Inezka 02.04.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Ja w koncu musialam cos zamowic, bo inaczej wiecznie bylabym niezdecydowana. Ale to wszytsko wynika z tego, ze w tym lokalnym studiu kuchennym niczego nie potrafia doradzic, nad wszystkim trzeba sie glowic samemu, slyszy sie tylko: "jak pani chce", "jak pani bedzie wygodnie". Myslalam, ze juz ich pobije! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emkusia 29.06.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=426 a czy ja w takiej kuchni zmieszczę wysepkę? Mam całkowitą pustkę w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 30.06.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Emkusia, Jesli kuchnię przedłuzysz do jadalni, to zamiast stołu zmiesci się całkiem spora wysepka. Moze być z miejscami do siedzenia. Inaczej raczej się Ci nie uda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianr 30.06.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 Soniko, w pierwszej umowie mialam termin do 25 kwietnia, po zmianie frontow szklanych na drewniane w wyspie ostatecznie na 30 kwietnia. A mialo byc na Boze Narodzenie Juz sie nie moge doczekac... teraz mam dylemat z plytkami A Ty kiedy??? no i jak z tą kuchnią wyszło - jest - jaka??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.07.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 A my mamy kuchnie ajkies 15m i jestesmy nastawieni na wyspę, ale jeszcze nie wiem w jakim kształcie, to chyba wyjdzie dopiero jak pobudujemy dom....a teraz mamy dopiero pozwolenie, fundamenty zaczynamy jesienią. Ale wiemy już, że będzie ona murowana z bk, a nie robiona z szafek. Chcemy tam mieć płyte grzewczą, zmywarkę i zlew i jakiś niwielki blat roboczy....i teraz tylko musimy to jakoś rozmieścić...macie jakieś propozycje? Kuchnię można obejrzeć w projekcie http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji. Zzanaczam, że spiżarka będziezlikwidowana i przeniesiona w inne miejsce. Prosze o radę i inspirację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firstlady 25.09.2006 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Będe miała kuchnię połaczona z jadalnią. Elementem oddzielającym byłaby wyspa i mam problem co do jej wymiarów . Czy jest jakas optymalna długość /szerokość / wysokosc- tak , aby była najbardziej funkcjonalna. U mnie miejsce dla niej miałoby 116cm/245cm. jak więc długa musiałaby byc, żeby nie wyglądała nienaturalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 25.09.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Wyspa ze zlewem, z kuchenką, czy tylko blat?Ze stołkami czy bez? Za malo szczegółów. Co do wymiarów, to min odstep od szafek 120cm, minimalne przejscia po obu stronach 1m.Szerokośc wyspy 60cm- tyle co ma standardowy blat kuchennyJeżeli z miejscem do jedzenia to wygodnie byloby 120 cm- też sa takie blaty tylko droższe. dlugośc wyspy powinna być "modularna" jeżeli chcesz ja zbudowac ze standardowych szafeK- dł 120 szer 60 - jako blat pomocniczy- dł 120 szer 120 blat roboczy z miejscem do jedzenia - dł 180 szer 60 - zmiesci się zmywarka,zlew, smietnik- dl 180 szer 60- kuchenka z miejscem roboczym 60 cm po 2 stronach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.09.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Co do wymiarów, to min odstep od szafek 120cm, minimalne przejscia po obu stronach 1m. Szerokośc wyspy 60cm- tyle co ma standardowy blat kuchenny Jeżeli z miejscem do jedzenia to wygodnie byloby 120 cm- też sa takie blaty tylko droższe. dlugośc wyspy powinna być "modularna" jeżeli chcesz ja zbudowac ze standardowych szafeK - dł 120 szer 60 - jako blat pomocniczy - dł 120 szer 120 blat roboczy z miejscem do jedzenia - dł 180 szer 60 - zmiesci się zmywarka,zlew, smietnik - dl 180 szer 60- kuchenka z miejscem roboczym 60 cm po 2 stronach Jesli mozna prosic, to bardzo poprosze o podanie zrodla skad wziales te dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 25.09.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Neufert, "Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego" Ale podobne porady można znaleźdz w gazetach o urządzaniu kuchni, na stronie i w katalogach kuchennych ikei itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.09.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Neufert, "Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego" Ale podobne porady można znaleźdz w gazetach o urządzaniu kuchni, na stronie i w katalogach kuchennych ikei itp. Neuferta znam i nawet czytalem , gazet kolorowych nie ogladam. Troche z Neufertem sie jednak mijasz w danych,albo Twoj Neufert troche sie zestarzal. Nie jest prawda , ze wsypa z miejscem do jedzenia potrzebuje np. 120x120 - Ani nie jest to wymiar optimum ani niezbedne minimum. Neufert tak nie podaje chyba, a jesli to kolorowe gazety donosza, to nie warto takich czytac. Optymalna szerokosc wyspy to 80-90cm ale minimalna to 60cm . Szerokosc wyspy i blatu roboczego nie zalezy od tego czy bedzie przy niej miejsce do jedzenia czy nie. Wysokosc blatu do jedzenia wynosi przecietnie 72-78cm , wysokosc blatu roboczego to 85-90cm a wiec blat do zarcia jest dostawka nie majaca wplywu na szerokosc blatu roboczego.Blaty robocze o szer. 120 nie maja wiec nic do rzeczy bo i tak sie przy nich nie jada. Minimalna szerokosc dostawki to 40cm optimum 60cm -jak nie patrzyc calosc bedzie pomiedzy 100min(60+40). a 150(80/90+60)cm /optymalnie ofkors /. Sprawa sie calkowicie zmienia jesli to blat barowy wysoki tu optymalnie jest pomiedzy 110 -125cm /minimalny wymiar to 80cm/. Dlugosc kuchni 120cm to niezbedne minimum bez wzgledu czy to wyspa z plyta czy zlewem czy tylko dodatkowy blat natomiast dlugosci "modularne" dla szafek gotowych pow 40cm dl. zmieniaja swoj zakres co 5cm trzeba sie trymac zatem wymiarow tzw. "co 5". 20,25 cm dla polek otwartych - rowniez tych pod blatem i szafek30,35,40,45,50,60,80cm . Nie wiem skad tez ten strzal 120 i 180cm skoro optimum ergonomiczne dla wyspy to akurat 160cm Dowod- plyta kuchenna /z piekarnikiem/ 60cm+z lewej i prawej szafka minimum30/40 = 120/130cm minimum u ciebie 180 zlew , zmywarka, smietnik - zlew jednokomorowy minimum szafka do zabudowy 40cm+60cm zmywarka + kosz na smieci szeroki 50cm = razem 150 u Ciebie wciaz 180cm. Odleglosci od szafek /u ciebie min. 120cm/nie musza byc okreslone tak kategorycznie. Dla ciagu blatow i szuflad wystarczy nawet 105cm/szuflady i cargo wsywaja sie tylko na 50cm/ dla blatow i szafek wysokich powinno byc min. 115cm przy czym dla szaf cargo wystarczy juz 110 itd,itd.A wiec nie minimalne odleglosci tylko optymalne sa 120cm maxymalnie zas 160-180cm. pozdrawiam PS Informacje w oparciu o dane SieMatic oraz oprogramowanie do projektowania mebli i stanowisk MebleCad. Ikea moze posluguje sie przestarzalym/ale przydatnym/ Neufertem i... nie , ze sie czepiam, tylko wielu chetnych na wyspe mierzy juz swoje kuchnie i widzi z rozpacza , ze po Twoich informacjach brakuje im po pare centymetrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 25.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Neuferta znam i nawet czytalem , gazet kolorowych nie ogladam. Troche z Neufertem sie jednak mijasz w danych,albo Twoj Neufert troche sie zestarzal. Nie jest prawda , ze wsypa z miejscem do jedzenia potrzebuje np. 120x120 - Ani nie jest to wymiar optimum ani niezbedne minimum. Neufert tak nie podaje chyba, a jesli to kolorowe gazety donosza, to nie warto takich czytac. Optymalna szerokosc wyspy to 80-90cm ale minimalna to 60cm . Szerokosc wyspy i blatu roboczego nie zalezy od tego czy bedzie przy niej miejsce do jedzenia czy nie. Wysokosc blatu do jedzenia wynosi przecietnie 72-78cm , wysokosc blatu roboczego to 85-90cm a wiec blat do zarcia jest dostawka nie majaca wplywu na szerokosc blatu roboczego.Blaty robocze o szer. 120 nie maja wiec nic do rzeczy bo i tak sie przy nich nie jada. Minimalna szerokosc dostawki to 40cm optimum 60cm -jak nie patrzyc calosc bedzie pomiedzy 100min(60+40). a 150(80/90+60)cm /optymalnie ofkors /. Sprawa sie calkowicie zmienia jesli to blat barowy wysoki tu optymalnie jest pomiedzy 110 -125cm /minimalny wymiar to 80cm/. Dlugosc kuchni 120cm to niezbedne minimum bez wzgledu czy to wyspa z plyta czy zlewem czy tylko dodatkowy blat natomiast dlugosci "modularne" dla szafek gotowych pow 40cm dl. zmieniaja swoj zakres co 5cm trzeba sie trymac zatem wymiarow tzw. "co 5". 20,25 cm dla polek otwartych - rowniez tych pod blatem i szafek30,35,40,45,50,60,80cm . Nie wiem skad tez ten strzal 120 i 180cm skoro optimum ergonomiczne dla wyspy to akurat 160cm Dowod- plyta kuchenna /z piekarnikiem/ 60cm+z lewej i prawej szafka minimum30/40 = 120/130cm minimum u ciebie 180 zlew , zmywarka, smietnik - zlew jednokomorowy minimum szafka do zabudowy 40cm+60cm zmywarka + kosz na smieci szeroki 50cm = razem 150 u Ciebie wciaz 180cm. Odleglosci od szafek /u ciebie min. 120cm/nie musza byc okreslone tak kategorycznie. Dla ciagu blatow i szuflad wystarczy nawet 105cm/szuflady i cargo wsywaja sie tylko na 50cm/ dla blatow i szafek wysokich powinno byc min. 115cm przy czym dla szaf cargo wystarczy juz 110 itd,itd.A wiec nie minimalne odleglosci tylko optymalne sa 120cm maxymalnie zas 160-180cm. pozdrawiam PS Informacje w oparciu o dane SieMatic oraz oprogramowanie do projektowania mebli i stanowisk MebleCad. Ikea moze posluguje sie przestarzalym/ale przydatnym/ Neufertem i... nie , ze sie czepiam, tylko wielu chetnych na wyspe mierzy juz swoje kuchnie i widzi z rozpacza , ze po Twoich informacjach brakuje im po pare centymetrow. super!!! od jakiegos czasu zastanawialam sie nad tymi wszystkimi odleglosciami, szerokosciami, wysokosciami.... teraz juz wiem wszystko chociaz u mnie odleglosc miedzy wyspa a szafkami wynosic bedzie 100 cm - inaczej nie da rady niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 26.09.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 u nas wyspa w kuchni, jest to granitowy blat, bez plyty, zlewu, ma 180x110. Ten wymiar sprawdza nam sie juz rok Wysokosc wyspy to 95 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 06.10.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Mam kuchnię o wym. 3,4*4,5 (szer*dł) Poradźcie czy wyspa w takiej kuchnio-jadalni to dobry pomysł. Chodzi mi bardziej o układ w kształcie litery "U" na której znajdować się bedzie kuchenka. Wyspa musiałaby mieć ok 70 cm szerokości. A pozostałe ok. 2,2 m pozostałoby na jadalnię. Czy to ma sens?? Muszę podjąć decyzję zanim będzie za późno (dziura wentylacyjna na środku sufitu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.10.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Wydaje mi sie ze jak na kuchnie z wyspa i jadalnie to troche malo miejsca. My bedziemy mieli samej kuchni 10m2 i musimy troche sie nagimnastykowac zeby ja tam wcisnac,ale bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 06.10.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Wydaje mi sie ze jak na kuchnie z wyspa i jadalnie to troche malo miejsca. My bedziemy mieli samej kuchni 10m2 i musimy troche sie nagimnastykowac zeby ja tam wcisnac,ale bedzie. Przy 10m nie dawałabym wyspy,zdecydowanie za mała ale ty Arluka jak najbardziej daj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 06.10.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Wydaje mi sie ze jak na kuchnie z wyspa i jadalnie to troche malo miejsca. My bedziemy mieli samej kuchni 10m2 i musimy troche sie nagimnastykowac zeby ja tam wcisnac,ale bedzie. Przy 10m nie dawałabym wyspy,zdecydowanie za mała ale ty Arluka jak najbardziej daj. Coz,my samej kuchni mamy 10m2,bedzie ona otwarta na jadalnie,ktora ma ponad 17m2 i mielibysmy jej nie robic???? Arluka ma wszystkiego razem troche ponad 15m2,roznica wiec chyba jest? Jestesmy rzecz jasna po konsultacji z projektantem wnetrz i po malej przerobce tzn przesunieciu troche drzwi do spizarni bedzie O.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 12.10.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Tak sobie myślę czy to praktyczny pomysł ? I co na tej wyspie umieścić ? Zlewomywak chyba nie bardzo bo znosząc z całej kuchi naczynia zabrudzisz wszystko dookoła. No to może kuchenkę ? Albo tylko roboczy blat ? Jakie są Wasze opinie ? A może już ktos to przeżyl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rc4 12.10.2006 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Kiedyś w akademiku w Holandii przeżyłem coś takiego. Z tym, że była to ogromna kuchnia z sześcioma, albo pięcioma dwukomorowymi zlewozmywakami w blatach dookoła. W środku natomiast była podłużna wyspa z palnikami i piekarnikami. Nad nimi zmieściła się jeszcze (również podłużna, dostępna z obu stron) półka na garnki, patelnie, przyprawy itp. Ogólnie mówiąc super rozwiązanie, ale raczej dla takiej właśnie dużej kuchni na 50 osób. W domu jednorodzinnym wolałbym mieć chyba na środku stół (jeżeli kuchnia jest faktycznie aż tak duża, że można zastanawiać się nad wyspą).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 12.10.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Jak masz w kuchni miejsce na wyspe, to nawet się nie zastanawiaj! Jest to super-wygodne. Moja mama ma w kuchni wyspę 60x180 cm, nie ma w niej zlewu ani kuchenki, tylko sam blat. Wyspa oddziela cześc "roboczą" kuchni od części jadalnej. Z jednej strony jest zabudowana płytą, a z drugiej strony są otwarte pólki.Nie ma to jak przygotowywac posiłki "twarzą do świata" a konkretnie stojąc przodem do kogoś, kto akurat siedzi przy stole. Jak 8 lat temu mama urządzała kuchnię na nowo, to wszyscy sie pukali w głowę, kto to widział szafki na środku ??? Jedyny minus, jaki zauważyłam, to brak zlewu w tej wyspie oraz brak drzwiczek, bo otwarte pólki się kurzą. Jednak jest tam za wąsko zeby zrobić dzwiczki. Powinno być 120cm. Acha, w mojej wymarzonej kuchni oczywiście wyspa będzie, duzzzza 120x180, ze zlewem właśnie.Pozdrowionka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 12.10.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Ja mam w planie wyspę 100x200 i na jej koncu umieszcze płytę elektryczna tak by miec jeszcze dosc miejsca na blat roboczy. Na płyte w tym miejscu zdecydowałam sie ponieważ łatwiej jest razem pichcic jedzonko, czy tez osoba siedząca przy stole i z Toba rozmawiajaca nie musi patrzec na Twoje plecy Zlewozmywak wydaje mi sie mało atrakcyjny w tym miejscu , jesli w ogole mozna mówic tu o atrakcyjnosci Sądze ze przy zlewozmywaku spędzac będę mniej czasu (będzie zmywarka) niz przy gotowaniu. Będe tez miała oko na moje dzieci, które w tym czasie będą w jadalni na stole np. rysowały . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.