monjan 29.12.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 wiem, ze wyspa to twoje marzenie, ale IMO bardziej funkcjonalny byłłby standardowy układ w odwrócone C i więcej blatówzlew-niekoniecznie pod oknemnie przeszkadza ci mała ilość blatów?chyba że ponad wygodę stawiasz design Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzów 29.12.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Blat roboczy nie wydaje mi się zbyt mały. Wyobraźcie sobie wyspę o szer. 190cm i gł. 120 cm. To jest ogrom! z dwóch stron odejdzie po pół metra na kuchenkę i zlew. Zostaje ok 80cm powierzchni plus pozostała część blatu na garnki, talerze, warzywa itp itd potrzebne do przyrządzenia np. obiadu. A rezygnuję z większej ilości blatów ze względu na walory estetyczne. Lubię mieć czysto i pusto, bez zbędnych widocznych akcesoriów, które siłą rzeczy pojawiają się w wolnym miejscu . Po to będzie spiżarnia, do której można wstawić takie rzeczy, żeby nie raziły w oczy mnie. Dziękuję za odpowiedzi i proszę o jeszcze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 29.12.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 widzę ze jestes zdeterminowana na wyspęto ją rób!to Ty tam będziesz mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 29.12.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Pomysł naprawdę fajny, rada jest oczywista: zrób/ zamów wizualizację kuchni z uwzględnieniem wszystkich swoich pomysłów, podpytaj ew. wykonawcę co może doradzić/ odradzić- przekonasz się, jak to mniej więcej " na żywo" będzie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzów 30.12.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Pomysłów mam mnóstwo na zagospodarownie tego wnętrza, ale jednak wybór padł na wyspę i pytam o mankamenty tego rozwiązania żeby jednak później nie żałować wyboru. Poszukam jakiegos łatwego w obsłudze programu do wizualizacji. Mam tylko programik Ikei, ale z niego nie da rady wrzucić wizualizacji na forum, albo ja nie potrafię Jak coś zmajstruję to niewątpliwie wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimmi 30.12.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Pomysł naprawdę fajny, rada jest oczywista: zrób/ zamów wizualizację kuchni z uwzględnieniem wszystkich swoich pomysłów, podpytaj ew. wykonawcę co może doradzić/ odradzić- przekonasz się, jak to mniej więcej " na żywo" będzie wyglądać. Anjazzielonego ma całkowitą rację - trzeba zrobić jakąś wizualizację pomysłu. Można to zrobić spokojnie samemu, nawet bez pomocy projektanta, bo chodzi tylko o ustawienie mebli, a nie o zmiany architektury pomieszczenia. Jeśli Ikeowy Tobie nie odpowiada, to ściągnij sobie NET Design ABRA, Power net+ (jest zapis projektu i wizualizacji) lub coś jeszcze innego i zaprojektuj przestrzeń w dowolny sposób, uwzględniając oczywiście ograniczenia wymiarowe wnętrza. Dodatkowo dobrze sprawdzić w rzeczywistości ile potrzeba wolnego miejsca pomiędzy wyspą, a innymi meblami. Jeżeli naprawdę chcesz mieć wyspę, to spraw ją sobie, nawet jeśli będzie trochę niepraktyczna. Dopóki nie będzie ona uniemożliwiać Tobie pracę w kuchni, czasami warto pozwolić sobie na odrobinę estetycznego szaleństwa. Poza tym zawsze jest możliwość ponownych zmian, nic nie jest permanentne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 30.12.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mam tylko programik Ikei, ale z niego nie da rady wrzucić wizualizacji na forum, albo ja nie potrafię da się - da się printscreen naciskasz na swoim kompie zapisujesz a potem na jakiś serwer i spoko nam pokazujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 30.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Blat roboczy nie wydaje mi się zbyt mały. Wyobraźcie sobie wyspę o szer. 190cm i gł. 120 cm. To jest ogrom! z dwóch stron odejdzie po pół metra na kuchenkę i zlew. Zostaje ok 80cm powierzchni plus pozostała część blatu na garnki, talerze, warzywa itp itd potrzebne do przyrządzenia np. obiadu. A rezygnuję z większej ilości blatów ze względu na walory estetyczne. Lubię mieć czysto i pusto, bez zbędnych widocznych akcesoriów, które siłą rzeczy pojawiają się w wolnym miejscu . Po to będzie spiżarnia, do której można wstawić takie rzeczy, żeby nie raziły w oczy mnie. Dziękuję za odpowiedzi i proszę o jeszcze Pozdrawiam Napisze Ci jako osoba, ktora ma wyspe 200x100, posrodku plyta o szer.80cm., po bokach plyty zostaje mi po 60cm i wg mnie nie jest to duzo, chyba, ze ktos sporadycznie gotuje. Mam jeszcze dodatkowy 120cm wolny blat przy scianie i to daje razem swobodne funkcjonowanie z garami, talerzami, miskami itd... sam wolny blat tylko na wyspie bylby dla mnie za krotki. Wez tez pod uwage otwieranie szuflad i siebie stojaca przy tych szufladach, zeby nie bylo scisku, tak samo jak otwierana zmywarka, wysuwane kosze, dostep do piekarnika itd....., do tego potrzeba jednak przestrzeni. Chciec mozna wiele, ale trzeba miec tez mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 30.12.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Fennel, czy możesz napisać, jak dużą macie kuchnię i jaki układ z wyspą? U czy L, a może zabudowana tylko jedna ściana? A może zechcesz podzielić się wizualizacją lub zdjęciami? Co w ogóle radzisz "wyspowym marzycielom" jako praktyk?Ile miejsca masz pomiędzy wyspą a szafkami, jaka odległość będzie optymalna? Pytam, ponieważ nasza kuchnia będzie miała 11 lub 15m (możemy ją powiększyć) i marzy mi się wyspa, choć jako blat roboczy (nie chcę na wyspie kuchenki, ze względu na małe dzieci). No i nie wiem, jak to wszystko mądrze rozplanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzów 31.12.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 da się - da się printscreen naciskasz na swoim kompie zapisujesz a potem na jakiś serwer i spoko nam pokazujesz dzięki tyle udało mi się zrobić: http://images45.fotosik.pl/243/cc018304047d3d89.jpg http://images44.fotosik.pl/242/dcc439b24d72ba14.jpg http://images44.fotosik.pl/242/a36f92628fb12b7cmed.jpg tak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 31.12.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 To juz dla mnie nie jak wyspa a polwysep ... Odradzam Ci takie polozenie kuchenki, ciezko bedzie obracac patelniami i garami z dluzsza raczka, a i Ty sama nie bedziesz miec takiej swobody. Ile jest odleglosci od tej wyspy do ciagu przy oknie? Te szafki z ta wyspa maja nie-jednakowa wysokosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 31.12.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Fennel, czy możesz napisać, jak dużą macie kuchnię i jaki układ z wyspą? U czy L, a może zabudowana tylko jedna ściana? Pomieszczenie ma ksztalt kwadratu o wielkosci 18m2. Przy jednej scianie jest ciag niskich szafek stojacych, naprzeciwko dokladnie przy drugiej scianie jest wysoka zabudowa a miedzy nimi jest wyspa, wiec ani to U ani L . Co w ogóle radzisz "wyspowym marzycielom" jako praktyk? Przede wszystkim zadbac o miejsce, nie dawac plyt grzewczych na koncach wysp i pamietac o gniazdkach elektrycznych (przydaja sie i to bardzo). Ile miejsca masz pomiędzy wyspą a szafkami, jaka odległość będzie optymalna? U mnie jest 110cm, najmniej dla wygody powinno byc 100. Pytam, ponieważ nasza kuchnia będzie miała 11 lub 15m (możemy ją powiększyć) i marzy mi się wyspa, choć jako blat roboczy (nie chcę na wyspie kuchenki, ze względu na małe dzieci). To lepiej powieksz na 15m2, wszystko jednak zalezy od ukladu pomieszczenia. U mnie juz takiego malego dziecka nie ma, ale z jednej strony wyspy z pewnoscia malenstwo by nie dostalo do plyty (wyspa ma 'glebokosci' 100cm), a z drugiej bez roznicy, ma tak samo jak by byla przy ciagu przy scianie. W planach masz jaka kuchenke? No i nie wiem, jak to wszystko mądrze rozplanować. Potrzeba plan, pomiary, przemyslec co musi byc, a co moznaby bylo ewentualnie....... i do dziela . Nad moja kuchnia meczylam sie sporo czasu, kazdy szczegol chcialam miec dopracowany, no i teraz nie zaluje, jako uzytkownik nie widze na razie co moglabym zmienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzów 31.12.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 To juz dla mnie nie jak wyspa a polwysep ... Odradzam Ci takie polozenie kuchenki, ciezko bedzie obracac patelniami i garami z dluzsza raczka, a i Ty sama nie bedziesz miec takiej swobody. Ile jest odleglosci od tej wyspy do ciagu przy oknie? Te szafki z ta wyspa maja nie-jednakowa wysokosc? Dokładnie półwysep Rzeczywiście przydałoby się trochę miejsca między kuchenką a ścianą, umknęło mi to . Między wyspą a ciągiem jest ok 110-120cm. Szafki pod oknem maja wysokość 120cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mniechcial 31.12.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Jakie wymiary ma spiżarnia? Z rysunku wynika, że do głębszych regałów nie będzie dojścia. A nie zastanawiałaś się nad przerobieniem spiżarni na wysoką zabudowę? Wtedy i lodówka i piekarnik wyszedłby Ci spod okna i wtedy masz więcej możliwości aranżacji tamtego kąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 31.12.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 hejka. Tak oglądam ten Twój projekt i dość mi się to rozwiązanie podoba. Może dlatego, ze sama mam półwysep.Tylko mój ma 240x120. Umiescilam na nim samą płytę, bo na zlew było mi za ciasno. Na Twoim miejscu przemyslałabym rozwiązanie z likwidacją spiżarki, zwłaszcza, ze jako pomieszczenie i tak jest ciasna i niewygodna. Na scianie spiżarkowej zrobiłabym wysoką zabudowę z piekarnikiem i szafy na wszystkie spizarkowe rzeczy. Kuchnia nie byłaby taka ściśnięta. Zlew zrobiłabym pod oknem. Okno podwyższone na długość sciany jest super. duża wygodna płyta na wyspę. Wszędzie masz dużo powierzchni roboczej, a tak zlew z płytą kotłują się razem i ani jedno ani drugie nie ma wygodnego położenia. do tego zlew masz wybrany malutki. Ja wiem, ze zmywarka pewnie będzie, ale to i tak nieraz za mało. Duzy zlew pod okno radzę.Zawsze łatwiej wykonac półobrót z patelnią niż pokonywac zakręt na wyspie zeby dojsc do płyty. Sama bałam się zlewu na innym blacie niz płyta, ale uzytkuje od kilku dni i jest dobrze.Pomysł na fronty szafek i biały blat niezmiernie mi się podoba. Wziełabym coś z gatunków rodzimych jak czereśnia albo śliwa. Będzie pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzów 31.12.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 lub zostaje standardowe rozwiązanie:http://images40.fotosik.pl/238/f7b3e22ca8a0e1bb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta-we 31.12.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 lub zostaje standardowe rozwiązanie: http://images40.fotosik.pl/238/f7b3e22ca8a0e1bb.jpg chyba za mało miejsca na płyte. Blisko jest okno. I okapu nie zamontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 31.12.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 lub zostaje standardowe rozwiązanie: http://images40.fotosik.pl/238/f7b3e22ca8a0e1bb.jpg Nie rób standardowego rozwiązania. Zostaw wyspę. Zrób wysoką zabudowę zamiast spiżarki,i niską zwykłą przy oknie i nie wciskaj płyt i zlewów do ścian. Masz wystarczająco miejsca na wszelkie wygody kuchenne.Patrz jakie wygodne szafy gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzów 31.12.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 co znaczy za mało miejsca na płytę? Płyta ma być elektryczna więc okno nie przeszkadza. Przy ścianie nie moze być bo garów nie ustawisz , a teraz ten okap Piękna burza mózgów Proszę o więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 31.12.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Płyta na wyspie bedzie miala poprostu wygodnie, dookoła duzo miejsca na odstawienie czegos, a tak wszystko wciskasz na sciany.40 cm od sciany to rozwiązanie minimalne dla totalnie malej kuchni, w której juz ciężko się pomieścic, a i wszsytko z płyty leci zaraz na sciane.Widzialas u mnie wyspe? nie rezygnuj ze swojej, połącz dwie wizualki i bedzie super, nie tylko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts