Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne

herakles

Recommended Posts

A jak to chcesz zrobić? Odizolować rurki od ściany rezygnując z akumulacji to jedno ale jak na izolacji zamontować rurki a potem na tym wszystkim jakiś godny zaufania tynk?

Poza tym ściana od zewnątrz powinna być zaizolowana a najlepiej aby ogrzewanie było na ścianach działowych.

No czytajac ten watek widac, ze najwiekszym problemem z takim ogrzewaniem sa wlasnie straty do sciany, nawet przy dobrej izzolacji termicznej z zewnatrz i wlasnie dlatego pomyslalem o styropia ie pod rurkami. Podwieszenie rurek na tym jest wg mnie malym problemem, a tynk mozna polozyc na rapicy.

Co do sxian dzialowych to jestes pierwsza osoba, ktora rekomenduje takie rozwiazanie. Czytajac na temat ogrzewania sciennego wszedzie wskazowka mowi o scianie zewnatrznej.

Kilku dceptykow w tym watku pisze o glownie jednym minusie - stratach do sciany.

Stad moje pytanie - skoro mam sie bac strat do sciany, dlacsego nie odizolowac jej dodatkowo od wewnatrz tak jak przy podlogowce?

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomyśl też o tym, że porównując do podłogówki, porównujesz do przynajmniej kilkucentymetrowej wylewki, na ścianie te rurki raczej nie będą w takiej warstwie umieszczone więc akumulacja będzie mizerna.

No dobra, a ile zyskuje na tej akumulacji?

W kaloryferach nie ma jej praktycznie w ogole i jest ok.

Ps. Sorry za literowki, ale pisze w biegu z telefonu.

• 2 weeks później...
Przy ściennym nagrzewaniu kanałowym od góry nie przyniosło by efektu tu i tak jest ciepłe powietrze więc to dodatkowe nagrzewanie w banie czytać -(głowę).

A WM usuwa zużyte cieplejsze powietrze niż przy OP -(Ogrz.Podłog.)

Chłopie! opamiętaj się co piszesz więcej czytaj i myśl swoją główką. Na forum są ludzie, którzy potrzebują fachowej pomocy a nie dywagacji "chłopka roztropka".

Poczytaj wypowiedzi kol." Kotkamamrotka". Jak jego wypowiedzi są za ciężkie dla ciebie to pytaj a nie wypisuj swoich niezdrowych teorii.

pzdr.

Janek

• 9 months później...

Mam jedno małe pytanie w kwestii ogrzewania płaszczyznowego ściennego, a mianowicie:

łazienka - 4 m2, z czego 2 m2 to wanna, zatem powierzchnia ogrzewania podłogowego to ok. 2 m2.

Zapotrzebowanie na ciepło - 383 W.

Zatem jeśli dobrze myślę - 2 m2* 100W = 200 W - ogrzewanie podłogowe

i brakuje ok. 200 W ( w projekcie grzejnik drabinkowy)

Czy zatem wykonując ogrzewanie ścienne płaszczyznowe ( na powierzchni - 3m2) mogę wykonać to na jednej pętli?

Położyć ogrzewanie podłogowe + ścienne na jednej rurce?

Tylko to jest takie małe pomieszczenie, ogrzewanie podłogowe raptem 15 m rurki, pow 1,5m x 1m, na ścianie wewnętrznej (łazienka/sypialnia) pow. 1,5 x 2 m. Posadzka w podłogówce - wylewka anhydrytowa, piec gazowy kondensacyjny.

Mogę ograniczyć się wówczas do mniejszego rozdzielacz, zmniejszenia liczy siłowników. Zapotrzebowanie w łazience mam 400W, a licząc 1,5m2*100=150W podłogówka, 3m2x200W = 600W ogrzewanie ścienne. Duży zapas. Nie znam się na tym, ale nie chciałabym powielać niepotrzebnie instalacji w szafkach.

• 3 months później...
Mam jedno małe pytanie w kwestii ogrzewania płaszczyznowego ściennego, a mianowicie:

łazienka - 4 m2, z czego 2 m2 to wanna, zatem powierzchnia ogrzewania podłogowego to ok. 2 m2.

Zapotrzebowanie na ciepło - 383 W.

Zatem jeśli dobrze myślę - 2 m2* 100W = 200 W - ogrzewanie podłogowe

i brakuje ok. 200 W ( w projekcie grzejnik drabinkowy)

Czy zatem wykonując ogrzewanie ścienne płaszczyznowe ( na powierzchni - 3m2) mogę wykonać to na jednej pętli?

Położyć ogrzewanie podłogowe + ścienne na jednej rurce?

Może już problem nieaktualny, ponieważ post jest z lutego, ale dopiero teraz na niego trafiłem.

Ja w łazience zrobiłbym ogrzewanie podłogowe plus grzejnik drabinkowy, naprawdę się przyda.

• 2 months później...

Witam, ciągnąc dalej ten post mam takie pytanie:

Pokój 42m2, sciana kolankowa 1m, wyżej skosy które idą do kalenicy ok 4m, 4xokna dachowe, ponieważ jest to najzimniejszy pokój na poddaszu, brak podłogówki, są kaloryfery. Chciałbym w nim usprawnić ogrzewanie i pomyślałem o ogrzewaniu ściennym. Zasilanie z pompy ciepła lub kotła. Do wykorzystania 2 ściany po 6m jedna 7m, są to ściany zewnętrzne(unipor24 +15 styropian) . Zastanawiam się nad metodą mokra czy sucha.

Sucha to pewnie jakieś panele grzewcze przykręcone do sciany, brak akumulacji. czysty montaż, system Herz, Sanha

Natomiast mokra rurki pokryte tynkiem, wiadomo brudna robota, czytając stosuje się różne rurki od pex śrenicy 12-14mm są też o mniejszej średnicy np 6-8mm. Czytałem że możnaby je pokryć tynkiem glinianym lub mieszanką podobną gdyż lepiej oddaje zarówno ciepło jak i chłód. Nie wątpliwie chciałbym to zrobić sam i jak najtaniej się da. Zastanawiam się nad powierzchnią, jak to przeliczyć ?

Czy w tej sytuacji pompa ciepła spokojnie wystarczy do ogrzania np temp 30 stopni

Edytowane przez arcadiusz

Witam, ciągnąc dalej ten post mam takie pytanie:

Pokój 42m2, sciana kolankowa 1m, wyżej skosy które idą do kalenicy ok 4m, 4xokna dachowe, ponieważ jest to najzimniejszy pokój na poddaszu, brak podłogówki, są kaloryfery. Chciałbym w nim usprawnić ogrzewanie i pomyślałem o ogrzewaniu ściennym. Zasilanie z pompy ciepła lub kotła. Do wykorzystania 2 ściany po 6m jedna 7m, są to ściany zewnętrzne(unipor24 +15 styropian) . Zastanawiam się nad metodą mokra czy sucha.

Sucha to pewnie jakieś panele grzewcze przykręcone do sciany, brak akumulacji. czysty montaż, system Herz, Sanha

Natomiast mokra rurki pokryte tynkiem, wiadomo brudna robota, czytając stosuje się różne rurki od pex śrenicy 12-14mm są też o mniejszej średnicy np 6-8mm. Czytałem że możnaby je pokryć tynkiem glinianym lub mieszanką podobną gdyż lepiej oddaje zarówno ciepło jak i chłód. Nie wątpliwie chciałbym to zrobić sam i jak najtaniej się da. Zastanawiam się nad powierzchnią, jak to przeliczyć ?

Czy w tej sytuacji pompa ciepła spokojnie wystarczy do ogrzania np temp 30 stopni

Czy te ściany przeznaczone do ogrzewania ściennego to czasem nie szczyty poddasza?

Edytowane przez animuss

• 4 years później...

To już Kaizen miał taką teorię. Wszystko było liczone. Ogrzewanie nie zajmuje całej powierzchni ścian, a przy izolacji jaką mam strata zwiększa się o 2.37W na metrze kwadratowym grzanej ściany - ale przy -20 stopniach - zakładając taka sama temperaturę w całym przekroju ściany z cegły, co w praktyce tak nie wygląda. Łącznie wychodziło coś 150W w dużym zaokrągleniu w górę. Ale dokładnie to samo zjawisko towarzyszy podlogowce. Przy -20 posadzką zamiast 20, na 35 stopni. Czyli delta zwiększa się o 15 stopni (u mnie o 20). I zamiast no wynosić te 13 stopni, wynosi 28. No i raczej mało kto ma 25cm grafitu pod posadzką czy płytą fundamentowa. Także strata będzie podobna, a nawet wieksza, bo z reguły grzana jest cała powierzchnia.

Rurki są w tynku. Po 2h od włączenia pompy temperatura zewnętrznej części ściany zmienia się o jakieś 2 stopnie. Generalnie fajnie to działa i z samego systemu jestem zadowolony. Dużo niższa bezwładność niż przy podlogowce.

Ale temperatura po 2 stronie nie ma znaczenia dla samej zmiany zapotrzebowania.

Jeśli na zewnątrz mam -20, a sciana na powierzchni wewnętrznej zamiast 20 ma 40, to delta temperatury wzrasta o 20.

W przypadku podlogowki, jeśli pod podłogą grunt ma 10, a posadzka zamiast 20, ma 35, to delta wzrasta o 15 stopni. I sama temperatura pod spodem do różnicy strat nic nie wprowadza.

Różnica będzie tylko na ogólne zapotrzebowanie.

Teraz moja ściana w teorii ma przenikalność na poziomie 0,1187Wm2/K

Podłoga z reguły to 20cm białego styropianu. Zwykłe o lambda 0.037-0.040. Czyli przenikalność jakieś 0.1681.

A więc u mnie przy delta 20 strata na metr to 2.374W.

W przypadku podlogowki 2.52.

U mnie na ścianie zewnętrznej mam 75m2 powierzchni grzanej. W przypadku podlogowki miałbym 160m2. Reasumując, ogrzewanie ścienne nie powoduje większych strat...

Podłoga z reguły to 20cm białego styropianu. Zwykłe o lambda 0.037-0.040. Czyli przenikalność jakieś 0.1681.

A więc u mnie przy delta 20 strata na metr to 2.374W.

W przypadku podlogowki 2.52.

Do gruntu liczy się inaczej. Nawet, przy tej samej budowie przegrody straty będą inne do powietrza, niż do gruntu. I to nie tylko dlatego, że powietrze będzie miało w sezonie grzewczym niższą temperaturę - ale też ma praktycznie nieograniczoną pojemność cieplną i każdy gram powietrza, który ogrzejesz stratami ulatuje do góry (albo z wiatrem w inną stronę) i jego miejsce zajmuje nieogrzane powietrze. Przy gruncie tak nie jest - nikt nie podmienia Ci gruntu ogrzanego stratami na "świeży, lodowaty".

Tu możesz o tym poczytać. Jest też tabelka z ekwiwalentami U.

Zdaje sobie sprawę, że to są obliczenia uproszczone, ale upraszczam także obliczenia dla samych ścian. Przyjmuję najgorszy scenariusz - temp ściany o temp zasilania i to przy -20.

Na ten moment temperatura ściany nie przekroczyła nawet 28 stopni. Czyli była 6.5 stopnia wyższa od temperatury w pomieszczeniu.

Jeśli chodzi o izolację, idealnie nie jest, ale na kamerze termowizyjnej nie widać najmniejszej różnicy między miejscami gdzie ściana grzeje a gdzie nie grzeje - mowa o widoku z zewnątrz.

Także te zwiększone straty są śmiesznie małe. Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę gorsze odbieranie ciepła przez grunt, ale uwzględnimy gorszą izolację podłogi i 2 razy większa powierzchnię, to wyjdzie podobna strata.

Zresztą jak już ustalił sam producent, pompa działa źle i nie jest w stanie pracować w zakładanym COP.

Dla dobrze zaizolowane podłogi o u 0,25 korygowane jest do 0,15 (dla poziomu 0), czyli mniej niż połowę. To nadal bilans gorzej dla podlogowki, bo grzalbym 2 razy większą powierzchnię.

Większa powierzchnia to niższa temperatura dla tego samego efektu grzewczego = mniejsze straty/m2. Ale też mniejsz tz to przy PC większy COP.

0,25 to nie jest dobrze izolowana podłoga. U mnie 18cm EPS 0,030 razem z innymi warstwami (poł metra piasku o lambdzie 0,4 też robi robotę) daje U=0,132. Ścianę mam 0,124 - po skorygowaniu znacznie gorzej od podłogi, a na ścianie mam 20cmEPS 0,032+24cm BK500.

A te obliczenia nie uwzględniają izolacji pionowej ściany fundamentowej czy opaski przy płycie - więc ogrzewanie podłogowe w praktyce wypada jeszcze lepiej.

Jeśli chodzi o izolację, idealnie nie jest, ale na kamerze termowizyjnej nie widać najmniejszej różnicy między miejscami gdzie ściana grzeje a gdzie nie grzeje - mowa o widoku z zewnątrz.

Wiesz, widziałem kiedyś zdjęcia, jak ładnie była izolacja zrobiona, klejona na placki, do tego szczelina wentylacyjna, bo ściana musi oddychać...do tego dołóż sobie wiatr, który tam sobie hula i wyższą tempetaturę ściany z powodu ogrzewania ściennego...

Wcale nie twierdzę, że jest u ciebie, ale z pewnością w przypadku takim jak twój, jest więcej potencjalnie miejsc, że coś jest nie tak, niż przy podłogówce....

Większa powierzchnia to niższa temperatura dla tego samego efektu grzewczego = mniejsze straty/m2. Ale też mniejsz tz to przy PC większy COP.

0,25 to nie jest dobrze izolowana podłoga. U mnie 18cm EPS 0,030 razem z innymi warstwami (poł metra piasku o lambdzie 0,4 też robi robotę) daje U=0,132. Ścianę mam 0,124 - po skorygowaniu znacznie gorzej od podłogi, a na ścianie mam 20cmEPS 0,032+24cm BK500.

A te obliczenia nie uwzględniają izolacji pionowej ściany fundamentowej czy opaski przy płycie - więc ogrzewanie podłogowe w praktyce wypada jeszcze lepiej.

Z tym COP zdaje i zdawalem sobie sprawe, ale to sa naprawde nieduze roznice.

Ale większa powierzchnia, to nadal większa strata. Izolacja scian fundamentowych w przypadku samej roznicy pod katem grzania podloga juz tak wielkiej nie zrobi - ma oczywiscie znaczenie pod katem calkowitej delty, ale samo uciekanie ciepla spowodowane wyzsza temp podlogi nie bedzie zalezalo w duzym stopniu od tej izolacji.

Na ten moment temp rzadko spadaja ponizej 0... To wszystko to są uproszczone rachunki. Tak naprawdę nie znalazłem wzoru do obliczeń strat przy grzaniu powierzchniowym. Ten zgrubny rachunek zakłada temp ściany w całym przekroju. Zresztą mielismy kiedys dyskusję o bezwladnosci tego ogrzewania, w ktorej wedlug Ciebie mur bedzie wprowadzal ogromna bezwladnosc. W praktyce to tak nie wyglada - tynk nagrzewa się, ale oddaje szybciej energię do ośrodka o mniejszym oporze cieplnym - czyli do wewnątrz domu.

Tak czy inaczej strata na pewno jakas jest, ale przy najgorszym scenariuszu to jest 150W do calkowitego obciazenia cieplnego przy -20 stopniach i na pewno nie tlumaczy zuzycia prawie 800kWh w grudniu.

Sasiad ma dom partertowy. Lany niczym nie zaizolowany strop. Ogrzewanie gazem i rachunek za grudzien to 500zl.

Zresztą, trochę off topic nam się zrobił.

Ma ktoś może rozdzielacz od ecopolu? Jakie przepływy są widoczne na rotametrach?