PliP 11.05.2010 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 mam do Was pytanie:W obecnym domu mam dwuletnie ogrzewanie grawitacyjne wspomagane pompką.W nowym domu ponownie zastanawiam się nad wyborem ogrzewania: Grawitacyjne czy Wymuszone???Prosze o wasze doświadczenia, wady oraz zalety obu technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 12.05.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2010 Tylko wymuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 13.05.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 to zależy od tego jaki kocioł, czy często w rejonie w którym będzie dom wyłączają prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.05.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Wyłączeniami prądu bym sie nie sugerował, bo wtedy wszystko w domu stoi. Można pomóc sobie agregatem.Przy grawitacji mamy kilkakrotnie droższy koszt wykonania instalacji, większe przekroje rur, problem ze schowaniem rur w bruzdach w cienkich ścianach, bardzo duży zład wody, gorsza regulacja hydrauliczna układu, estetyka całości, montaż grzejników żeberkowych o niskich oporach, itp, i nie wszystkie kotły podejdą pod grawitację.Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 13.05.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Tylko wymuszone gawitacja to historia piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 13.05.2010 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 pomijając kwestię estetyki bo wiadomo w jednym systemie rurki schowamy a w drugim będą w całości widoczne.Prąd... no jak wiadomo jest z nim różnie są rejony Polski że w tym roku nie było go przez prawie miesiąc, a palić w okresie zimy raczej trzeba. Przy grawitacyjnym ładuję w piec i mam w nosie energię.Wiemy również jaki jest stan polskiej sieci energetycznej i póki co nie zanosi się aby było lepiej a co najwyżej gorzej i więcej przerw w dostawach.Jakie są jeszcze plusy i minusy obu systemów ogrzewania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 13.05.2010 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 ... Przy grawitacji mamy kilkakrotnie droższy koszt wykonania instalacji, większe przekroje rur... czy to oznacza, że jeżeli obecna instalacja ma kosztować około 20 tys to przy grawitacji będzie to 40, 60 lub nawet 80 tys. bo na to wskazuje kilku krotność?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 13.05.2010 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 co do minusów instalacji grawitacyjnej to nie można zastosować zaworów termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 13.05.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 można stosować zawory termostatyczne,w ofercie ma je, chociażby Herz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.05.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Plip Fajnie by tak było:) Chodzi o większy koszt wykonania samego systemu rurowego, bo cena za montaż kotła, grzejników jest podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 13.05.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 może nie za szczęśliwie wyraziłem w pierwszym poście co miałem na myśli. chodziło mi o to, że nawet teraz są instalacje w których można było by się zastanowić na grawitacją. a co do tego, że wymuszony obieg bije na głowę grawitację nie ma wątpliwości. chociaż widziałem już instalacje (na razie demonstracyjne) gdzie malutkie pompki były zainstalowane przy grzejnikach. a pompa przy kotle miała tylko za zadanie pokonać opory nitki rozprowadzającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.05.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 może nie za szczęśliwie wyraziłem w pierwszym poście co miałem na myśli. chodziło mi o to, że nawet teraz są instalacje w których można było by się zastanowić na grawitacją. a co do tego, że wymuszony obieg bije na głowę grawitację nie ma wątpliwości. chociaż widziałem już instalacje (na razie demonstracyjne) gdzie malutkie pompki były zainstalowane przy grzejnikach. a pompa przy kotle miała tylko za zadanie pokonać opory nitki rozprowadzającej. Grawitacje to byłbym skłonny podczepić w dzisiejszej dobie do kolektorów słonecznych ze zbiornikiem zintegrowanym nad nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.05.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 (edytowane) W instalację należy zawsze wpiąć pompę cyrkulacjną z by-passem umożliwiającym jej objeście w razie czego. By połączyć obie opcje: instalację należy wykonać jak pod grawitację - z zachowaniem odpowiednich spadków, stopniowania średnic (można- choć niekoniecznie, powiększyć je o rząd wielkości tj zamiast 15 - dać 18 itd), odpowiednich różnic wysokości itd.W razie czego instalacje, omijając pompę pójdzie grawitacyjnie, czyli nie na maksa ale być może w sposób wystarczający do ogrzania.. ( w zależności od temp zewnętrznej). Edytowane 15 Maja 2010 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 16.05.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Instalację grawitacyjną trzeba niestety obliczyć, a takich fachowców dzisiaj ze świecą szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darroo 24.05.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 pomijając kwestię estetyki bo wiadomo w jednym systemie rurki schowamy a w drugim będą w całości widoczne. Prąd... no jak wiadomo jest z nim różnie są rejony Polski że w tym roku nie było go przez prawie miesiąc, a palić w okresie zimy raczej trzeba. Przy grawitacyjnym ładuję w piec i mam w nosie energię. Wiemy również jaki jest stan polskiej sieci energetycznej i póki co nie zanosi się aby było lepiej a co najwyżej gorzej i więcej przerw w dostawach. Jakie są jeszcze plusy i minusy obu systemów ogrzewania??? Mój kolega chciał wykonać instalację CO z pompą obiegową jak i grawitacyjne, w razie wyłączenia prądu ogrzewanie i tak działa. Z tym że miały to być rurki o małej średnicy i pracownicy z firmy która miała to robić powiedzieli mu że grawitacja w tym wypadku nie przejdzie a jeżeli martwi się o to że kiedyś mogą być problemy z dostawą prądu to może zainstalować sobie pompy obiegowe zasilane bateriami ( normalnie pracują na prąd 230V z gniazdka) ,zasilanie bateriami to opcja dodatkowa do sytuacji awaryjnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts