Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja w koncu musialam cos zamowic, bo inaczej wiecznie bylabym niezdecydowana. Ale to wszytsko wynika z tego, ze w tym lokalnym studiu kuchennym niczego nie potrafia doradzic, nad wszystkim trzeba sie glowic samemu, slyszy sie tylko: "jak pani chce", "jak pani bedzie wygodnie". Myslalam, ze juz ich pobije! :evil: :evil: :x :evil: :evil:
  • 2 months później...
  • Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emkusia,

Jesli kuchnię przedłuzysz do jadalni, to zamiast stołu zmiesci się całkiem spora wysepka. Moze być z miejscami do siedzenia.

Inaczej raczej się Ci nie uda....

Soniko, w pierwszej umowie mialam termin do 25 kwietnia, po zmianie frontow szklanych na drewniane w wyspie ostatecznie na 30 kwietnia. A mialo byc na Boze Narodzenie :evil:

Juz sie nie moge doczekac... teraz mam dylemat z plytkami :-?

A Ty kiedy??? :)

no i jak z tą kuchnią wyszło - jest - jaka???

pozdrawiam

A my mamy kuchnie ajkies 15m i jestesmy nastawieni na wyspę, ale jeszcze nie wiem w jakim kształcie, to chyba wyjdzie dopiero jak pobudujemy dom....a teraz mamy dopiero pozwolenie, fundamenty zaczynamy jesienią. Ale wiemy już, że będzie ona murowana z bk, a nie robiona z szafek. Chcemy tam mieć płyte grzewczą, zmywarkę i zlew i jakiś niwielki blat roboczy....i teraz tylko musimy to jakoś rozmieścić...macie jakieś propozycje? Kuchnię można obejrzeć w projekcie http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji. Zzanaczam, że spiżarka będziezlikwidowana i przeniesiona w inne miejsce. Prosze o radę i inspirację.
  • 2 months później...
Będe miała kuchnię połaczona z jadalnią. Elementem oddzielającym byłaby wyspa i mam problem co do jej wymiarów . Czy jest jakas optymalna długość /szerokość / wysokosc- tak , aby była najbardziej funkcjonalna. U mnie miejsce dla niej miałoby 116cm/245cm. jak więc długa musiałaby byc, żeby nie wyglądała nienaturalnie?

Wyspa ze zlewem, z kuchenką, czy tylko blat?

Ze stołkami czy bez? Za malo szczegółów.

Co do wymiarów, to min odstep od szafek 120cm, minimalne przejscia po obu stronach 1m.

Szerokośc wyspy 60cm- tyle co ma standardowy blat kuchenny

Jeżeli z miejscem do jedzenia to wygodnie byloby 120 cm- też sa takie blaty tylko droższe.

dlugośc wyspy powinna być "modularna" jeżeli chcesz ja zbudowac ze standardowych szafeK

- dł 120 szer 60 - jako blat pomocniczy

- dł 120 szer 120 blat roboczy z miejscem do jedzenia

- dł 180 szer 60 - zmiesci się zmywarka,zlew, smietnik

- dl 180 szer 60- kuchenka z miejscem roboczym 60 cm po 2 stronach

Co do wymiarów, to min odstep od szafek 120cm, minimalne przejscia po obu stronach 1m.

Szerokośc wyspy 60cm- tyle co ma standardowy blat kuchenny

Jeżeli z miejscem do jedzenia to wygodnie byloby 120 cm- też sa takie blaty tylko droższe.

dlugośc wyspy powinna być "modularna" jeżeli chcesz ja zbudowac ze standardowych szafeK

- dł 120 szer 60 - jako blat pomocniczy

- dł 120 szer 120 blat roboczy z miejscem do jedzenia

- dł 180 szer 60 - zmiesci się zmywarka,zlew, smietnik

- dl 180 szer 60- kuchenka z miejscem roboczym 60 cm po 2 stronach

Jesli mozna prosic, to bardzo poprosze o podanie zrodla skad wziales te dane?

Neufert, "Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego"

Ale podobne porady można znaleźdz w gazetach o urządzaniu kuchni, na stronie i w katalogach kuchennych ikei itp.

Neufert, "Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego"

Ale podobne porady można znaleźdz w gazetach o urządzaniu kuchni, na stronie i w katalogach kuchennych ikei itp.

Neuferta znam i nawet czytalem , gazet kolorowych nie ogladam.

Troche z Neufertem sie jednak mijasz w danych,albo Twoj Neufert troche sie zestarzal.

Nie jest prawda , ze wsypa z miejscem do jedzenia potrzebuje np. 120x120 - Ani nie jest to wymiar optimum ani niezbedne minimum. Neufert tak nie podaje chyba, a jesli to kolorowe gazety donosza, to nie warto takich czytac.

Optymalna szerokosc wyspy to 80-90cm ale minimalna to 60cm .

Szerokosc wyspy i blatu roboczego nie zalezy od tego czy bedzie przy niej miejsce do jedzenia czy nie.

Wysokosc blatu do jedzenia wynosi przecietnie 72-78cm , wysokosc blatu roboczego to 85-90cm a wiec blat do zarcia jest dostawka nie majaca wplywu na szerokosc blatu roboczego.Blaty robocze o szer. 120 nie maja wiec nic do rzeczy bo i tak sie przy nich nie jada. Minimalna szerokosc dostawki to 40cm optimum 60cm -jak nie patrzyc calosc bedzie

pomiedzy 100min(60+40). a 150(80/90+60)cm /optymalnie ofkors :lol: /.

Sprawa sie calkowicie zmienia jesli to blat barowy wysoki :lol: tu optymalnie jest pomiedzy 110 -125cm /minimalny wymiar to 80cm/.

Dlugosc kuchni 120cm to niezbedne minimum bez wzgledu czy to wyspa z plyta czy zlewem czy tylko dodatkowy blat natomiast dlugosci "modularne" dla szafek gotowych pow 40cm dl. zmieniaja swoj zakres co 5cm :p trzeba sie trymac zatem wymiarow tzw. "co 5".

20,25 cm dla polek otwartych - rowniez tych pod blatem i szafek30,35,40,45,50,60,80cm .

Nie wiem skad tez ten strzal 120 i 180cm skoro optimum ergonomiczne dla wyspy to akurat 160cm :p

Dowod- plyta kuchenna /z piekarnikiem/ 60cm+z lewej i prawej szafka minimum30/40 = 120/130cm minimum u ciebie 180

zlew , zmywarka, smietnik - zlew jednokomorowy minimum szafka do zabudowy 40cm+60cm zmywarka + kosz na smieci szeroki :lol: 50cm = razem 150 u Ciebie wciaz 180cm.

Odleglosci od szafek /u ciebie min. 120cm/nie musza byc okreslone tak kategorycznie. Dla ciagu blatow i szuflad wystarczy nawet 105cm/szuflady i cargo wsywaja sie tylko na 50cm/ dla blatow i szafek wysokich powinno byc min. 115cm przy czym dla szaf cargo wystarczy juz 110 itd,itd.A wiec nie minimalne odleglosci tylko optymalne sa 120cm maxymalnie zas 160-180cm.

pozdrawiam

PS

Informacje w oparciu o dane SieMatic oraz oprogramowanie do projektowania mebli i stanowisk MebleCad.

Ikea moze posluguje sie przestarzalym/ale przydatnym/ Neufertem :p :p i... nie , ze sie czepiam, tylko wielu chetnych na wyspe mierzy juz swoje kuchnie i widzi z rozpacza , ze po Twoich informacjach brakuje im po pare centymetrow.

Neuferta znam i nawet czytalem , gazet kolorowych nie ogladam.

Troche z Neufertem sie jednak mijasz w danych,albo Twoj Neufert troche sie zestarzal.

Nie jest prawda , ze wsypa z miejscem do jedzenia potrzebuje np. 120x120 - Ani nie jest to wymiar optimum ani niezbedne minimum. Neufert tak nie podaje chyba, a jesli to kolorowe gazety donosza, to nie warto takich czytac.

Optymalna szerokosc wyspy to 80-90cm ale minimalna to 60cm .

Szerokosc wyspy i blatu roboczego nie zalezy od tego czy bedzie przy niej miejsce do jedzenia czy nie.

Wysokosc blatu do jedzenia wynosi przecietnie 72-78cm , wysokosc blatu roboczego to 85-90cm a wiec blat do zarcia jest dostawka nie majaca wplywu na szerokosc blatu roboczego.Blaty robocze o szer. 120 nie maja wiec nic do rzeczy bo i tak sie przy nich nie jada. Minimalna szerokosc dostawki to 40cm optimum 60cm -jak nie patrzyc calosc bedzie

pomiedzy 100min(60+40). a 150(80/90+60)cm /optymalnie ofkors :lol: /.

Sprawa sie calkowicie zmienia jesli to blat barowy wysoki :lol: tu optymalnie jest pomiedzy 110 -125cm /minimalny wymiar to 80cm/.

Dlugosc kuchni 120cm to niezbedne minimum bez wzgledu czy to wyspa z plyta czy zlewem czy tylko dodatkowy blat natomiast dlugosci "modularne" dla szafek gotowych pow 40cm dl. zmieniaja swoj zakres co 5cm :p trzeba sie trymac zatem wymiarow tzw. "co 5".

20,25 cm dla polek otwartych - rowniez tych pod blatem i szafek30,35,40,45,50,60,80cm .

Nie wiem skad tez ten strzal 120 i 180cm skoro optimum ergonomiczne dla wyspy to akurat 160cm :p

Dowod- plyta kuchenna /z piekarnikiem/ 60cm+z lewej i prawej szafka minimum30/40 = 120/130cm minimum u ciebie 180

zlew , zmywarka, smietnik - zlew jednokomorowy minimum szafka do zabudowy 40cm+60cm zmywarka + kosz na smieci szeroki :lol: 50cm = razem 150 u Ciebie wciaz 180cm.

Odleglosci od szafek /u ciebie min. 120cm/nie musza byc okreslone tak kategorycznie. Dla ciagu blatow i szuflad wystarczy nawet 105cm/szuflady i cargo wsywaja sie tylko na 50cm/ dla blatow i szafek wysokich powinno byc min. 115cm przy czym dla szaf cargo wystarczy juz 110 itd,itd.A wiec nie minimalne odleglosci tylko optymalne sa 120cm maxymalnie zas 160-180cm.

pozdrawiam

PS

Informacje w oparciu o dane SieMatic oraz oprogramowanie do projektowania mebli i stanowisk MebleCad.

Ikea moze posluguje sie przestarzalym/ale przydatnym/ Neufertem :p :p i... nie , ze sie czepiam, tylko wielu chetnych na wyspe mierzy juz swoje kuchnie i widzi z rozpacza , ze po Twoich informacjach brakuje im po pare centymetrow.

super!!!

od jakiegos czasu zastanawialam sie nad tymi wszystkimi odleglosciami, szerokosciami, wysokosciami....

teraz juz wiem wszystko :) chociaz u mnie odleglosc miedzy wyspa a szafkami wynosic bedzie 100 cm - inaczej nie da rady niestety

• 2 weeks później...
Mam kuchnię o wym. 3,4*4,5 (szer*dł) Poradźcie czy wyspa w takiej kuchnio-jadalni to dobry pomysł. Chodzi mi bardziej o układ w kształcie litery "U" na której znajdować się bedzie kuchenka. Wyspa musiałaby mieć ok 70 cm szerokości. A pozostałe ok. 2,2 m pozostałoby na jadalnię. Czy to ma sens?? Muszę podjąć decyzję zanim będzie za późno (dziura wentylacyjna na środku sufitu)
Wydaje mi sie ze jak na kuchnie z wyspa i jadalnie to troche malo miejsca. My bedziemy mieli samej kuchni 10m2 i musimy troche sie nagimnastykowac zeby ja tam wcisnac,ale bedzie.
Wydaje mi sie ze jak na kuchnie z wyspa i jadalnie to troche malo miejsca. My bedziemy mieli samej kuchni 10m2 i musimy troche sie nagimnastykowac zeby ja tam wcisnac,ale bedzie.

Przy 10m nie dawałabym wyspy,zdecydowanie za mała ale ty Arluka jak najbardziej daj. :)

Przy 10m nie dawałabym wyspy,zdecydowanie za mała ale ty Arluka jak najbardziej daj. :)

Coz,my samej kuchni mamy 10m2,bedzie ona otwarta na jadalnie,ktora ma ponad 17m2 i mielibysmy jej nie robic????

Arluka ma wszystkiego razem troche ponad 15m2,roznica wiec chyba jest?

Jestesmy rzecz jasna po konsultacji z projektantem wnetrz i po malej przerobce tzn przesunieciu troche drzwi do spizarni bedzie O.K.

Tak sobie myślę czy to praktyczny pomysł ? I co na tej wyspie umieścić ? Zlewomywak chyba nie bardzo bo znosząc z całej kuchi naczynia zabrudzisz wszystko dookoła. No to może kuchenkę ? Albo tylko roboczy blat ? Jakie są Wasze opinie ? A może już ktos to przeżyl ?

Kiedyś w akademiku w Holandii przeżyłem coś takiego. Z tym, że była to ogromna kuchnia z sześcioma, albo pięcioma dwukomorowymi zlewozmywakami w blatach dookoła. W środku natomiast była podłużna wyspa z palnikami i piekarnikami. Nad nimi zmieściła się jeszcze (również podłużna, dostępna z obu stron) półka na garnki, patelnie, przyprawy itp. Ogólnie mówiąc super rozwiązanie, ale raczej dla takiej właśnie dużej kuchni na 50 osób. W domu jednorodzinnym wolałbym mieć chyba na środku stół (jeżeli kuchnia jest faktycznie aż tak duża, że można zastanawiać się nad wyspą).

Pozdrawiam

Jak masz w kuchni miejsce na wyspe, to nawet się nie zastanawiaj!

Jest to super-wygodne. Moja mama ma w kuchni wyspę 60x180 cm, nie ma w niej zlewu ani kuchenki, tylko sam blat. Wyspa oddziela cześc "roboczą" kuchni od części jadalnej. Z jednej strony jest zabudowana płytą, a z drugiej strony są otwarte pólki.

Nie ma to jak przygotowywac posiłki "twarzą do świata" a konkretnie stojąc przodem do kogoś, kto akurat siedzi przy stole.

Jak 8 lat temu mama urządzała kuchnię na nowo, to wszyscy sie pukali w głowę, kto to widział szafki na środku ???

Jedyny minus, jaki zauważyłam, to brak zlewu w tej wyspie oraz brak drzwiczek, bo otwarte pólki się kurzą. Jednak jest tam za wąsko zeby zrobić dzwiczki. Powinno być 120cm.

Acha, w mojej wymarzonej kuchni oczywiście wyspa będzie, duzzzza 120x180, ze zlewem właśnie.

Pozdrowionka!!!

Ja mam w planie wyspę 100x200 i na jej koncu umieszcze płytę elektryczna tak by miec jeszcze dosc miejsca na blat roboczy. Na płyte w tym miejscu zdecydowałam sie ponieważ łatwiej jest razem pichcic jedzonko, czy tez osoba siedząca przy stole i z Toba rozmawiajaca nie musi patrzec na Twoje plecy :)

Zlewozmywak wydaje mi sie mało atrakcyjny w tym miejscu , jesli w ogole mozna mówic tu o atrakcyjnosci :lol:

Sądze ze przy zlewozmywaku spędzac będę mniej czasu (będzie zmywarka) niz przy gotowaniu. Będe tez miała oko na moje dzieci, które w tym czasie będą w jadalni na stole np. rysowały .

Pozdrawiam