papuch 15.05.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Witam, mam poważny dylemat. Mamy w planie już niedługo zając się tarasem i bardziej niż typowy wylewany z betonu taras podoba mi się konstrukcja drewniana coś jak na fotkach http://lh5.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/S-6AYQvJ3GI/AAAAAAAABRI/LNDF__o7vKI/s800/image12-1.jpg" http://lh4.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/S-6AbiYbFoI/AAAAAAAABRM/ShKBUnukGWo/s800/image142-1.jpg" http://lh3.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/S-6AdJ5g_1I/AAAAAAAABRQ/ZtcCuLfhxM0/s800/image80.jpg" http://lh5.ggpht.com/_RSNEQunpnbg/S-6BT-Dn4eI/AAAAAAAABRw/WRIapeJkS5k/s288/IMG_0859-1.jpg" tylko czy to będzie tańsze? czy to przetrwa nasz klimat? Z drugiej strony w Norwegii robią właśnie drewniane tarasy a zimy maja surowsze. Nasz dom jest dość wysoki i taras też będzie wyżej niż teren o jakieś 3-4 schodki więc na ławy fundamentowe do typowego fundamentu oraz na piach lub gruz do zasypania całości poszło by kilka sporych tysięcy. Potem jeszcze pokrycie tego kafelkami... a na koniec może być tak jak u sąsiada który robił taras w zeszłym roku że mu cały popękał bo beton miał źle wymieszany i calusieńki taras musiał kuć i wywalić (mam teraz na podjeździe jego beton z tarasu Jakie macie doświadczenia? Jaka to może być cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 15.05.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Jestem świeżo po wydatkowaniu kasy na taras wylewany. Gdybym wiedziała, ile kosztuje wykończenie 70 m kw. powierzchni, to zrobiłabym w drewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.05.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 (edytowane) Czy ktoś z was może podać koszty robocizny za wykonanie rodzajów prac w systemach kostki brukowej - wykonanie tarasu?Czyli ile np. za położenie schodów, płaszczyzny (podłogi) ile za wykonanie murku zaokrąglonego?Czyli wszystko to co mi da jakiś ogląd na rząd wielkości. Edytowane 16 Maja 2010 przez Senser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laschlo 16.05.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Ja zdecydowałem się na taras drewniany na gruncie.Wyszedł zdecydowanie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 17.05.2010 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 a możesz dac kilka fotek? byłabym bardzo wdzieczna. Z jakiego drewa robileś deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 17.05.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 a możesz dac kilka fotek? byłabym bardzo wdzieczna. Z jakiego drewa robileś deskowanie? daj stopy pod belki,belki do stóp ,na belki deski i ok. ja kupuje na tarasy świerk syberyjski,dłużej trzyma fason Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejewskik 27.05.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 a możesz dac kilka fotek? byłabym bardzo wdzieczna. Z jakiego drewa robileś deskowanie? Taras na gruncie jest na pewno tańszy. Jeżeli chodzi o zdjęcia to tutaj znajduje się przykładowa realizacja z modrzewia syberyjskiego wykonana przez moją firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 27.05.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Taras na gruncie jest na pewno tańszy. Jeżeli chodzi o zdjęcia to tutaj znajduje się przykładowa realizacja z modrzewia syberyjskiego wykonana przez moją firmę. nieźle wygląda...... mam dwa pytania: 1. czy bloczki betonowe są jakoś związane z podłożem, czy tylko leżą na piasku ? 2. czy deski leżące na bloczkach (widzę tam papę?) są do nich przymocowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papuch 29.05.2010 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 maciejewskiik, te tarasy są piękne! Jaki jest koszt wykonania i materiału na ok 35-40 m2 z modrzewia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 30.05.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam.Ja niestety miałam najpierw piękny taras z wylanego betonu.Dopiero w zeszłym roku,ze względu na kasę, został obudowany drewnem (modrzew syberyjski).W sumie jednak takie postępowanie wychodzi dużo drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magik2224 30.05.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam, ostatnio wylałem taras betonowy. Teraz bym się zdecydował z kostki brukowej. Wyszło by taniej i łatwiej utrzymać w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejewskik 03.06.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 1. Najpierw wykopywany jest dół o odpowiedniej głębokości a następnie wsypywany jest do niego suchy beton. Dopiero potem kładzie się bloczek betonowy i obsypuje się go dookoła betonem.2. W przypadku tej realizacji cała konstrukcja (legary i kontr-legary) nie były w żaden sposób mocowane do bloczków, ponieważ powierzchnia tego tarasu była większa niż 100 m2. Taras takiej wielkości nie musi być mocowany do podłoża, ponieważ sama jego masa zapewnia stabilność konstrukcji. W przypadku tarasów o mniejszej powierzchni legary, względnie kontr-legary, mocowane są do podłoża za pomocą kołków rozporowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejewskik 03.06.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Sama deska kosztuje u nas 98 zł netto za m2, natomiast w przypadku tarasu o takiej powierzchni cena deski, legarów, oleju i montażu to razem ok. 220 zł netto/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.06.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Taras betonowy to nie tylko konstrukcja, ale i wykończenie (płytki).Jeśli to tylko możliwe należy robić tarasy na gruncie (z kostki, drewna, obojętnie) a nie na wylewanym betonie. W tym pierwszym przypadku łatwiej zmienić kształt tarasu, dopasować do stylu ogrodu, itd. http://foto0.m.onet.pl/_m/09ef6e0aee8bf2eb38d821d7855c8af8,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbara0215 30.06.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 witam!chciałam jeszcze zapytać w kwestii desek-tarasy na fotografiach są zarówno z gładkich jak i ryflowanych -czy jest między nimi różnica w trwałości i łatwości utrzymania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.06.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Ryflowane zapobiegaja poślizgnięciu się po deszczu, ale szybciej się brudzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom1719510633 20.03.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Na wylewce betonowej ok 300 za m2 br.(modrzew syberyjski, dobre wkręty, lazura...etc.) maciejewskiik, te tarasy są piękne! Jaki jest koszt wykonania i materiału na ok 35-40 m2 z modrzewia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts