yazjack 31.05.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 (edytowane) Witam wszystkich,jest to moja pierwsza wizyta na forum, ale przejdę szybko do rzeczy. Zaczynam projektować układ swojego pierwszego mieszkania. Szybko doszedłem do wniosku, że brakuje mi wiedzy i doświadczenia w projektowaniu przestrzeni, zwłaszcza tak małej. I z tymże wstępem zwracam się o pomoc do wszystkich chętnych tej pomocy udzielić. Niedługo muszę przedstawić plan z podziałem na pomieszczenia i rozmieszczenie przyłączy elektrycznych. Od pewnego czasu usiłuję coś zaprojektować, ale utknąłem w martwym punkcie. Poniżej wrzucam swoją wymęczoną wizję układu mieszkania z naszkicowanymi przyłączami elektrycznymi. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi z Waszej strony. http://top.net.pl/~yaz/plan.jpg Rzut aneksuhttp://top.net.pl/~yaz/rzut_kuchni.jpg a TU pdf jeśli ktoś chce się dokładnie wczytać Jeszcze uwagi do planu:— wielki klocek w kształcie litery "L" to potencjalna kanapa,— nie mam jeszcze pomysłu na łazienkę ani na górne oświetlenie, to wstępne szkice,— jedyne czemu poświęciłem trochę więcej czasu to układ aneksu kuchennego, rozmieszczenie szaf i przyłączy elektrycznych,— pierwotnie chciałem użyć drzwi przesuwnych, żeby nie tworzyć "martwych przestrzeni" za drzwiami, ale nie mogę się zdecydować czy to dobry pomysł. Edytowane 31 Maja 2010 przez yazjack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Napisz co potrzebujesz. Czy to mieszkanie dla pary? Czy potrzebny jest komputer?Zastanów się czy sypialnię na pewno oddzielać ścianą od pokoju. Można do tego użyć szyb ze szkła mrożonego, paneli lub regału. To może optycznie powiększyć przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 31.05.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 O naszych potrzebach: Mieszkanie ma być dla pary, brak planów na powiększenie liczby lokatorów. Miejsce na duży komputer stacjonarny jest niezbędne, pracuję przy komputerze. Właśnie stanowisko pracy jest jednym z punktów w których utknąłem. TV planowałem w rogu pokoju dziennego, vis'a'vis kanapy (bez mebla, wiszący na ścianie), ale jestem otwarty na propozycje. Zależy nam na oddzieleniu sypialni, mamy różne tryby spania/pracy. Czasami też nocują znajomi, więc przydałaby się względna prywatność (pomysł ze ścianą z mlecznego szkła jest cudny, ale u nas się nie sprawdzi). Jesteśmy molami książkowymi, więc potrzeba sporo miejsca na książki. Raczej nie regały a "zlewające się" ze ścianą półki. Zależy nam na łatwym utrzymaniu czystości, jak najmniej trudno dostępnych zakamarków (również ze względu na odkurzającego robota). W łazience musi się znaleźć wanna, partnerka jest od niej uzależniona więc prysznic odpada. Mieszkanie planujemy wykończyć z przewagą bieli ale z akcentami kolorystycznymi. Robimy obiady dla znajomych więc przydałby się jakieś rozwiązanie "jadalniane" ale nie zajmujące dużo przestrzeni (coś składanego?). Dużo gotujemy, więc kuchnia musi być ergonomiczna. Brak piwnicy/komórki lokatorskiej. Mam nadzieję, że przewidziałem wystarczająco pojemne szafy. Jeśli trzeba by coś dodać, to raczej w zabudowie. Ważne jest dla nas miejsce na wypoczynek, stąd monstrualna kanapa. Tyle przychodzi mi na razie do głowy. Jeszcze specyficzne rzeczy w mieszkaniu: Wysokość mieszkania: 270cm. Wysokość parapetu: 30cm (sic!). Wysokość okien: 190cm. Brak ścian nośnych w środku mieszkania (z wyjątkiem pionów). Brak balkonu. Rzeczy nad którymi aktualnie się zastanawiam: — czy są jakieś błędy w moim układzie ścian? — czy warto inwestować w drzwi przesuwne? — czy rozmieszczenie przyłączy elektrycznych jest ok, czy trzeba coś dodać/ująć? — gdzie wcisnąć komputer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 (edytowane) Zastanów się nad narożnikiem - to bardzo duży mebel - trudno go przestawić w inne miejsce. Lepsza jest typowa kanapa (i to raczej dwuosobowa) + składane krzesełka, jak przyjdą goście.Otwór drzwiowy od sypialni przesunęłabym pod samo okno i faktycznie zamykany drzwiami przesuwnymi. Da to większą ścianę do zawieszenia TV czy półek na ksiązki, a pod oknem i tak nic nie ustawisz. Między sypialnią a łazienką, od strony pokoju zrobiłabym wnękę tak z 1,2 m długą i 0,7 m głęboką na wstawienie biurka pod komputer, zamykaną roletą. Edytowane 31 Maja 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 01.06.2010 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź! W kwestii narożnika,w tej chwili mamy 2-osobową sofę i niestety się na niej nie mieścimy. Jesteśmy kanapowymi kartoflami i brak tego specyficznego meble może zachwiać podstawami naszego związku Jeśli chodzi o przesunięcie drzwi sypialni pod okno to faktycznie rozważałem takie rozwiązanie. Wycofałem się ze względu na długość kasety drzwi przesuwnych, która nie pozwoliłaby mi chyba na podwieszenie telewizora w sensownym miejscu. Nie wiem czy takie ustawienie telewizora jest praktyczne a zależy mi na podwieszeniu go na ścianie, żeby żadna komoda nie blokowała ciągów komunikacyjnych. Słońca w mieszkaniu najwięcej jest rano, więc może nie stanowiłoby to problemu. http://top.net.pl/~yaz/TV.jpg Pomysł z wnęką na komputer bardzo nam się podoba, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 01.06.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Kasetę od drzwi przesuwnych możesz zamontować od strony sypialni Narożnik (choć wolałabym kanapę 2,5) warto odsunąć od ściany, a na niej zrobić regał na książki, bo na nie kompletnie nie ma miejsca przy obecnym układzie ... gdzie chcecie zmieścić jakiś stół czy choćby stolik? Wpisz wymiary tego mieszkania, bo ciężko coś sensownego radzić w ciemno, a skala nie pomaga - wychodzi mi z niej, że mieszkanie ma ponad 50 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 01.06.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Bardzo schludnie zrobił Pan projekt:D Lubię takie:yes: Zastanawiam się jednak skąd taki pomysł na pokój przechodni. Może jednak oddzielić wypoczynek od części dziennej;) Mnie wyszło coś takiego: http://foto2.m.onet.pl/_m/3753cdd8bcce6eba16a06e17dc6fe86e,10,19,0.jpg Pomysł na miejsce na komputer wykorzystałam od Elfir. Dobrze radzi też z tym narożnikiem. Zagraci ten malutki salon. Niech Pan przemyśli tę kanapę. PS. Nie wiem czy dobrze odczytałam wymiary, więc nie ręczę za dokładność Edytowane 1 Czerwca 2010 przez Magda 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 01.06.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Magdo, przy małym metrażu pokazane przez Ciebie rozwiązanie jest zbyteczną rozpustą A w łazience zabrakło miejsca na pralkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 01.06.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Jola, pewnie tak ( z tą rozpustą) ale to dlatego, że nie cierpię przechodnich pokoi:D Pralkę można wstawić do kuchni w zabudowę To tylko niewielkie zmiany, ale może yazjakowi przypadnie do gustu:) Jeśli nie, to tylko przesunęłabym drzwi do sypialni pod okno, tak jak radzicie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 01.06.2010 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedzi i poświęcony czas! @ Joliska Zacznę od wymiarów. Trochę czasu minęło odkąd robiłem rysunek techniczny więc zignoruję zasady, ale mam nadzieję że będzie w miarę czytelnie. Nie wymiarowałem wewnętrznych ścian gdyż nie traktuję powyższego projektu jako "sztywnego". Zależy mi tylko na minimalnej szerokości łazienki ze względu na wannę (oboje z partnerką jesteśmy wysocy i nie chcemy się kąpać z kolanami pod brodą). http://top.net.pl/~yaz/wymiary.jpg Chciałem użyć kaset wewnętrznych ("wpuszczanych" w ścianę), jest estetycznie czystsze, ale zależy mi na utrzymaniu przejrzystości całego założenia. Co do przewymiarowanej kanapy, to na razie bronię tego monstrum powodowany ciasnotą panującą na naszej obecnej kanapie. Wydaje mi się, że nawet jeśli kanapa będzie zajmować niemal całą przestrzeń między kuchnią a oknem, to nie tracimy na tym witalnych elementów przestrzeni ani nie tworzymy żadnych wąskich traktów komunikacyjnych. Dostęp do stołu roboczego kuchni nie musi być bezkolizyjny od strony salonu. Jedynym "przeciwem" jaki znajduję w tej chwili jest optyczna waga tak dużego mebla, to z pewnością zweryfikują wizki i "wizja lokalna", ale to jeszcze przede mną @ Magda Projekt jest bardzo ładny i z pewnością skorzystam z rozwiązania umieszczenia regału za kanapą, które sugerowała też Pani Jola. Jeśli chodzi o mini-przedpokój z przejściem do łazienki i sypialni to faktycznie dużym plusem jest uzyskanie sporej przestrzeni na ścianie pomiędzy salonem a sypialnią. Niestety jestem fanem mieszkań z pokojami umieszczonymi na obwodzie pokoju dziennego, gdyż przy takim rozwiązaniu nie traci się metrażu na korytarzach, szczególnie w przypadku tak małej przestrzeni. Niepokoi mnie też perspektywa obcięcia największej szafy o ponad połowę. Zależy mi też na pralce w łazience, taka lokalizacja sprawdza się w naszym trybie życia; kosz na bieliznę obok pralki, rozbierając się przed wieczornym myciem od razu wrzucasz ubrania do pralki/kosza. Praktyczne nawet dla takich leni jak my Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.06.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A myslałeś o tym, zeby TV oglądać z łóżka w sypialni, skoro lubicie takie leżakowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 02.06.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 super rozwiazania http://www.youtube.com/watch?v=GRxvNhlS4V4&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 02.06.2010 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) @ alladyn Dzięki! Fantastyczna rzecz! @ Elifr Sypialnia jest mała, nie wiem czy sprawdziłaby się jako miejsce do wypoczynku. Znowuż salon bez TV będzie jakiś taki pusty Wczoraj byłem w biurze aranżacji i okazało się, że część moich pomysłów legła w gruzach :/ Już wiem gdzie są piony wodno-kanalizacyjne i wentylacyjne, czułem się lepiej bez tej wiedzy... http://top.net.pl/~yaz/plan_po_spotkaniu.jpg Okazuje się, że pion wodny jest niedostępny od strony planowanego przez mnie zlewozmywaka gdyż rury są tak gęsto upakowane, że nie ma możliwości przebicia się. Mam dwa pomysły: nadbudować róg z pionem i puścić instalację pod płytą k-g (co rozwala mi trochę koncepcję kuchni, wymagałby poszerzenia blatu do monstrualnych wymiarów, żeby licował się ze ścianą) lub wkuć się w pion i poprowadzić instalację po ścianie (co pewnie bardziej mi odpowiada). Jak myślicie, które z rozwiązań byłoby lepsze? Problem z kuchnią jest niewielki w porównaniu do łazienki. Okazuje się, że dziarsko umieściłem WC na ścianie na której nie ma pionu kanalizacyjnego a odprowadzenie ścieków "za róg" jest raczej karkołomnym przedsięwzięciem. Razem z Panią w dziale aranżacji ustaliliśmy coś takiego: http://top.net.pl/~yaz/lazienka_po_rozmowie.jpg Dopiero później zorientowałem się, że porcelanka wypada nie dość, że u wezgłowia wanny to jeszcze vis'a'vis drzwi i znajdującej się za nimi kuchni. Dramat. Zawiesiłem się na swoim projekcie łazienki i nie potrafię wygenerować nic innego. Z "must have" jest pralka (najlepiej gdzieś zgrabnie wciśnięta, nie chciałbym żeby stanowiła osobny "mebel"), wanna musi zostać (nie mniejsza niż 160cm). Drzwi do łazienki mają być przesuwne, można je ruszyć tak, żeby skrzydło znalazło z "góry" lub "dołu" ściany, nie zdefiniowałem sztywno położenia otworu. Proszę o pomysły! P.S. Zapomniałem jeszcze o grzejniku łazienkowym, wydaje mi się, że można go umieścić na dowolnej ścianie i wysokości. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez yazjack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Niepotrzebnie pakujesz do łazienki wanne narożną. Zajmuje dużo miejsca i nie jest zbyt wygodna do mycia. Rozważ też zamiast wanny prysznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 02.06.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 super rozwiazania http://www.youtube.com/watch?v=GRxvNhlS4V4&feature=player_embedded rewelacyjne rozwiazania Sama bym niektore z nich zastosowala w pokojach dzieci Pewnie w PL i tak niedostepne Tak czy inaczej super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 02.06.2010 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 @ ElfirMoja połowica najprawdopodobniej uschnie a prysznic chyba nie zmieni patowej sytuacji w łazience :/ Doczytałem sobie teraz o pompach WC, może dorzucę 1500zł i zostanę przy pierwotnym rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 02.06.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Skoro ujawniły się piony to może tak: http://foto1.m.onet.pl/_m/0ba8b40af434981bb1716927be6b2d75,10,19,0.jpg Wyrzuciłam wannę narożną. Tak jak mówi Elfir zajmuje dużo miejsca i do tego niemodna w nowoczesnych łazienkach. Narysowałam prostokątną o wymiarach 180x70 cm. Obok jest szafa na pralkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yazjack 02.06.2010 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) @ Magda Dzięki! Zaciąłem się na tej narożnej wannie a ona komplikuje sprawę. Twoje rozwiązanie porządkuje wnętrze. Super! Widzę, że jakby nie kombinować to porcelanka wyjdzie na przeciwko drzwi, może zacznę się przyzwyczajać do tej perspektywy. To w zasadzie poprzedni projekt z prostokątną wanną. Mankament jest taki, że pojawi się schodek na styku umywalki i wanny, nie przepadam za takimi rzeczami. http://top.net.pl/~yaz/lazienka_v1.jpg A tu projekt Magdy. Tą szafę z pralką zabudowałbym do góry, na dole obok pralki wysuwany kosz na ubrania. Fajnie izoluje wannę od wejścia. Obróciłem tylko wannę, bo nie mogę się zdecydować czy lepiej kąpiąc się spoglądać na klopik czy leżeć obok niego . http://top.net.pl/~yaz/lazienka_v2.jpg Mankamentem obu wersji jest wyeksponowany WC, nie wiem jak to wygląda w praktyce ale z zasady mnie przeraża. Ma ktoś łazienkę zaplanowaną z widokiem na WC? Da się z tym żyć? Jak myślicie które z powyższych rozwiązań jest bardziej funkcjonalne? Edytowane 2 Czerwca 2010 przez yazjack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.06.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) A to moja propozycja. Rysowałam w CAD, jeśli się spodoba, mogę przesłać wymiary na maila. Założyłam grubość ścian 8 cm.Wymiary mebli na podstawie katalogu IKEA, wymiary sanitariatów na podstawie urządzeń firmy KOŁO, pralka Ardo, ładowana od przodu 58 x 35 cmhttp://img714.imageshack.us/img714/4315/51863490.jpg Mam nadzieję, że to czytelne.Obok kanapy jest stolik komputerowy, a nad nim i kanapą wieszane wąskie, zamykane szafki.Między sypialnią a salonem regał na książki.TV na ściance między salonem a kuchnią.Między łazienką, sypialnią a salonem - szafa na kurtki i buty.Obok kuchenki wysoka zabudowa, na ściance z TV, od strony kuchni, wysoka zabudowa. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MINIMA 02.06.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Witaj, No to ja też dorzucę swoje trzy grosze Uważam, że robienie wejścia do sypialni z salonu nie jest dobre. Ja proponuję dwa rozwiązania: A. zdecydowane oddzielenie przestrzeni dziennej (kuchnia + salon) od przestrzeni wejścia (przedpokój) i nocnej. Co prawda łazienka na tym cierpi ale czy przy takim małym mieszkaniu możemy sobie pozwolić na salon kąpielowy? Pralka pod umywalką. B. mały hardcore, przez łazienkę do sypialni Drzwi zamykane od wewnątrz łazienki. Ale więcej miejsca, pralka zabudowana i mnóstwo szafek pełnej wysokości pomieszczenia. Kibelek w obu przypadkach podwieszany z zabudowanym zbiornikiem. Generalnie w takim małym mieszkanku problemem z regóły jest ilość szaf. Dlatego szafy w sypialni na ścianie od salonu mogą pomóc. Od strony salonu niska szafka, może wnęka na TV? Pomiędzy kuchnią a salonem może jakiś barek? Jeszcze jedno, przejście w kuchni pomiędzy szafkami/blatami, tak aby można tam było normalnie gotować w moim mniemaniu nie powinno być węższe niż 1,2m. Piszę pierwszy raz. Sorki jak źle dołączyłem szkice. Jak się nie pokażą to załaduję jeszcze raz. Powodzenia.opcja B..pdfopcja A..pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts