ja1234 24.05.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Witam, Mam takie pytanie mam elewacje z bluszczem, który nie może się zniszczyć. Elewacje ma kilka lat jak mógłbym wykonać malowanie elewacji aby nie uszkodzić bluszczu? Jak farba jest najlepsza pod bluszcz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 25.05.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Niby nie da się tylko parasola w pewnym miejscu otworzyć, ale właśnie odkryłeś następną rzecz której się nie da. Musiał byś oderwać cały bluszcz ze ściany, jakoś zabezpieczyć na czas malowania a po wyschnięciu farby, zamocować na ścianie i czekać w nadziei że ponownie "złapie się" nowymi pędami. Nie ma ludzkiej siły oberwie przy tej operacji i to solidnie. Co do farby nie mam pojęcia jaka była by najbezpieczniejsza. Omijał bym wszystkie z dodatkami zapobiegającymi porastaniu mchem,glonami itp bo raczej mu na zdrowie nie wyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja1234 25.05.2010 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Dziękuje bardzo za pomoc. Tak właśnie podejrzewałem.... W takim razie skoro jedyną możliwością jest oderwanie go co uważacie o takim planie: 1. Oderwanie bluszczu 2.Częściowe przycięcie bluszczu co ułatwi jego demontaż i odmłodzi bluszcz 3. Stworzenie stelaża kratownicy, która w przyszłości pomoże "mu" rozwijać się i zamocowanie na niej bluszczu 4. Szpachlowanie, malowanie(może jakąś ekologiczną farbą zmywalną co w przyszłości ułatwi zmywanie ewentualnych zabrudzeń) 5. Montaż bluszczu z kratownicą Pytanie teraz kolejne: czym można nawozić bluszcz aby go wzmocnić po takich "męczarniach"? Z czego wykonać stelaż z drewna impregnowanego, sznurków? Będę bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja1234 31.05.2010 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 czy może ktoś coś podpowiedzieć? Nie miał nikt nigdy takiego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Bluszcz bez problemu można przyciąć na czas malowania. Kratownica się nie sprawdzi, bo bluszcz się nie owija tylko czepia korzonkami o podpory, więc i tak będzie się czepiał muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts