Martinezio 09.06.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Ależ oczywiście, że polałem :> Roztworem 1:50, więc raczej takim bardziej Wypaliło ładnie prawie do samej ziemii, ale już zaczynało odbijać :/ Teraz to przeoralim i zbronowalim i obaczym, co z tego będzie. Pewnie kilka dni zaczekam, aż gleba trochę osiądzie, choć już jest trochę twardawa (trachtór ją uklepał w czasie bronowania), Niestety, pogoda chwilowo nie sprzyja wysiewom, bo upały nadciągają. Poza tym siewnika jeszcze nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabandushi 09.06.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Zabieg Roundapem koniecznie powtórz, glifosat nie działa na chwasty w stadium siewek)), do pryskania muszą być min.3 liście pozdro)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.06.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 No moje chwaściska już były takie dość sporawe Na pewno nie siewki i kiełki. Zaczekam, aż znajdę jaki siewnik po przystępnej cenie i zobaczę, jak mi zejdzie z wygrabianiem kłączy i pędów - najbardziej się boję, że mi komosa zacznie wschodzić, bo wcześniej miałem na działce tego całe tony (oprócz perzu). No standardowo pokrzywy, osty i skrzyp. Część z tego pewnie herbicydem na dwuliścienne wytępie, ale co ze skrzypem? Wiem, że on tak łatwo się nie poddaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 10.06.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jeszcze jedno pytanie: mam teraz trawę na około 100 cm wysoką. Czy najpierw ją skosić traktorem (od zaprzyjaźnionego rolnika) czy od razu roundapem ? Jak skoszę najpierw to ta trawa przykryje całą powierzchnię i czy wtedy roundap zadziała ? Dodam, że trochę tego terenu jest i grabienie skoszonej trawy jakoś mi się nie widzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.06.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 A może zaprzyjaźniony rolnik wziąłby tę skoszoną trawę (i wysuszoną) na siano? Za free Oczywiście sam kosi i sam zbiera Tyle, że kilka dni musiało by to poleżeć, a słoneczko niestety się schowało :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 14.06.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 Bardzo dziękuję Wam za informacje jak poradzić sobie z tym trawnikiem. Dziękuję za obszerne wyjaśnienia takie jak jabandushiego. Byłem ostatnio jednak na pikniku naukowym i były tam studentki z SGGW. Tłumaczyły one, że używanie herbicydów na glebę czy też roundupu niekorzystnie wpływa na marchewki i inne warzywa i owoce. Wprawdzie na trawniku nie chcę sadzić ziemniaków, ale już jakieś drzewka z czereśniami, wiśniami czy porzeczkami już tak. Czy zastosowanie tych wszystkich roundupów i podobnych całkowicie nie pozwala uprawiania drzewek owocowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.06.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 (edytowane) Roundap na 3 m-ce obniza żywotnośc mikroorganizmów glebowych http://agromix.com.pl/as500strona/files/download/As_500_SL_wierzbownica_w_sadach.pdf Prawda jest taka, ze to trucizna. Nie tylko zabija rośliny - jesli napijesz się roztworu, też ci zaszkodzi. Herbicyd powinen być ostatecznością, kiedy inne sposoby nie zdały egzaminu lub z braku innych możliwości. Edytowane 14 Czerwca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewalm 14.06.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 silna trucizna - glifosat czyli substancja aktywna Roudapu jest silnie toksyczny dla organizmów wodnych, w UE rozpatrywane jest umieszczenie go na liście tzw. susbstancji priorytetowych czyli szczególnie szkodliwych dla srodowiska wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 15.06.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Roundap na 3 m-ce obniza żywotnośc mikroorganizmów glebowych http://agromix.com.pl/as500strona/files/download/As_500_SL_wierzbownica_w_sadach.pdf Prawda jest taka, ze to trucizna. Nie tylko zabija rośliny - jesli napijesz się roztworu, też ci zaszkodzi. Herbicyd powinen być ostatecznością, kiedy inne sposoby nie zdały egzaminu lub z braku innych możliwości. Jak inaczej wyplemić chwasty na przyszłym trawniku? Przekopać całą działkę i ręcznie wyjąć rośliny z korzeniami? Czy może są jakieś lepsze sposoby, tzn. mniej pracochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Nie ma mniej pracochłonnych. Wszystkie nie-herbicydowe są pracochłonne. inaczej herbicyd by się nie opłacały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.06.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Trzeba dodać, że zastosowanie herbicydu nie zwalnia z późniejszej obróbki fizycznej przyszłego trawnika Tyle tylko, że jest tej obróbki już znacznie mniej (zwłaszcza odsiewania systemu korzeniowego chwastów od gleby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 18.06.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2010 Dziękuję za informację. Na początek zetnę te zielska, sprzątnę działkę i się zastanowię nad tymi chwastami. Sąsiad mówił, że w ogóle nic nie orał tylko regularnie ścinał trawę i wyrównywał teren (doły, górki etc.) Może i ja tak zacznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 21.06.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jeszcze raz ja Znalazłam bardzo tanio ziemię piaskową. Czy rozsądne będzie pomieszanie tejże z moją gliną ? Na górze mam coprawda czarną, jednak niżej to twarda, nieprzepuszczalna glina. Czy ściągnąć czarną i podsypać tą piaskową, czy glinę wymieszać z piaskową i na to czarna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.06.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Ściągnąć humus i przemieszać piasek z gliną. Szkoda humus zakopywać głęboko (większość procesów glebotwórczych odbywa się do 30 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olka_gru 22.06.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Moi drodzy Forumowicze Kupiliśmy z mężem wymarzoną działkę pod budowę domu. W związku z tym, że marzę o pięknym ogrodzie, postanowiłam nie czekać aż stanie dom, tylko równocześnie rozpocząć prace przygotowawcze. Moja działka to 1100 m2 (nieduża, ale jak się na niej stanie i wyobrazi ile trzeba zrobić, to wydaje się ogromna) - piaski, choć mój tata (działkowiec - zapaleniec) mówi, że ziemia bardzo dobra, duża warstwa próchnicy. Chciałam to wywalić, to powiedział, że szkoda. Zatem założyłam taki plan: 1. Zanim stanie ogrodzenie trzeba skosić tę trawę (chwastów dużo nie ma, ale było to pole nieużywane wiele lat, więc pomyślałam, że jak skosimy, to trawa wyschnie i będzie fajna próchnica z tego). Na zdjęciu 1 - Tak wyglądała działka w trakcie koszenia (tam, gdzie nie jest skoszone będzie dom w tle moja córcia): 2. Po skoszeniu - wpuścić glebogryzarkę i pług. Glebogryzarka przyjechała - ponoć glebę pocięła, pług ziemię zaorał, drzewka powywalał. No i pomyślałam, że jak pług przyjedzie to już ładnie będzie zaorane, a ja dzisiaj pojechałam sprawdzić jak to wygląda i co? Mam teraz takie "fale dunaju", że chodzić się tam nie da. Ratujcie - co robić, czy to oranie dobrze było zrobione? Chciałam już od płotu sąsiada zacząć warzywnik organizować i sadzonki truskawek posadzić, a tu takie coś: Trawnik ładny równy chcę mieć. Jestem załamana - napiszcie, że tak ma być i że dobrze się do tego wszystkiego zabrałam. Teraz już nie wiem, jaką maszynę "wezwać" - mam lekką górkę i nieco nierówności w terenie. Pomóżcie, co dalej robić. Na zdjęciu drugim po oraniu. Chcę zacząć od tyłu działki, a dom będzie stał z przodu, podobnie jak garaż, materiały budowlane i inne. Poza tym, jak już będzie ogrodzenie i będzie stał dom, to takiego ciężkiego sprzętu nie wpuszczę. Za dwa tygodnie wchodzi ekipa i do końca września mam dom zamknięty. Na wiosnę elewacja i wykończenie i w przyszłym roku chcę siedzieć na tarasie i chcę, żeby już cokolwiek było. Wszystko chciałabym w miarę możliwości robić sama z ewentualną pomocą rodziny, zatem będzie to dość długo trwało. Za domem będzie ogród w kształcie zbliżonym do kwadratu ok. 500-600 m2. Największą część będzie zajmował trawnik, ale przy płocie i przy planowanych alejkach będą rabaty. Zatem to, co możliwe, a nietknięte przez budowlańców chcę zacząć w tym roku. Napiszcie co teraz powinnam zrobić po tym oraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.06.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Po oraniu (odpowiednik przekopania) trzeba zabronować (odpowiednik grabienia).Skoro ojciec twierdzi, że gleba jest ok, nie ma co wymyślać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.06.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Tę zaoraną działkę, jak napisała Elfir, trzeba najpierw zbronować. Później już tylko ręczna obróbka, niestety, czyli grabie w dłoń i do boju z wszelkimi kamieniami i grudkami ziemii. Bronowanie niestety nie załatwi do końca sprawy i trzeba to poprawić. Po przegrabieniu całości i pozbyciu się wszelkich większych nierowności, kamieni, wystających kęp traw i pędów perzu (tudzież innych korzeni) można to wszystko ubić jakimś walcem o wadze ok. 120 kg.Po tych zabiegach będzie można już siać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts