Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna asymetryczna gdzie umiejscowić kran

odaro

Recommended Posts

No to myślę,ze masz ten sam problem co ja :).

Mam wannę Euphoria cersanitu.Zobacz co to za cudo :).

Wymyśliłam sobie napełnianie wanny przez przelew . Juz zapłaciłam i czekam na przesyłkę z Niemiec ;).

Klamka zapadła.Przynajmniej nie bede się martwic czy woda z wylewki trafi do wanny ;)

Rzeczywiście do takiej wanny trafić kranem zamocowanym do ściany nie jest łatwo :)

Pochwal się co zamówiłaś w Niemczech

Gdzie macie zamontowaną baterię nad wanną.

Chodzi mi o wannę asymetryczną gdzie będzie lepiej jak kran będzie na dłuższym czy krótszym boku.

Ma to wogóle jakieś praktyczne znaczenie jak kran będzie wychodził ze ściany a nie z wanny?

Pytanie trochę niejasne, gdyż nie wiadomo jaki rodzaj baterii chcesz zamontować

Kran umieszcza się zawsze tam , gdzie dostęp do niego jest najwygodniejszy a on sam nie przeszkadza.

W wannie asymetrycznej na krótszym boku zazwyczaj znajduje się głowa siedzącego w wannie , więc mało wygodne miejsce.

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie właśnie baterii napływowo- przelewowej - np Kludi ser. Kludi mix, która montowana jest w korku przelewowym wanny i takiż korek przypomina. To bardzo ergonomiczny patent.

Baterie stojące mocuje się tam gdzie brzeg wanny jest najwęższy, lub bateria ma odpowiednio długą wylewkę ... albo w miejscu poszerzonym , gdy baterię mocujemy nie w murku ale na brzegu samej wanny.

Na brzegu samej wanny niemożliwe jest montowanie baterii podtynkowej.

Bateria ścienna ma zastosowanie gdy wanna asymetryczna jest blisko ściany i zawsze na długim boku wanny. W przypadku znacznego oddalenia od ściany, kiedy wylewka nie sięga za krawędź można wybudować dodatkowy postument . Można wówczas zastosować tradycyjną baterię ścienną lub podtynkową.W ten sposób montuje się również baterie kaskadowe.

Pytanie trochę niejasne, gdyż nie wiadomo jaki rodzaj baterii chcesz zamontować

Kran umieszcza się zawsze tam , gdzie dostęp do niego jest najwygodniejszy a on sam nie przeszkadza.

W wannie asymetrycznej na krótszym boku zazwyczaj znajduje się głowa siedzącego w wannie , więc mało wygodne miejsce.

Najwygodniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie właśnie baterii napływowo- przelewowej - np Kludi ser. Kludi mix, która montowana jest w korku przelewowym wanny i takiż korek przypomina. To bardzo ergonomiczny patent.

Baterie stojące mocuje się tam gdzie brzeg wanny jest najwęższy, lub bateria ma odpowiednio długą wylewkę ... albo w miejscu poszerzonym , gdy baterię mocujemy nie w murku ale na brzegu samej wanny.

Na brzegu samej wanny niemożliwe jest montowanie baterii podtynkowej.

Bateria ścienna ma zastosowanie gdy wanna asymetryczna jest blisko ściany i zawsze na długim boku wanny. W przypadku znacznego oddalenia od ściany, kiedy wylewka nie sięga za krawędź można wybudować dodatkowy postument . Można wówczas zastosować tradycyjną baterię ścienną lub podtynkową.W ten sposób montuje się również baterie kaskadowe.

Jezu no to jak ma teraz ustalić gdzie ma być bateria skoro wiem tylko tyle że wanna będzie 140x100 i krótkim bokiem musi być dosunięta do ściany.

Długi bokiem już nie pamiętam ale też raczej musi być dosunięta do ściany bo jest mało miejsca.

Aha jaki kran to już wogóle nie wiem

HANSGROHE Exafill S wylewka wannowa z odpływem i przelewem

58113000

zamówiłam coś takiego.

Do tego bateria podtynkowa z przełącznikiem zewnętrznym i dodatkowo prysznic ze ściany - znaczy się przyłącze podtynkowe.

Nie wiem czy mi nie będzie brakować przy tym zwykłej wylewki -np do umycia twarzy -ale trudno- raz kozie śmierć ;)

Edytowane przez ewadora

'W wannie asymetrycznej na krótszym boku zazwyczaj znajduje się głowa siedzącego w wannie , więc mało wygodne miejsce.' Wojtku! Jakże to? :)))) W czubie łezki to prędzej stopy się mieszczą a nie bary! :) Zresztą asymetryczne mają często zagłówek wyprofilowany właśnie w szerszej części. A korek w węższej, na którym chyba średnio się siedzi... ;)

Co do pytania gdzie umiejscowić baterię: moim zdaniem nad odpływem przy krótszym boku :)

Pozdrawiam

'W wannie asymetrycznej na krótszym boku zazwyczaj znajduje się głowa siedzącego w wannie , więc mało wygodne miejsce.' Wojtku! Jakże to? :)))) W czubie łezki to prędzej stopy się mieszczą a nie bary! :) Zresztą asymetryczne mają często zagłówek wyprofilowany właśnie w szerszej części. A korek w węższej, na którym chyba średnio się siedzi... ;)

Co do pytania gdzie umiejscowić baterię: moim zdaniem nad odpływem przy krótszym boku :)

Pozdrawiam

:eek:Kompletny relatywizm mierzenia.

Wanna asymetryczna ma tylko 2 boki . Krótszy to tam gdzie głowa i dłuższy wzdłuż którego leży ciało .

Wystarczy spojrzeć na dowolną kartę katalogową obojętnie jakiej wanny asymetrycznej ( nawet 5-cio bocznej), podane będą zawsze 2 wymiary podstawowe . Krótszy na bary i dłuższy na nogi oraz resztę.

Czub łezki nie jest bokiem . Napisałem przecież wyraźnie , że nie tam gdzie głowa a więc po długości.

Nie wiem o co Ci chodzi.

W wannie asymetrycznej np z Koła czy Dusholuxa wanna asymetryczna ma aż 5 boków. Zasada mocowania pozostaje ta sama, budowa i użytkowanie też..

W wannach z łezką odpływ owszem często robi się w czubie ale nie powinno się tam też stawiać baterii, gdyż jest to miejsce z którego woda będzie kiepsko się lać i będzie w tym miejscu także korek przelewowy, na który woda nie powinna się wylewać.

Zazwyczaj więc jest bateria mocowana na dłuższej części wanny ( po długości) z dala od korka .

Korek odpływu w wannach asymetrycznych ustawiany jest w różnych miejscach niekoniecznie jest to też czubek wanny. Czasami jest to 1/3 odległości od szczytu a czasami połowa długości. Nie ma reguł ale zawsze w najbliższej odległości od niego znajduje się boczny przelew.

PS I jeszcze jedna zasada. Bateria mocowana wygodnie nie powinna być ustawiona pod kątem większym niż 90st. w stosunku do osoby ją obsługującej oraz w miarę dostępna zarówno z wanny jak i poza niej .

Edytowane przez 2112wojtek

Odaro, a może pokaż model wanny? :) Co do praktycznego znaczenia wychodzenia baterii ze ściany a nie z wanny - łatwiej doczyścić, kamień się nie osadza.

Łatwo Ci powiedzieć pokaż model wanny nie mam bladego pojęcia jaka będzie wanna poza tym że zmieści się narożna asymetryczna.

aaaaaaaaaa a a a , ok, ok, to nie zakumałam rzeczywiście. Teraz wszystko jasne :) Źle zinterpretowałam to co napisałeś Wojtek.

P.S. Mam zrobioną baterię w czubie wanny, tam też jest odpływ i korek przelewowy. Woda lecąca z kranu absolutnie nie wylewa się przez korek, strumień jest jakieś 10-15 centymetrów od niego. Nie widzę też żeby woda kiepsko się lała (?). Miejsce wybrali panowie z dobrego zakładu instalatorstwa sanitarnego po uprzednim obejrzeniu wanny i baterii.

Na tej stronie można sobie wyrobić zdanie gdzie najlepiej montować kran wychodzi na to że najlepiej na długim boku ale są pojedyncze wyjątki że na krótszym

Wanny Koło Sanitec

Chociaż jak obejrzałem wanny Cersanit to sprawa wcale nie jest tak oczywista.

Edytowane przez odaro