surykatka 16.05.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 (edytowane) Prosze o radę. Od czego zacząć zmiany w zastanym ogrodzie. Uporządkowałam, ale dalej mam dalej smutny i "zimny" ogródek na wsi. Poprzednia właścicielka sadziła "pod linijkę" 5 thui, 4 cisy, 4 sosny itd... Były dwie rabaty "ze wszystkim" - zostały z nich róże - zebrane przeze mnie rodzajami w trzy miejsca i bukszpany. Stoję w miejscu Front - zdjęcie zeszłoroczne - poniżej, z prawej jest maleńki sad, a jest jeszcze 3 tys m z tyłu domu... Edytowane 16 Maja 2010 przez surykatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.05.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No fakt. Jakby kobieta w wojsku była - wszystko w równym rządku Pomiędzy kuliste żywotniki posadź jakieś okrywowe byliny lub trawy, które dodadzą koloru i lekkości. Nie wiem jaka tam jest gleba i jakie kolory lubisz, ale to może np. być rozplenica, kostrzewy, żagwiny, lawenda, kocimiętka, smagliczki, itp. Narożniki przy skrzyżowaniu uliczek, gdzie rosną wierzby, zetnij nieregularnie rabatą i dosadź np. czerwonolistne krzewuszki (będą kontrastować z jasnymi listkami wierzby) albo róże okrywowe o intensywnym kolorze kwiatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 17.05.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 a do czerwonolistnych krzewuszek mozna dosadzi jeszcze jasne tawuły japońskie, będa stanowic nizsze piętro - i uzupełnic na obrzeżach niewysokimi bylinami kwitnącymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 18.05.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Matko.. obrazek jak z osiedlowej uliczki;) , aż się prosi o posadzenie natychmiast przy krawężnikach kolorowej pianki smagliczki . Koszt niewielki, efekt natychmiastowy. Ale pole manewru działania szerooooookie. Jeszcze z tego placu manewrowego wyjdzie rajski ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 18.05.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 W sumie niezłe tło do dalszej pracy.Ja tam wolałabym taki początek niż chwasty i karczowanie Trochę czasu,inwencji i bedzie booosko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 19.05.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witaj !Przede wszystkim zrób plan zagospodarowania całości.Ustal co chcesz mieć i gdzie. Uwzględnij, że większość roślin będzie wymagała pielęgnacji. Czyli poświęcenia im odpowiednio dużo pracy i czasu.Przy tak dużej powierzchni radzę Ci założyć własny sad z tz. starych odmian drzew owocowych. Coś fantastycznego, ale " poświęcenia im odpowiednio dużo pracy i czasu."Miłej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts