Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - wyspa, półwysep w kuchni - opinie, uwagi, realizacje, inspiracje, problemy

Alicjanka

Recommended Posts

Dziewczyny mają rację, pomysł z zabudowaniem spiżarki/ a raczej jej likwidacja i zrobienie na tej ścianie wysokiej zabudowy do sufitu, która pomieści naprawdę ogrom kuchennego sprzętu, jest rewelacyjny, że też wcześniej żadna z nas na to nie wpadła!

Do tego: na ścianie pod oknem wyłącznie niska zabudowa; duży zlew na środku

Na wyspie (na środku) płyta

I będzie bardzo fajnie - praktycznie i ładnie.

Nie rezygnuj z wyspy na rzecz stołu, proszę Cię:)

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam wyspe na srodku kuchni i wiem, ze wyspa zabiera wiele przestrzeni wokolo siebie. Jednak nie rezygnuj z marzen:)

Moge doradzic, bys zrezygnowala ze spizarni i tam ulokowala lodowke, nawet wielka zmiesci sie. Powierzchnie przy niej mozna zabudowac. Brak tej sciany wizualne znacznie powiekszy mala kuchnie.

Dziewczyny mają rację, pomysł z zabudowaniem spiżarki/ a raczej jej likwidacja i zrobienie na tej ścianie wysokiej zabudowy do sufitu, która pomieści naprawdę ogrom kuchennego sprzętu, jest rewelacyjny, że też wcześniej żadna z nas na to nie wpadła!

wysoka zabudowa jest obecnie modna i z tego powodu na swój sposób "ładna", jak wiele innych rozwiązań zresztą

spiżarnia jest funkcjonalna i tańsza oczywiście w wyposażeniu

jak ja bym chciała móc zamknąć drzwi za całkiem sporą ilością składników gospodarstwa domowego ;)

TAK dla spiżarni i garderoby :D

Kuchnia ma 278cm szerokości i ok 330cm długości. Jest otwarta na salon. Na wprost jest okno szerokie na 180cm

Pod oknem przewiduję ciąg szafek pełnych, zamkniętych na wysokość do parapetu. W nich między innymi zabudowana zostanie lodówka 120cm, piekarnik, zamrażarka 75cm.

Po lewej stronie kuchni za drzwiami przesuwnymi będzie wejście do małej spiżarni.

W odległości ok 100-110cm od ciągu szafek będzie wyspa, dosunięta do ściany po prawej stronie. Szerokość wyspy 180-190cm a głębokość 120cm.

Na wyspie, nadal patrząc na kuchnię od strony salonu, będzie po stronie kuchennej wyspy: po prawej płyta elektryczna

dalej wolny blat

i po lewej stronie mały, ale głeboki zlew,

pokusiłam się tak trochę w skali

http://img41.imageshack.us/img41/8954/zakrzow.jpg

jakoś mi się nie widzi

na wyspie ciasno będzie

reszta też tak jakoś

no nie wiem

Zakrzów przegladając posty natrafiłam na Twój :wink:

Kuchnie mamy identyczne z tym, że ja zrezygnowałam ze spiżarki przez co powiększyła się moja kuchnia, ale mimo to nie jest ona według mnie na tyle duża aby wstawiać tam wyspę :roll:

Nawet jak był u mnie pan, który projektuje mi kuchnię mówił, że za bardzo nie ma co szaleć z meblami, aby jej nie przytłoczyć, nie pomiejszyć....

My lubimy dużo przestrzeni, więc u mnie meble będą tylko na dwóch ścianach.

Pozdrawiam.

Dziś czytałam w styczniowym wydaniu jednej z gazet wnętrzarskich, że w przypadku kuchni otwartej odległość między szafkami a wyspą musi wynosić z każdej ze stron minimum 80 cm - jeszcze niedawno podawano, że 120 cm.

Do decyzji musisz dojrzeć sama, ja bym zrealizowała marzenie o wyspie:)

Jeśli już jesteś blisko wyboru kuchni, to jednak zamów wizualizację z konkretnymi meblami i sprzętami, zobaczysz prawie na żywo, jak to będzie wyglądało.

Dopiero dziś, ale jednak się dopisuję ;)

Jeśli półwysep, to jako przedłużenie zabudowy w C i koniecznie bez sprzętów. Płyta wciśnięta w półwysep na papierku będzie wyglądała ok, ale zepsuje widok z części salonowej okapem dociśniętym do ściany lub co gorsza na linii okna, ale niesymatrycznie... Przy takim półwyspowo-ramiennym blacie można by usiąść, wypić kawę, popatrzeć, jak gospodyni w garach miesza - fajnie będzie :)

Ad spiżarka - jakimi drzwiami chcecie ją przysłonić? Wybrana przez Was kolorystyka kuchni - lakierowana biel - wskazuje na nowoczesny raczej minimalizm, a tu z drzwiami może być ciężko.

Spiżarka, jeżeli będzie, to z drzwiami przesuwnymi takimi jak zabudowa pod oknem.

Natomiast jeżeli zrezygnuję ze sprzętów na wyspie to prawdopodobnie zrezygnuję też z wyspy. Nie chcę mieć wyspy spełniającej roli barku czy stołu tylko przede wszystkim do gotowania. A siedzieć wolę przy stole :)

Temat cały czas aktualny :D

Kurcze, też mi się wyspa marzyła, ale mi powiedzieli, że będzie zagracona przestrzeń, a kuchnia moja ma wymiary 4,80 (na środku okno) na 2,20 tak mniej więcej. A teraz obrazek ;D Tadam!

http://i48.tinypic.com/2na89ld.jpg

Dodam jeszcze, że będę miała dość dużo blatu roboczego, ale w sumie taka wyspa niezabudowana pozwalałaby na wspólne przygotowywanie posiłków prawda?

Lyreco,

wymiarowo bardzo dobrze, wyspa spokojnie się zmieści, tylko pasowałoby:

- przesunąć stolik i krzesła nieco bardziej w kierunku kanapy, by szafki na końcu zabudowy U były na tej samej wysokości - albo zrób krótszy ciąg U, jak z lewej strony, albo dłuższy, jak z prawej, ale z obu stron taki sam.

I wyspę ciut na prawo, by z każdej strony było 120 cm na przejście.

Pewnie, że wspólne szykowanie jedzenia integruje i cieszy:)

Ja się tak wypowiadam i wymądrzam na temat wysp, a sama jeszcze takowej nie mam - ale to z miłości do takiej aranżacji:)

Nawet ze zdziwieniem odkryłam, że jeden nasz pokój w bloku ma wymiary:

330 cm (szerokość) x 420 cm długość - jest przestronny, funkcjonalny, spory; ja w takim pomieszczeniu spokojnie widziałabym wyspę, a przecież moja kuchnia będzie szersza o 40 cm.

Przy zabudowie U czy L szkoda pustej, zmarnowanej przestrzeni na środku, a stół i krzesła są.... mało romantyczne, no same przyznajcie:)

Aniu dziękuję za cenne wskazówki, stolik dlatego stoi tak daleko bo chcielismy zobaczyc czy swobodnie można będzie wokól tego chodzić (w projekcie nie ma ścianki między jadalnią a salonem, a my chcemy zrobić te oesy jak na fotce wyżej) a co do ustawienia wyspy to chodziło mi bardzeij by była na środku równo z oknem.