Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik kanałowy

husar

Recommended Posts

Czy orientujecie się na jakim etapie budowy trzeba powiedzieć majstrom, że w jednym miejscy chcę umieścić grzejnik kanałowy (wzdłuż wyjścia na taras) - dom niepodpiwniczony.

Dzieki

Ja bym powiedział przed chudziakiem, chociaż później też można wszystko dorobić.

husar.

Podstawowe pytanie: jaką funkcję ma wypełniać grzejnik kanałowy: funkcję grzania czy też ma stanowić kurtynę ciepłego powietrza ?

Ile mocy chcesz uzyskać z kanału?

Jeśli dużo, wówczas może być płytki kanał z wentylatorem, jeśli będzie nadal mało, wówczas grzejnik a zatem i kanał, muszą być odpowiednio większy i głębszy..

Ja mogę Ci podpowiedzieć wyłącznie na bazie grzejników kanałowych Regulus;

Najpłytszy kanał to wysokość całowita10 cm - możesz go spokojnie zmieśćić w warstwie ocieplenia podłódi a zatem na chudziakiem, nad izolacją poziomą nad ocieplonym dnem.

Najgłębszy kanał grzerwczy to razem z podestem aż 80 cm !! Warstwy, które taki kanało otaczają, powinny być identyczne jak pozostałe warstwy posadzki: chudziak, izolacja, ocieplenie, wylewka a zatem kanał grzewczy powinien stanowić uchyłek podłogi o podobnej do niej warstwowości.

Ciekawe rozwiązanie wykonano na kilku budowach : (fundament palowy) - zaizolowane kanały grzewcze zostały podmontowane pod podłogę od dołu na obejmach a następnie obsypane piaskiem.

Można i tak. Tylko po co?

Podaj grubości poszczególnych składników takiego zestawu..

Podest = ...... cm.

Dystans pomiędzy podestem a modułem = .... cm

Moduł grzewczy = ..... cm

Dystans pomiędzy modułem grzewczym a dnem wanny = .... cm

Problem w tym, że z tak płytkiego kanału - z tak cieniutkiego modułu grzewczego, grzejącego konwekcyjnie nie wyciśnie się zbyt wiele Watów....(brak komina konwekcyjnego, brak dynamicznego schładzania modułu).

Wskaźnik cena całości - (wykonanie gniazda kanału w wylewce i jego obróbka, cena zestawu i jego montaż) / przeliczona na Wat mocy, wychodzi bardzo niekorzystnie..

Sztuka dla sztuki..

Pozdrawiam

Ja jak powiedziałem panom od CO, że chcę w wejściu od tarasu zrobić grzejnik kanałowy to odradzili bardzo szybko i jednogłośnie. "Słaba wydajność" tak skwitowali.

Słabą wydajność ma grzejnik kanałowy bez wentylatora, o wysokości całkowitej 7.5 cm wraz podestem....

Są natomiast zestawy kanałowe o naprawdę dużej mocy grzewczej, całkowicie wystarczające do samodzielnego ogrzania sporych pomieszczeń, salonów itp.

W apartamentowcach, o dużych przeszkleniach, często montuje się wyłącznie grzejniki kanałowe jako jedyne źródło ciepła... Jest to ogrzewanie dynamiczne i bardzo komfortowe.

??? Na czym ma polegać taki konkret?

Przecież wystarczy wejść na strony producentów systemów ogrzewania kanałowego...

Proszę, skorzystaj ewentualnie z kalkulatora doboru Systemu podłogoweg ogrzewania kanałowego Regulus-system CANAL..

http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html

Przecież zestaw kanałowy na gruncie (lub podwieszony pod strop) może mieć głebokość aż 700 mm

http://www.regulus.com.pl/download/RegulusCanal_CennikZestawow.pdf

Pozdrawiam