Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Super zdjecia. W jakiej odleglosci od ogrodzenia (od frontu) stoi dom?

Pozdrawiam,

Piotr

Odpowiem za Asie - ich dom stoi 12m od drogi (jesli dobrze pamietam). U nas niestety warunki zabudowy nie pozwalaja odsunac tyle i bedzie 10.

Mam pytanie do budujacych - zmienial ktos blachodachowke na ceramiczna, powaznie rozpatruje ta zmiane i interesuje mnie przyblizony koszt przeliczania projektu?

Pozdrawiam

• 1 month później...
Witam wszystkich budujących ten wspaniały domek. Dołączam się do forum, ponieważ my z żoną również jesteśmy zainteresowani tym projektem, tyle tylko, że z małymi przeróbkami. Mianowicie:salon bez wykuszu, front domu prosty tj.bez zasieku na opał, w kuchni zamiast spiżarki będzie stał mały stolik a na dachu zamiast lukarny wstawimy okno dachowe. Napiszcie co o tym sądzicie, jak to będzie wyglądało w realu? Wy możecie się wypowiedzieć bo widzicie ten dom, a nam jest trudno cokolwiek powiedzieć, to są tylko nasze plany ale nie wiemy jak to będzie wyglądało i trudno się zdecydować. Pomóżcie jak możecie. Mamy jeszcze prośbę czy mógłby ktoś podesłać w miarę aktualny kosztorys na: [email protected] Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i czekam na podpowiedzi.

Wprowadzenie zmian, o których mówisz spowoduje, że BW-01 nie będzie wyglądał jak BW-01, szczególnie po usunięciu lukarny, która wg mnie daje dużo uroku temu projektowi. Ponadto kupowanie projektu BW-01 i wprowadzanie tych wszystkich zmian nie ma sensu ponieważ istnieje projekt W-21.12 tej samej pracowni, który różni się od BW-01 większością zmian, które planujesz wprowadzić.

• 2 months później...

Panie Jacku,

gratuluje domu - wygląda świetnie.

Mam nadzieję, że również ja za rok będę mógł pochwalić się takimi zdjęciami.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. W projekcie są dwa kanały wentylacyjne w kuchni, których u Pana nie widzę.

Jak Pan zrealizował wentylację: ma pan mechaniczną czy po prostu zrezygnował Pan z wentylacji grawitacyjnej?

Pozdrawiam caxap77

witam,

Wentylacja jest tyle tylko, że mam jeden kanał, który podłączony jest do kanału wentylacyjnego w kominie ( od kominka) mam tam 2 kanały wentylacyjne.

Panie Jacku,

gratuluje domu - wygląda świetnie.

Mam nadzieję, że również ja za rok będę mógł pochwalić się takimi zdjęciami.

Zastanawia mnie jednak jedna rzecz. W projekcie są dwa kanały wentylacyjne w kuchni, których u Pana nie widzę.

Jak Pan zrealizował wentylację: ma pan mechaniczną czy po prostu zrezygnował Pan z wentylacji grawitacyjnej?

Pozdrawiam caxap77

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich,

Pytanie moje dotyczy otwarcia kominów wentylacyjnych ponad dachem. Większość "fachowców" twierdzi ,że należy otwierać na przestrzał. Do kominka jak w projekcie mamy komin z wentylacją - i tu zgodzę się , można otworzyć wentylację na przestrzał (chociaż kanał wentylacyjny przy otwarciu na przestrzał jest bardzo wąski - będzie to chyba głupio wyglądać), więc może otworzyć z boku - jakkie rozwiązanie wybraliście, jak myślicie? Gorsza sprawa jest przy kominie z kotłowni - tam jest kanał spalinowy z wentylacją + potrójny kanał wentylacyjny - i tego już się nie da otworzyć na przestrzał, chyba ,że powybijać ścianki dzielące pustak potrójny - no ale wtedy możemy mieć sytuację, że może zaciągać z pomieszczeniua do pomieszczenia przy niekorzystnych wiatrach. Czy pootwierać każdy z boku i nie dbać o to ,że na przestrzał ma być. Jak myślicie.