Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - wyspa, półwysep w kuchni - opinie, uwagi, realizacje, inspiracje, problemy

Alicjanka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam wyspę "przytulona" do filara, ale spełnia funkcje typowej wyspy, z zlewozmywakiem i bardzo sobie chwale ;) w uzytkowaniu jest rewelacyjna, bardzo wygodna i znosząc z całej kuchni do zlewu czy zmywarki brudzi się tak samo jak przy znoszeniu do zlewu przy ścianie ;) nie widze róznicy ;) także tym sie nie kieruj!

możesz wrzucic jakies zdjecia Twojej kuchni, wlasnie w planach mam kuchnie z wyspą dwupoziomową: tzn od strony kuchni blat i zlew na normalnej wysokosci a od strony pokoju barek i wysokie krzesla.

jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :roll: . widziałeś gdzieś coś takiego ? może być ciekawe :wink:

Może o coś takiego chodzi? Ja planuję w mojej kuchni coś podobnego. Tylko ta wyższa część bedzie miała troche szerszy blat. No i oczywiście nie będzie ściany pomiędzy kuchnią a jadalnią.

http://ddhr.photosite.com/~photos/tn/2485809_348.ts1152392189211.jpg

Co o tym sądzicie? mieszkanie jest na etapie fundamentów wiec jeszcze wszystko mozna zmnienic... wyspa dwupoziomowa ze zlewem, barkiem. Stoł zaraz obok-ale niekoniecznie. stawiam na funkcjonalność.

http://img19.imageshack.us/img19/3818/61fdu7.jpg

http://img82.imageshack.us/img82/6167/61fbac2.jpg

http://img181.imageshack.us/img181/5292/61fduq3.jpg

Oczekuję krytyki, najlepiej z argumentami.... ;)

Co o tym sądzicie? mieszkanie jest na etapie fundamentów wiec jeszcze wszystko mozna zmnienic... wyspa dwupoziomowa ze zlewem, barkiem. Stoł zaraz obok-ale niekoniecznie. stawiam na funkcjonalność.

http://img249.imageshack.us/img249/5661/61axx7.jpg[/url]

http://img249.imageshack.us/img249/7758/61fgz5.jpg[/url]

http://img254.imageshack.us/img254/2664/61fbif8.jpg[/url]

http://img118.imageshack.us/img118/8159/61fddt0.jpg[/url]

Oczekuję krytyki, najlepiej z argumentami.... ;)

może się czepiam ale takie coś to dla mnie półwysep a nie wyspa :wink:

A ja mam wyspę tylko jako duży blat roboczy - pod spodem jest szafka na naczynia - taka na przestrzał - drzwiczki są od strony kuchni i jadalni.

Na blacie stawiam tylko mikser, kiedy go nie używam, stoi na półeczce z boku wyspy. Mam tam oczywiście gniazdko. Czasem stawiam też sokowirówkę, ale ona ma swoje miejsce w szafce. Wymiarów dokładnie nie pamięrtam, ale tak ze 130 na 80 cm.

Wszystkie sprzęty i zlewozmywak mam w ciągu i gdyby nie ta wyspa brakowałoby mi bardzo miejsca do pracy w kuchni. Jest wygodniejsza niż półwysep, a jak przyjdą goście na "zwiedzanie domu" to można i winko na niej postawić :wink: bo z teg miejsca jest fajny widok na salon.

Umywalka będzie, nawet dwie - druga w WC. tylko na planie nie byla jeszcze narysowana. W zasadzie to byla ale ją i wiele innych rzeczy skasowalem bo komp juz nie daje rady. Temat forum dotyczyl kuchni i kuchnia jest w miare dopracowana.

Mam jeszcze pytanie - chcialbym okap kuchenny podłączyć do komina. Wydawało mi się że to nie problem: prostokątny przewód kominowy, wzdłóż ściany, obudowany płytą gipsową. tylko że od okna (gornej części do sufitu mam 5cm. żadna rura się tam nie zmieści, a nie chce zasłaniać okna, zwłaszcza od góry. ma ktoś jakiś pomsł?

Umywalka będzie, nawet dwie - druga w WC. tylko na planie nie byla jeszcze narysowana. W zasadzie to byla ale ją i wiele innych rzeczy skasowalem bo komp juz nie daje rady. Temat forum dotyczyl kuchni i kuchnia jest w miare dopracowana.

Mam jeszcze pytanie - chcialbym okap kuchenny podłączyć do komina. Wydawało mi się że to nie problem: prostokątny przewód kominowy, wzdłóż ściany, obudowany płytą gipsową. tylko że od okna (gornej części do sufitu mam 5cm. żadna rura się tam nie zmieści, a nie chce zasłaniać okna, zwłaszcza od góry. ma ktoś jakiś pomsł?

a jakim programem sie tak fajnie bawisz?

Umieszczanie w wyspie zlewu (czy jak to się nazywa) to NIEPOROZUMIENIE!!!

Założeniem wyspy jest pokaz swoich umiejętności kulinarnych, czyli jak ładnie siekamy, kroimy, mieszamy, parzymy herbatkę czy też kawkę.

A znajomi siedzą przy wyspie zrobionej na bar i podziwiają, a my możemy sobie swobodnie z nimi rozmawiać i patrzeć na nich w trakcie, gdy np. kroimy tort.

Od wielkiej biedy można umieścić tam kuchenkę, ale nie polecam.

Nie wyobrażam sobie siedzieć u kogoś w jadalni i mieć wizurę na wyspę z zlewozmywakiem, bleee - ohyda - nawet jak będzie lśnił czystością.

Program nazywa się PRO100, wersja ktorej uzywam ma juz 8 lat, teraz na pewno sa lepsze. JEst jeszcze Zaprojektuj swoj dom 3D ale tam trudniej tworzy sie wlasne elementy.

Wyspa powstała z tego powodu ze chce miec otwarta kuchnie z wyspa; a w tym metrazu trudno bylo umieścić zlew gdzieś indziej. Jest jeszcze możliwość pod oknem ale wymusza to zobienie blatu łączonego a w takim w szparze zostaje brud, pęcznieje. Można wprawdzie taki blat zrobić z konglomeratu ale wtedy wychodzi drogo, za bardzo.

Z kuchenką na blacie - fajny pomysł ale tez ma minusy - trzeba do niego okap wiszący a one są dość kosztowne i mi się nie podobają. Doszliśmy z żoną do wniosku że przyz zlewie spedzamy więcej czasu niż przy kuchence.

Jak w zlewie beda brudne gary to moze ktorys ze znajomych zaoferuje pomoc przy zmywaniu ;))

Bateria przy zlewie marzy mi się taka wysoka na 1 metr z IKEA. zlew z konglomeratu, czarny albo bezowy. Jak nie da się czegoś ukryc to można jeszcze wyeksponować

Dziękuję za komentarz

Umieszczanie w wyspie zlewu (czy jak to się nazywa) to NIEPOROZUMIENIE!!!

Założeniem wyspy jest pokaz swoich umiejętności kulinarnych, czyli jak ładnie siekamy, kroimy, mieszamy, parzymy herbatkę czy też kawkę

Załozeniem wyspy jak dla mnie jest przygotowywanie posiłków z widokiem na dzieci bawiące się na ogródku, widok będzie przez 2 lub3 skrzydłowe drzwi tarasowe z kuchni. Wyspa sprzyja też wspólnemu ( z dziecmi) gotowaniu, krojeniu itp.

Nie wyobrażam sobie siedzieć u kogoś w jadalni i mieć wizurę na wyspę z zlewozmywakiem, bleee - ohyda - nawet jak będzie lśnił czystością

Ja też nie, dlatego kuchnia będzie zamknieta rozsuwanymi drzwiami, nie wyobrażam sobie jesc przy wyspie z widokiem na odpływ w zlewie. Wogóle nie wyobrażam sobie jedzenia czegokolwiek w kuchni. Do jedzenia bedzie u mnie służyć jadalna ;) NA CODZIEŃ!

Kolejnym założeniem wyspy jest to, że jest ona łącznikiem z jadalnią.

Ja u siebie nie mam wyspy, ale w poprzednim projekcie była i bardzo mi się podobała.

Uwielbiam oglądać angielskie programy o wnętrzach i nigdzie nie widziałam, aby przy wyspie była kuchnia zamknięta.

Dla mnie „przy wyspie” kuchnia = jadalnia, bo to jedno duże pomieszczenie z dwoma funkcjami.

Dlaczego wyspa musi oddzielac kuchnię od jadalni?

U mnie kuchnię od jadalni oddzielą drzwi przesuwane. Stojąc przy wyspie będę miała widok na ogród a nie na jadalnie. Tym samym z jadalni nie będzie widac np. zlewu.

Z kuchni wyjście na taras, więc nie da się tam postawić szafek jak w normalnej zabudowie. Stąd pomysł wyspy.

Może znajde jakąs fotkę z takim rozwiązaniem, to wkleję.