Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

-

Na nic się zdały miłe ale rozsądne wypowiedzi - bo łaziłam na takie seminarium krótkie prowadzone przez wykształconych meteorologów - że skutkiem ocieplenia klimatu i wyższych ś r e d n i c h temperatur rocznych będzie nie b r a k śniegu ale między innymi to, że zjawiska pogodowe będą bardzej e k s t r e m a l n e .

Czyli jak leje to powódź a jak gorąco to jak w piekarniku .

-.

ale to nic nowego

w liceum byłam lat temu prawie 30 i już wtedy nam geografka mówiła, że klimat w Polsce ulega zmianom, bo mieliśmy bardziej morski a docelowo mamy mieć bardziej kontynentalny. Jest to zjawisko cykliczne, zależy też od prądów oceanicznych i wielu innych rzeczy, kiedyś nawet je umiałam.

Ekolodzy zgrabnie wykorzystują wiedzę, przedstawiając ją jak niegdyś kapłani egipscy :cool:

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

-

To, że klimat się zmieniał to nie ulega wątpliwości - stad Greenland na przykład czyli ' zielona ziemia ', którą my byśmy za zieloną nie uważali.

Natomiast to co jest niepokojące to s z y b k o ś ć tych zmian obecnie .

Ocieplenie średnich tem rocznych nie oznaczy wcale , że nie będzie śniegu w styczniu i temperatur ujemnych tylko, że zjawiska atmosferyczne i pogodowe będą e k s t r em a l n e .

Czyli albo susza albo powódź .

Zgadzam się, że szczyt w Kopenhadze przypominał świecką mszę :D

Ale nikt już nie śmie nazwać e k o l o g ów dziwakami, oszołomami i terrorystami :D

-

Nie strzelać do bobrów ! :evil::-x:evil:

-

To może jeszcze raz przekleję ten wątek bo nie chce mi się w kółko tego samego powtarzać

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149308-Konferencja-klimatyczna-w-Kopenhadze-mo%C5%BCesz-pom%C3%B3c

Edytowane przez barakuda1

• 2 weeks później...

Brak wdrozenia przez Polske unijnej dyrektywy powodziowej z 2007 roku

To godne pożałowania, że kraje, które są zwykle najpoważniej dotykane przez powodzie - w tym Polska, jeszcze nie wdrożyły tych procedur - mówiła wczoraj komisarz Georgieva w Europarlamencie podczas debaty na temat powodzi.

Pozdrawiam

Jeszcze uzupełnię. jaki jest sens głosowania na przykład do rady miasta na kogoś, kto może jest z ugrupowania, z którym sympatyzuję, kiedy ten ktoś nawet nie wie o istnieniu mojej ulicy? Wolę zagłosowac na sąśiada z "wrogiego" obozu, którego znam i który najprawdopodobniej będzie starał się spowodować, że miasto naprawi dziury w mojej ulicy.

hmmm, to brzmi tak: po co głosować na kogoś, kto może plany i poglądy sensowne ma skoro ten ktoś nie wie o moim istnieniu, lepiej zagłosuję na kogoś z kim się nie zgadzam, na kogo będę psy wieszał, ale przynajmniej naprawi moją drogę, wybacz ale to jest prosta droga do bałaganu jaki mamy, trochę tak: "skoro i tak jest źle i pewnie dalej będzie źle, to niech ja przynajmniej coś z tego mam..."

• 1 month później...

A co mają poglądy polityczne do sprawności działania na określonym terenie? Głosując w wyborach samorządowych oczekuję, że ktoś wybrany zrobi coś dla mnie i nie zmarnuje moich pieniędzy.

ps. na nikim psów nie wieszam tylko z tego powodu, że ma odmienne poglądy.

Własnie dlatego, że nie mamy radnego z naszego osiedla, mamy ciągle dziurawe ulice, a stan studzienek burzowych jest taki, że dziś znowu zalało mi piwnicę. Burza chyba wraca, więc nie wiem, co będzie w nocy.

Edytowane przez amalfi