Żaba1719499177 12.02.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 w Castoramie m2 deski sosnowej o dlugosci 1,2 m kosztuje tez cos kolo 35 zl sa to deski z wlasnym piorem DESKA SOSNOWA NIE BĘDZIE DOBRYM ROZWIĄZANIEM, JEST TANIA ALE NIESTETY JEJ WADĄ JEST TO ŻE JEST MIĘKKA, DLATEGO RZADKO KŁADZIE SIĘ JĄ NA PODŁOGI Absolutnie się z tym nie zgodzę. Mam deski sosnowe, połozone jeszcze przez dziadka mojego męża (dom zbudowany w latach 50-tych) i uważam że sa rewelacyjne. Owszem przy bliższym przyglądaniu się widać rysy, ale podłoga nadal wygląda świetnie. (My cyklinowalismy je raz 8 lat temu). Sądzę że wszystko zależy od jakości wykonania. Dlatego w nowym domu również będziemy mieć deski sosnowe Co do paneli to obecnie mamy również w sypialni (25m2) panele z Clasena (kupione bezposrednio u producenta). Kładliśmy je 6 lat temu i są II gat. Co do wyglądu to OK jednak ich główną wadą jest to, iż są bardzo zimne i nie polecam ich do pokoi dziecięcych ani sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.02.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 TommcoPosiadam panele KronoPol http://www.kronopol.home.pl/ zakłady szwajcarskie produkcja polska.Co prawda dopiero od kilku miesięcy mam te panele ale jestem z nich zadowolony i mogę śmiało polecić. W trakcie układania (układałem razem z fachowcem) nie było problemów. Fachowiec który ze mną je układał stwierdził że są to jedne z lepszych paneli z jakimi miał styczność.Dodam tylko że są to panele bezklejowe w klasie AC3. We wrześniu płaciłem za nie 23 zł/m2.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 12.02.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Pierwsze panele classena na rynku były bardzo kiepskie ale też miały taką klase ścieralności. W ciągu ostatnich pięciu, sześci lat na rynku wiele się zmieniło.Moimv zdaniem cena i jakość idą w parze. Rozsądny kompromis zaczyna się gdzieś od około 40zł za m2. Za około 30 zł za m2 jest ekonomicznie.Każdy musi wybrać, co chce mieć. Dla mnie ważny był wygląd. Poza tym, ci których dzieci uczyły się chodzić właśnie na panelach wiedzą, żę faktura zewnętrzna jest bardzo ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs 12.02.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 A o wygłuszaniu dalej nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 No właśnie. Ja zastanawiam się nad panelami Retro Silence firmy Krono-plus (też grupa Krono ale nie Kronopol). Mają specjalną warstwę wyciszającą (taka cieniutka jakaś...) i podobno wystarczy położyć to na folię. Cena ok. 51zł/m2. Mam taki pomysł, żeby w salonie, gdzie mam ogrzewanie podłogowe, połączyć je z terakotą. I teraz nie wiem czy to wyciszenie wystarczy, bo jakbym miał kłaść na jakieś gąbki, czy płyty wyciszające to boję się, że przewodność cieplna dla podłogówki może być mała. A może to w ogóle zły pomysł z tymi panelami przy podłogówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 12.02.2004 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Panele na podłogówce to srednie rozwiązanie choć mozliwe i dopuszczalne. Panele muszą mieć przeznaczenie - do ogrzewania podłogowego. Musisz sprawdzić, czy akurat te mają takie przeznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Panele na podłogówce to srednie rozwiązanie choć mozliwe i dopuszczalne. Panele muszą mieć przeznaczenie - do ogrzewania podłogowego. Musisz sprawdzić, czy akurat te mają takie przeznaczenie. Sprawdzę jeszcze, ale wydaje mi się, że mogą być. Problem jednak, że nawet jak mogą, to czy po położeniu bezpośrednio (tylko folia) na jastrychu, wyciszenie będzie wystarczające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs 16.02.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Robercie N. Na Twoim miejcu unikałbym paneli nad ogrzewaniem podłogowym, zastosuj wszędzie płytki. A swoją drogą, to forumowiczom jest chyba wszystko jedno, czy im panele "stukają" czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 16.02.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 ja mam pytanie trochę z innej beczki, ale dalej w temacie paneli. Ponieważ moi "fachowcy" sp...li miejscami wylewke tzn sa miejsca gdzie nie jest ona super równa (gładka) pytanie jest czy do kładzenie paneli może ona taka być, jako, że kładzie sie ponoć przecież piankę pod panele, lub nawet płyty, jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 16.02.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Aradeska barlinecka jest dobra, ale trzeba dodatkowo polakierować i pomimo wszystko nie jeździć krzesłem obrotowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 16.02.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 W castoramie sprzedawca twierdzi, że Parador AC3 jest o niebo lepszy niż Classen AC4. Ciekawe ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Ja też usłyszałem w Castoramie tę opinię, jednak zupełnie nie wiem czy to prazda. Proponuję przenieść ten wątek do: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21236 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Pojawił się wątek o nazwie "panele", w którym Gość pyta o panele firmy Parador. Zarówno dyzmund jak i ja, zostaliśmy poinformowani przez pracownika Castoramy, że Parador AC3 jest o niebo lepszy niż Classen AC4. Napiszcie ile w tym prawdy. Czy panele Parador są wiele droższe od Classena czy Kronopolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jana 16.02.2004 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Dzwonilam do jedynego importera w Polsce paneli firmy Parador oraz pytalam sprzedawcow w roznych Castoramach (w roznych miastach). Wszyscy mowili dokladnie to samo,ze Parador klasa AC3 jest porownywalny do Classena AC4 lub lepszy. W Niemczech Parador jest bardzo znana firma i porownuja go do szweckiej firmy Pergo, ktora podobno jest jedna z najlepszych firm "panelowych" na swiecie (?).Panele Paradora sa podwojnie impregnowane, co oznacza,ze sa bardzo wytrzymale na wilgoc. Pan ponadto informowal, ze klasa tych paneli AC3 jest zupelnie wystarczajaca do mieszkan, AC4 jest przeznaczane do lokali uzytecznosci publicznej o duzym natezeniu ruchu i dawanie ich w domu jest nieco przesada... Ile w tym prawdy trudno powiedziec. Wiadomo,ze kazdy swoje chwali. Mowil jeszcze,ze prawie nie mieli zadnych reklamacji na te panele.Cena Classsena ok. 50 PLNParador 64 PLNJa sie chyba zdecyduje, bo maja przepiekny ciemny kolor, ktorego nie ma zadna inna firma "panelowa" Pozdrawiam,Jana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 20.02.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Gładkie (bez faktury) panele Classena zaczynają się od 36,22 w Castoramie. Słyszałem że za 26 zł można kupić dobre (AC4) panele z fabryki w Żarach (nie pamiętam firmy). Ciekawe co o nich sądzą forumowicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bimba 20.02.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 A może ktoś ma panele firmy Egger z warstwą wygłuszającą ( cena około 70 zł/m2). Czy cena jest adekwatna do jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 A czy do testowania ,określenia lkasy ścieralności,paneli Parador używa się jakichś innych metod. AC3 ma ścieralność taką a taką a AC4 o ileś tam wyższą i już. Norma to norma. Jeżeli parador spełniają wymogi AC4 czemu producent miałby podawać że mają tylko AC3? Dziwny ten ich marketing jakiś musiał by być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 PROSZĘ O OPINIE OSoBY KTÓRE CO NAJMNIEJ ROK intensywnie UŻYTKUJĄ PANELE LAMINOWANE O ŚCIERALNOŚCI AC4 i parametrze 32 ( do lokali biurowych , przedszkoli). Planuje takie położyć prawie w całym domu włącznie z kuchnią ( nie pod meblami ) , - będą dosyć intensywnie " chodzone" Czy mocno się "starły", czy przypadkiem się nie rozeschły i nie ma szpar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mly 08.03.2004 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Moje panele to Classen o najnizszej normie scieralnosci (najslabsze i najtansze) klejone, polozone samodzielnie po 2 latach dosc intensywnej eksploatacji wygladaja bardzo dobrze! Lekko sie porysowaly (trzeba sie przyjzec) i lekko sie zniszczyly laczenia (rozlana wódka po imprezie zostala na cala noc nie wytarta na podlodze pod dywanikiem co spowodowalo specznienie w kilku miejscach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Jakie warto kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts