husar 13.05.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Czy orientujecie się na jakim etapie budowy trzeba powiedzieć majstrom, że w jednym miejscy chcę umieścić grzejnik kanałowy (wzdłuż wyjścia na taras) - dom niepodpiwniczony. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 13.05.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 jaką masz warstwe od pdbetonki do całkowitego zera w cm???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 13.05.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Czy orientujecie się na jakim etapie budowy trzeba powiedzieć majstrom, że w jednym miejscy chcę umieścić grzejnik kanałowy (wzdłuż wyjścia na taras) - dom niepodpiwniczony. Dzieki Ja bym powiedział przed chudziakiem, chociaż później też można wszystko dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 13.05.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 powiedz odrazu to unikniesz dyskusji i pretensji jak coś nie będzie pasowało. Ile planujesz izoloacji styropianem może nie ma problemu bo wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 14.05.2010 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Chudego idzie 10 cm, potem steropianu 10 cm, potem wylewki 5, a potem podłoga 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 14.05.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Purmo ma grzejniki o wysokości max 14 cm to zmieści się spokojnie ale np Jaga max 19 wtedy trzeba kombinować Wszystko zależy jaką moc na mb ma mieć ten grzejnik Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 14.05.2010 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Dzięki za info. Pytanie dodatkowe - czy to oznacza, ze ten grzejnik bedzie miał "stać" bezpośrednio na chudziaku, bez warstw izolacji poziomej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 14.05.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 zalecane byłoby zaizolowanie ale to musisz majstrom odrazu powiedzieć i zrobić miejscowe obniżenie chudziaka albo dać sobie spokój i troszkę strat mieć cos za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 14.05.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 purmo wysokości 90, 110, 140 mm więc na pewno się zmiescisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.05.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 husar. Podstawowe pytanie: jaką funkcję ma wypełniać grzejnik kanałowy: funkcję grzania czy też ma stanowić kurtynę ciepłego powietrza ?Ile mocy chcesz uzyskać z kanału?Jeśli dużo, wówczas może być płytki kanał z wentylatorem, jeśli będzie nadal mało, wówczas grzejnik a zatem i kanał, muszą być odpowiednio większy i głębszy.. Ja mogę Ci podpowiedzieć wyłącznie na bazie grzejników kanałowych Regulus;Najpłytszy kanał to wysokość całowita10 cm - możesz go spokojnie zmieśćić w warstwie ocieplenia podłódi a zatem na chudziakiem, nad izolacją poziomą nad ocieplonym dnem.Najgłębszy kanał grzerwczy to razem z podestem aż 80 cm !! Warstwy, które taki kanało otaczają, powinny być identyczne jak pozostałe warstwy posadzki: chudziak, izolacja, ocieplenie, wylewka a zatem kanał grzewczy powinien stanowić uchyłek podłogi o podobnej do niej warstwowości. Ciekawe rozwiązanie wykonano na kilku budowach : (fundament palowy) - zaizolowane kanały grzewcze zostały podmontowane pod podłogę od dołu na obejmach a następnie obsypane piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 16.05.2010 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 dziękuję za informacje. Na razie chodziło mi o to, czy muszę coś kombinować z chudziakiem, czy jest ok i te prace można uwzględnić po etapie SSO.Jak widać można. Jeszcze\ raz dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 20.05.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Są jeszcze płytsze kanały - 7,5cm z i bez wentylatora - VERANO. No i co najważniejsze blisko połowę tańsze niż konkurencja. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.05.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Można i tak. Tylko po co? Podaj grubości poszczególnych składników takiego zestawu..Podest = ...... cm.Dystans pomiędzy podestem a modułem = .... cmModuł grzewczy = ..... cmDystans pomiędzy modułem grzewczym a dnem wanny = .... cm Problem w tym, że z tak płytkiego kanału - z tak cieniutkiego modułu grzewczego, grzejącego konwekcyjnie nie wyciśnie się zbyt wiele Watów....(brak komina konwekcyjnego, brak dynamicznego schładzania modułu). Wskaźnik cena całości - (wykonanie gniazda kanału w wylewce i jego obróbka, cena zestawu i jego montaż) / przeliczona na Wat mocy, wychodzi bardzo niekorzystnie..Sztuka dla sztuki.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 21.05.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Ja jak powiedziałem panom od CO, że chcę w wejściu od tarasu zrobić grzejnik kanałowy to odradzili bardzo szybko i jednogłośnie. "Słaba wydajność" tak skwitowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.05.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Ja jak powiedziałem panom od CO, że chcę w wejściu od tarasu zrobić grzejnik kanałowy to odradzili bardzo szybko i jednogłośnie. "Słaba wydajność" tak skwitowali. Słabą wydajność ma grzejnik kanałowy bez wentylatora, o wysokości całkowitej 7.5 cm wraz podestem.... Są natomiast zestawy kanałowe o naprawdę dużej mocy grzewczej, całkowicie wystarczające do samodzielnego ogrzania sporych pomieszczeń, salonów itp. W apartamentowcach, o dużych przeszkleniach, często montuje się wyłącznie grzejniki kanałowe jako jedyne źródło ciepła... Jest to ogrzewanie dynamiczne i bardzo komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 21.05.2010 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 poproszę o konkrety...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.05.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 ??? Na czym ma polegać taki konkret?Przecież wystarczy wejść na strony producentów systemów ogrzewania kanałowego... Proszę, skorzystaj ewentualnie z kalkulatora doboru Systemu podłogoweg ogrzewania kanałowego Regulus-system CANAL.. http://www.regulus.com.pl/kadobcan/doborcanal.html Przecież zestaw kanałowy na gruncie (lub podwieszony pod strop) może mieć głebokość aż 700 mmhttp://www.regulus.com.pl/download/RegulusCanal_CennikZestawow.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts