Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - wyspa, półwysep w kuchni - opinie, uwagi, realizacje, inspiracje, problemy

Alicjanka

Recommended Posts

Dopioni, w tym czarnym ciagu szafki maja uchwyty czy to srebrne to jest cos innego?

PS Dolaczam sie do ruchu na rzecz wymuszenia na Tobie zalozenia galerii :D :D :D

He, he. Leń ze mnie i nie mogę się zabrać, choć zamiar założenia galerii mam od jakiegoś miesiąca. Obiecuję, że się poprawię i w weekend (chyba) przysiądę i to zrobię.

Szafki mają uchwyty, z tym, że pomalowane na czarno. Nie lubię uchwytów rzucających się w oczy. A to srebrne, to światło odbijające się od cięcia blatu.

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

He, he. Leń ze mnie i nie mogę się zabrać, choć zamiar założenia galerii mam od jakiegoś miesiąca. Obiecuję, że się poprawię i w weekend (chyba) przysiądę i to zrobię.

Szafki mają uchwyty, z tym, że pomalowane na czarno. Nie lubię uchwytów rzucających się w oczy. A to srebrne, to światło odbijające się od cięcia blatu.

Kurcze ze nie wpadlam na to z uchwytami :(

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 years później...
  • 5 months później...

http://images63.fotosik.pl/320/a5607ef67ff22db1med.jpg

Wyspa jest super sprawą o ile macie duże kuchnie. Jeżeli jest dobrze pomyślana, to przy jej użytkowaniu nie trzeba biegać po calej kuchni, bo wszystko może być pod ręką - no i oczywiście wielkim plusem jest dodatkowy blat roboczy.

[ATTACH=CONFIG]188083[/ATTACH]

Zapert, a w którym miejscu w tej kuchni jest lodówka? :-)

Pytałam już w innym wątku o uwagi, ale jeszcze tutaj zamieszczę:

http://images63.fotosik.pl/320/a5607ef67ff22db1med.jpg

Otóż mąż marzy o kuchni z wyspą. Styl będzie rustykalny, marzę o kredensiku (początkowo miał być w kuchni, an projekcie przeniosłam go do salonu).

Obawiam się o zbyt daleką odległość lodówki od zlewu i kuchenki.

Co myślicie?

Na zdjęciu 1 kratka to 50 cm.

Edytowane przez Groszeczek

• 3 months później...

Witam,

Na wiosnę ruszam z budowa domu , teraz szukam projektu, lecz mam problem z kuchnią. A więc marzy mi się kuchnia z wyspą ( konkretnie taką samą jak na zadjęciu ) kuchni1oe6.jpg jakie wymiary powinna mieć kuchnia aby zmieścić taką wyspę ? gdzie mogę to przeliczyć , dowiedzieć się itd ? czy któraś z Was ma coś w tym stylu ? napomnę tylko że moja kuchnia będzie zamknięta. Proszę o podpowiedź

Jesli kuchnia bedzie zamknięta z 4 stron to powinna miec ok 25m2- jesli byłaby otwarta to 20m2 mniej wiecej wystarczy. Aby swobodnie pracować na wyspie przejście wkoło niej powinno miec miedzy 1 a 1,2m. Wiadomo im większa wyspa tym większe pomieszczenie dlatego tez wyspy lepiej sprawdzają sie wizualnie w otwartych kuchniach bo przestrzeń robi salon czy jadalnia. Ale widziałam sporo zdjec kuchni zamkniętych z wyspa ktore wyglądały dobrze ale wlasnie metraż nie był mały. Dodam jeszcze ze moja mama kiedyś planowała w swojej kuchni wyspe ( ok 16m2) i nie zrobiła jej bo byłaby wciśnięta na chama tylko po to zeby byc- ani estetycznie ani funkcjonalnie.

Przy zamkniętej kuchni myślę że powinna mieć 20m.Przejście pomiędzy nie powinno być mniejsze niż 90cm z każdej strony ale wygodniej 110cm.

http://www.urzadzamy.pl/kuchnia/aranzacje/wyspa-w-kuchni-wymiary-i-odleglosci-wyspy-od-szafek-kuchennych,6_2962.html

http://muratordom.pl/kuchnia/projekty-i-aranzacje/kuchnia-z-wyspa-funkcje-wyspy-w-kuchni,123_2521.html

Edytowane przez kinka

dziękuję za tak szybkie odpowiedzi ,

moja kuchnia ma być zamknięta ale na ścianie oddzielającej kuchnię od salonu będą duże rozsuwane drzwi w ten sposób będę mogła mnie kuchnię otwartą i zamkniętą wtedy gdy jest to dla mnie odpowiednie.

Jednak przyznam nie spodziewałam się że kuchnia musi być aż taka ogromną aby ustawić tam taką wyspę :( ciężko będzie znaleźć projekt parterowy z tak dużą kuchnią :( możecie jakiś polecić ?