Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokój meksykański :)

tosia125

Recommended Posts

zamierzam zrobić jeden pokój na meksykańsko.. uwielbiam kaktusy i mam ich sporo wiec zamierzam je tam umiescic w koloroych doniczkach, sciany i dodatki w zółci, pomarańczu i zieleni.. mysłałam też o połaczeniu kolorów na scianie w formmie pasów, co myslicie?

może ktos doradzi lub przysle fotkę ciezko cos znaleźć...

Zapraszam do restauracji Blue Cactus i Iguana Lounge w Warszawie przy Zajączkowskiej, a jak nie jesteś z Warszawy to na ich strony internetowe http://www.bluecactus.pl http://www.iguanalounge.pl Może znajdziesz jakieś ciekawe pomysły. Byłam tam nie raz i muszę powiedzieć, że restauracja bardzo fajnie urządzona no i jedzenie mają świetne :)

Styl meksykański jest jak dla mnie kolorystycznie troszkę "przyciężki". Intensywne, ciepłe kolory sprawiają wrażenie przytulności, ale po pewnym czasie męczą.

Moim zdaniem zrezygnowałabym z kolorowych pasów na ścianie. Zrób na ścianach przecierkę w kolorze pomarańczowym lub żółtym i skup się raczej na dodatkach

http://foto0.m.onet.pl/_m/690c6fabd1e03587e479e73632d12638,10,19,0.jpg

Edytowane przez Magda 34

Dziękuję za odpowiedzi (chociaż czekam na więcej)

Elfir dzięki za komentarz bo umocnił mnie w przekonaniu jednak o tych pasach, ale może masz jakieś zdjęcie, chociaż w innej kolorystyce, a ja już jakoś pokombinuję, bo kolorów nie chcę zmieniać, ma dominować - pomarańcz, zółty i zielony, widziałam sciane w paski takie na zdjeciach w folderze mebli brw ale to bylo na calej scianie i w poziomie..

Mojra dzięki za namiary, nie jestem z Warszawy, pewnie bym sie tam wybrała, ale w kolorach takich jak w blue bym nie wytrzymała dlugo, za duzo moim zdaniem... wole zaakcentowc doniczki z kaktusami..

Ja również jestem zainteresowana meksykańskim pokojem.

Nie mogę nigdzie namierzyć zasłon do niego. Znalazłam sklep meksykański, ale zasłon tam nie ma.

Przeglądałam ebay amerykański i angielski, ale albo nie ma , albo ja nie potrafię znaleźć.

Może ktoś wie gdzie szukać.

TAK:

- jednolite, wypalone słońcem ściany

- kamienna lub ciężka drewniana podłoga

- rolety w oknach lub same okiennice

NIE:

- paski na ścianie

- zasłony i firanki w oknach

We wszelkich etnicznych wnętrzach diabeł tkwi w szczegółach :)

Pytania do Pań planujących meksykański pokój - jaką macie stolarkę i jakie meble planujecie/macie? Jaki macie metraż pomieszczeń, które chcecie wystylizować na Meksyk? Oby tylko nie wyszedł Wam meksyk ...

Edytowane przez joliska

i trzeba baaardzo uważać

był taki wątek o kiczu a w nim meksykańskie wnetrze ;)

Nie wiem, dlaczego wszystkim meksyk kojarzy się z paskami i sombrerem. To tak, jakby mówiąc - zrobię dom w stylu polskim- myśleć tylko o wycinankach łowickich albo koniakowskich majtkach.... Przecież tam mieszkają nie tylko biedacy, co to włókna kaktusa farbują, są też bogate wnętrza, z dobrymi ciężkimi meblami, BEZ pasków a jednak są meksykańkie. Właśnie Elfir i Jaoliska trafiły trafiła w styl , który pamiętam "z natury". A paski, ech...

Edytowane przez EZS

W zasadzie to mi zależy głównie na zasłonach i narzucie , może ewentualnie poduszkach jeszcze właśnie takich meksykańskich.

Grubych, ciężkich , z naturalnych tkanin. W meksykańskich kolorach.

Widziałam takie kiedyś w necie i niestety nie wrzuciłam stronki do zakładek.

W sumie nie chcę zrobić wnętrza stricte meksykańskiego , interesują mnie elementy meksykańskie.

Mieszkam nad Morzem Śródziemnym, mieszkanie mam z tarasem 40m kw., wszędzie terakota na podłodze,, wielkie donice i dzbany.

Rolety mi się znudziły, firany nie pasują do okien, a chciałabym ożywić wnętrze właśnie zasłonami i narzutami. Zawsze mogę to zdjąć jak pomysł okaże się chybiony.

Stąd moja prośba o linka do zasłon :)