MarcinWk 01.06.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Witam W projekcie naszego domu (Mgprojekt "Komfortowy") znajduje się kuchnia połączona z jadalnią i salonem. Kuchnia posiada "wyspę kuchenną" w której znajduje się kuchenka elektryczna. Zamiast kuchenki elektrycznej chcielibyśmy mieć kuchnię gazową (ogrzewanie także planujemy gazowe). I tu nasze pytanie w jaki sposób można doprowadzić gaz do "wyspy". Wiem że przewody gazowe nie mogą być ukryte w ścianie i w podłodze. Ale czy mogą być ukryte w bruździe podłogowej (obecnie jesteśmy na etapie fundamentów przed wylewką). Czy ktoś rozwiązał ten problem w jakiś "elegancki" sposób. Chcielibyśmy by cała podłoga w salonie, jadalni i kuchni była pokryta gresem i by wszelkie instalacje były jak najmniej widoczne. Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 01.06.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 (edytowane) Najpierw piszesz Wiem że przewody gazowe nie mogą być ukryte w ścianie i w podłodze.A potem ukryte w bruździe podłogowejczy to nie to samo. rury prowadzi się po wierzchu ścian (w szczególnych wypadkach dopuszcza się ułożenie ich za wentylowanym ekranem), trzeba unikać prowadzenia rur przez pomieszczenia mieszkalne, rury, przebiegając przez pomieszczenia bez okien lub bez wentylacji, trzeba umieszczać w stalowej rurze osłonowej bez szwu, nie wolno prowadzić przewodów gazowych w kanałach wentylacyjnych, dymowych, w bruzdach ścian oraz w odległości mniejszej niż 25 cm od kanałów spalinowych, rury z gazem ziemnym należy prowadzić co najmniej 10 cm nad innymi instalacjami, jeśli konieczne jest skrzyżowanie przewodu gazowego z inną instalacją, odległość między nimi musi wynosić co najmniej 2 cm, rurociągi należy układać z wykorzystaniem samokompensacji, czyli unikać długich prostych odcinków, odcinki rur przechodzące przez ściany konstrukcyjne i stropy trzeba zabezpieczyć rurami osłonowymi, rur nie wolno prowadzić przez fundamenty ani pod nimi, rury z gazem ziemnym prowadzi się pod sufitem, z gazem płynnym przy podłodze, rurociągi lub elastyczne węże do gazu płynnego miedzy dwoma zaworami odcinającymi muszą mieć zawór bezpieczeństwa. Jak widzisz możesz co najwyżej w wentylowanym kanale poprowadzić ale jak gaz ziemny to raczej pod sufitem a w dół w rurce osłonowej pasującej do kuchni np. szczotkowana stal i ładnie to wkomponować. Jesteś Pewien że chcesz gaz czyżby przyzwyczajenie z bloku?;)A pamiętasz wszędzie tan tłusty osad? No to teraz pomyśl ze przy elektrycznej tego nie ma. Edytowane 1 Czerwca 2010 przez eco.pierre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 09.06.2010 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Na pewno kuchenka elektryczna jest wygodniejsza niż gazowa, jednak ze względu na koszty energii elektrycznej wolimy zdecydować się na kuchenkę gazową. Czy ma ktoś może zdjęcia z realizacji doprowadzenia gazu do wyspy kuchennej? Będziemy bardzo wdzięczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 25.06.2010 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Czy naprawdę nikt nie doprowadzał gazu do wyspy kuchennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 31.07.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 a może w wyspie zainstalować butle i raz na miesiąc wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 31.07.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Jeśli chodzi o koszty, to z tego co pamiętam, jeśli jest to kuchenka indukcyjna - koszty będą porównywalne z gazem, a na pewno taniej od gazu z butli. Jeśli to zwykła płyta ceramiczna - tu już trochę mniej różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 31.07.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 (edytowane) A ja proponuję przenieśc kuchenkę gazową pod ścianę. Jest to u Ciebie niewykonalne? To, że jest w projekcie płyta na środku kuchni nie znaczy, że tam MUSI być.. Jak nie chcesz mieć indukcyjnej lub elektrycznej.....Z tego, co czytam na tym forum 70% inwestorów raczej instaluje indukcyjną płytę w kuchni i nie znam przypadku, żeby gazową na srodek kuchni zataszczyć. Edytowane 31 Lipca 2010 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.08.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 my również chcemy płytę gazową na wyspie, ale nie tyle ze względu na ekonomiczność, co dla smaczniejszego gotowania Nie zastanawiałam się nad tym doprowadzeniem, ale widzę, że może być problem. Czy poza namawianiem na indukcję ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 01.09.2010 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 prosze przedstawić zdjęcia zagospodarowania wyspy i projekt budynku na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 01.09.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 (edytowane) tu troche bylo o tymhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?138930-rura-do-gazu i artykul w muratorzehttp://muratordom.pl/kuchnia/pomysly-na-wykonczenie/kuchnia-na-gazie,58_3524.html Edytowane 1 Września 2010 przez prawdziwy.anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 16.09.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 my również chcemy płytę gazową na wyspie, ale nie tyle ze względu na ekonomiczność, co dla smaczniejszego gotowania Nie zastanawiałam się nad tym doprowadzeniem, ale widzę, że może być problem. Czy poza namawianiem na indukcję ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak to zrobić? A czym różni się smak grochówki ugotowanej na gazie, od tej samej zupy upichconej na płycie ceramicznej? Swego czasu miałem rozterki, czy zastosować płytę ceramiczną, czy gazową? Po pierwsze, dobry piekarnik to taki z termoobiegiem i programatorem a więc tylko elektryczny, po drugie czas gotowania, czy podtrzymania wrzenia potraw w elektrycznej jest taki sam jak w gazowej, ale najważniejsze, wraz z płytą ceramiczną pozbyliśmy się tłustego syfu na szafkach, czy żółknącego sufitu nad kuchenką. Z płytą elektryczną jest może trochę drożęj, ale znacznie czyściej i bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 16.09.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 od 10 lat mam w domu płytę ceramiczną, więc wiem jak jest. Na elektrycznej nie wykorzystasz jednak np. woka. Poza tym, czy widziałeś kiedyś, aby w restauracjach gotowali na płytach elektrycznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 23.09.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Argument z wokiem jest Ok, pod warunkiem, że jest niezbędny. Jeżeli chodzi o restaurację to niewyobrażam sobie przewalania setkami garów po płycie ceramicznej. Tylko jakieś kosmiczne szkło/ceramika nie byłoby potłuczone. Ponadto niejednokrotnie ciężar garów (w przemysłowych ilościach) potrafi być naprawdę znaczny. Przez kilkadziesiat lat miałem kuchnię gazową, od 4 lat mam ceramiczną i wiem co piszę. Jak będę miał chęć na potrawę z woka ( w co wątpię) to mam coś takiego jak butla turystyczna i kuchenka gazowa.Wiem jedno przy elektrycznej płycie. mam (w zasadzie żona;)) zero syfu w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.09.2010 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 tak jak napisałam - od 10 lat mam płytę ceramiczną elektryczną. Nie jest to złe rozwiązanie. Co do czystości - wydaje mi się, że nie ma specjalnej różnicy w porównaniu do płyty gazowej (którą z kolei w postaci kuchenki gazowej miałam kilkanaście lat u rodziców i teraz ma też moja siostra). Na elektrycznej jak gotujesz też może coś wykipić, będzie pryskać itp. Ściana przy płycie elektrycznej jest tak samo ubrudzona i wymaga czyszczenia jak przy gazie. Jeśli więc chodzi o kwestie czystości nie widzę różnicy. Może nie jesteś zorientowany, bo płyta zawsze jest już wyczyszczona Myślę, że elektryczna będzie co najwyżej łatwiejsza do czyszczenia, bo nie ma tego ściągania palników. Mnie chodzi m.in. o dwie kwestie: - większe możliwosci przy gotowaniu na gazie - np. wok (nie wyobrażam sobie szykowania butli gazowej i kuchenki, aby przygotować coś w woku), - niezależność od przerwy w dostawie prądu Ta druga rzecz jest czasami uciążliwa, szczególnie przy małym dziecku. Teraz mamy wszystko na prąd i jak czasami go wyłączyli, to nie było jak zrobić mleka czy kawy/herbaty dla siebie. Nie chodzi mi (i autorce/autorowi) w tym wątku o to, która płyta jest lepsza, tylko zajrzałam tu ze względu na temat wątku - jak doprowadzić gaz do płyty na wyspie. Ja np. będę mieć podwieszane sufity i zastanawiam się, czy nie można tam puścić rur - tylko jak je "spuścić" na dół. W efekcie trzeba będzie decydować co jest ważniejsze - płyta gazowa czy wygodny układ w kuchni. Z tego, co ktoś napisał na początku okazuje się, że może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.09.2010 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 rurą ze stali nierdzewnej, prowadzoną na wierzchu,łączoną za pomocą złączek zaprasowywanych z dopuszczeniem do stosowania do gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 27.09.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 http://www.viega.pl/s/viega_PL/p/images/content/images_174x160/rd_28b_Gaszaehlerkugelhahn_174x160.jpg tutaj masz przykład połączeń wyglądają bardzo estetycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.09.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 dziękuję bardzo. Może uda się to jakoś zrealizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julmich 22.10.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Chciałbym odgrzać temat.Chcę doprowadzić do wyspy gaz. Proszę nie pisać, ze powinienem zamontować płytę indukcyjną itp - bo to nie temat posta:)Mam taki pomysł:1.Odległosć krawędzi wyspy od ściany spiżarni to 1,5m.2. gaz doprowadzę do spiżarki "po ścianach" a następnie zjadę na dół do poziomu podłogi3. na etapie wykonywania posadzki chcę zamontować między wyspą a spiżarką w warstwie EPS'u rurę osłonową (stal, PCV - nie wiem ).4. Od spiżarki do wyspy gaz pociagnąłbym przewodem elastycznym lub rurą miedzianą . Wszystkie złaczki byłyby dostępne, zawsze możnaby ten odcinek wymienić, rura osłonowa byłaby otwarta na dwie strony więc okresową kontrolę sczelności też można przeprowadzić. Czy ktoś, kto się zna na temacie może ocenić czy to jest w jakiś sposób niezgodne ze stosownymi przepisami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 31.10.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Rura gazowa w podłodze prowadzona w przestrzeni zapewniającej swobodną wentylację, najlepiej zamurowane korytko kablowe ( np 40x60) otwarte z obu stron. Żadnych łączeń w korytku, jeśli po drodze nie ma rewizji, to musi być jedna rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 31.10.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Chciałbym odgrzać temat. Chcę doprowadzić do wyspy gaz. Korytkiem w podłodze. Korytko przykryte np. stalą ryflowaną na równo w podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.