Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małe mieszkanie — aranżacja

yazjack

Recommended Posts

Chronicznie nie lubię biurek w części dziennej, więc za wszelką cenę starałabym się je ukryć :) A gdyby tak zainwestować w olbrzymi panel i zasłonić nim całą lewą część mieszkania? Za takimi przesuwnymi drzwiami znalazłyby się łazienka, biurko i sypialnia, do której dostęp byłby z dwóch stron (od okien i od biurka) - jakiś ciekawy nadruk i byłoby ok. W przedpokoju zrobiłabym małą szafę na buty itp. rzeczy i razem ze ścianą kuchenną pokryłabym lustrzanymi drzwiami, które odbijałyby nadruk.

Prowizoryczny rysunek z painta :]

http://lh3.ggpht.com/_wZ1e9a6Ylqc/TAZ3EFQwXkI/AAAAAAAADLk/TzbaXX4hjcE/murator.jpg

Dziękuję wszystkim za projekty i rozwiązania.

@ Elfir

Ściany niestety muszą mieć 12cm ze względu na kasety drzwi przesuwnych na które się uparłem oraz konieczność montażu instalacji wodno-kanalizacyjnej w ścianie między łazienką a sypialnią. Jest jeszcze jeden szczegół o którym zapomniałem napisać, przy wejściu musi znaleźć się ścianka działowa w której zamontowana będzie rozdzielnia multimediów i instalacji elektrycznej o wymiarach 50x100x10.

Nie dodałem też, że zaplanowaliśmy pralko-suszarkę a te urządzenia mają niestety sporą kubaturę.

Z założenia chciałem wykorzystać duże okna i wyciągnąć z mieszkania jak najwięcej optycznej przestrzeni, stąd nie jestem entuzjastą rozbijania prostych podziałów wolno stojącymi filarami. Dziękuję za projekty i poświęcony czas!

@Minima

Witam serdecznie!

ad A. W zasadzie nie mam się do czego przyczepić, bardzo fajny projekt klasycznego mieszkania. Nie współgra jednak z moją polityką otwartej przestrzeni poprzez tworzenie ciągów komunikacyjnych, które tą przestrzeń ograniczają. Nie wiem też czy technicznie możliwe byłoby umieszczenie pralki pod zlewem (dość mokre miejsce nad programatorem; kwestia głębokości miski umywalki i syfonu).

ad B. Gdyby mieszkanie było przeznaczone dla jednej osoby, byłoby super. W przypadku 2 osób mogą się pojawiać konflikty interesów :)

Czy mogłabyś uzasadnić dlaczego wejście do sypialni z pokoju dziennego jest kontrowersyjne?

W obu przypadkach bardzo podoba nam się rozwiązanie sypialni, mieszczą się stoliki nocne i jest dużo przestrzeni składowej.

Bardzo dziękuję za propozycje.

@joliska

Faktycznie rozwiązanie z przesuwną ścianą jest godne uwagi, może nie w przypadku łazienki, którą wolelibyśmy indywidualnie zamknąć. Natomiast "drzwi" do sypialni jednocześnie stanowiące maskowanie biurka są bardzo interesujące.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za projekty, pomysły i poświęcony czas!

Jak na razie najbardziej odpowiada nam wersja Magdy plus pomysł z biurkiem maskowanym w ścianie. Trochę pokreślimy, zastanowimy się i obiecuję, że po weekendzie zamieszczę zmodyfikowaną wersję do oceny!

Sorki, że nie odpowiadałem na zadane pytania, ale dopiero co wróciełm z wydłużonego weekendu.

Jeśli chodzi o kontroweresje związane z wejściem do sypialni z salonu. Jest to trochę związane z trybem życia użytkowników mieszkania. Sytuacja taka jest o tyle niekomfortowa, że w momencie kiedy mamy gości w salonie a jeden z domowników ma ochotę się położyć to przemieszczanie się pomiędzy sypialnią a łazienką odbywa się poprzez salon (brak prywatności). Oczywiście w przypadku małych powierzchni jest to zawsze kwestia jakiegoś kompromisu na linii funkcjonalność-wymarzone rozwiązania-realne możliwości przestrzenne-styl życia domowników. Ja akurat za takim rozwiązaniem nie przepadam.

Jeśli chodzi o pralkę to pomyślcie o zabudowaniu jej w kuchni. Sam tak właśnie zrobiłem i nie narzekam. Jeśli spojrzeć na ogólnoświatowe trendy to właśnie kuchnia jest najczęstszym miejscem na pralkę.

W kwestii grubości ścian i drzwi przesuwnych, można zastosować drzwi natynkowe. Sam takie mam u siebie, skrzydła są pełnej wysokości pomieszczenia i były robione przez pana od mebli do zabudowy i kosztowały 250zł/szt + system przesuwny Laguna montowany w sufitowych wnękach oświetleniowych (ok.100zł/szt.).

pozdr

drzwi przesuwne..jpg

Nie sadzę, by do tego aneksu dało się zmieścić pralkę, lodówkę, zmywarkę, piekarnik i zostało jeszcze miejsce na naczynia. łazienka jest duża i pralka tam nie będzie przeszkadzać.

A co do gości i kładzenia się spać. Jak się zaprasza gości to chyba nie po to, by ich zostawiać i sobie iść spać? W takiej sytuacji kulturalny gość po prostu wychodzi, bo widzi że przeszkadza.

To nie jest mieszkanie do robienia męskich czy damskich całonocnych nasiadówek, gdzie drugi partner jest zbędny.