom podobnych wymiarów i majster mi powiedział okolo12 tyś za fundament mury i deke.oczywiscie ja z ojcem i brat za pomocników.beton z gruchy

Czy mógłbyś podać namiary na tych fachowców i na kier.budowy? A i jeszcze materiały gdzie kupowałeś? Zaczynam rozglądać się za wykonawcą. Budowa obok Żywca.