Gocha_1 22.05.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieję, że zasiedzę tu dłużej Tak jak w temacie - mam wąski pas zieleni między ogrodzeniem a chodnikiem - szerokości ok 50 cm, i długi ok 20 m. Jak go zagospodarować? Czy wysypać po prostu kamykami? Czy wysiać trawę? Czy może jakąś inną roślinność? A jeśli tak, to jaką. Miejsce jest bardzo nasłonecznione, w samym południu, bez żadnych zacienień. ta "rabata" jest trochę wyżej niż chodnik (jakieś 10 cm), więc w przypadki trawy zawsze mam kłopot z wjeżdżaniem kosiarką. Myślałam o jakiś roślinkach, łatwych w uprawie, których nie trzeba będzie plewić Aha, i niezbyt drogich, w żadnym wypadku żadnych drzewek, ze względu na "szybkie znikanie" Bardzo dziękuję za propozycje, (zdjęcia mile widziane) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 22.05.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 A gdybyś spróbowała zadarnić teren? Np. irgą dammera: http://www.krzewy.pl/Cotoneaster%20dammeri/Cotoneaster_dammeri_3.jpg http://www.krzewy.pl/Cotoneaster%20dammeri/Cotoneaster_dammeri_7.jpg Kwitnie maleńkimi białymi kwiatuszkami w maju i czerwcu, jesienią ma owoce. Zimozielona, tworzy gęste kobierce. Może nie będzie znikać, bo zanim się poznają na niej, co już tak się rozkrzewi, że nie będzie wiadomo jak ją wyrwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Można dać trawy ozdobne. Albo róże okrywowe, albo janowce barwierskie - zależy jaka tam jest gleba i czy będzie podlewana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gocha_1 23.05.2010 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Ziemia kiepska (włącznie z kamieniami, kawałkami resztek asfaltu...), mogę ją przekopać, dodać trochę takiej z worka, i nawieźć. Z podlewaniem też nie za dobrze. Pierwszy pomysł super, zobaczę w ogrodniczym ile takie krzewinki kosztują. Róże trzebaby plewić niestety, ale i długiego żywota im nie wróżę Czasami spotykam na takich wąskich grządkach takie fioletowe kwiatuszki, nie mam pojęcia jak się nazywają. Niskie, chyba na skalniaki. Długo kwitną. Może ktoś mi pomoże w identyfikacji? W google zdjęć nie znalazłam, bo nawet nie wiem czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Może chodzi o żagwin lub płomyk szydlasty. To też trzeba pielić. A róże okrywowe pochodne od Rosa rugosa nie wymagają ani pielenia, ani specjalnej troski. Rozmnażają sie przez rozłogi i sa tak ekspansywne, że z czasem wyduszą wszystko.http://www.rosarium.com.pl/k/?id=208/F.J.-Grootendorsthttp://www.rosarium.com.pl/k/?id=231/Rosa-rugosa-Dagmar-Hastrup- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 23.05.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 mymyk owoce jadalne kolce ma ta roslinka bo tak jakos od strony z sasiadami na mojej dzialeczce tak z metr wysokosci z kolcami cos bym wsadzil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.05.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 adi - a dlaczego nie róże?Poza tym można rokitnik "Hikul", berberysy Thunberga (tego jest wiele odmian: niskie, wysokie, czerwone, żółte, pstre, wąskie, szerokie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 24.05.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Proponuje różnokolorowe berberysy. Ja mam pas o szerokości 30-40 obsadzony berberysami i sprawdzaja się znakomicie.Zalety: wytrzymałe na słońce, suszę, niedrogie i kolczaste, więc nie kuszą potencjalnych nowych nabywców. Można ciąć w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 24.05.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Acha, pod spodem wysypane korą więc nie ma wielkiego problemu z chwastami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts