Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak doprowadzić gaz do "wyspy kuchennej"


MarcinWk

Recommended Posts

Witam

 

W projekcie naszego domu (Mgprojekt "Komfortowy") znajduje się kuchnia połączona z jadalnią i salonem. Kuchnia posiada "wyspę kuchenną" w której znajduje się kuchenka elektryczna. Zamiast kuchenki elektrycznej chcielibyśmy mieć kuchnię gazową (ogrzewanie także planujemy gazowe). I tu nasze pytanie w jaki sposób można doprowadzić gaz do "wyspy". Wiem że przewody gazowe nie mogą być ukryte w ścianie i w podłodze. Ale czy mogą być ukryte w bruździe podłogowej (obecnie jesteśmy na etapie fundamentów przed wylewką). Czy ktoś rozwiązał ten problem w jakiś "elegancki" sposób. Chcielibyśmy by cała podłoga w salonie, jadalni i kuchni była pokryta gresem i by wszelkie instalacje były jak najmniej widoczne.

 

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw piszesz

Wiem że przewody gazowe nie mogą być ukryte w ścianie i w podłodze.
A potem

ukryte w bruździe podłogowej
czy to nie to samo.

 

  • rury prowadzi się po wierzchu ścian (w szczególnych wypadkach dopuszcza się ułożenie ich za wentylowanym ekranem),
  • trzeba unikać prowadzenia rur przez pomieszczenia mieszkalne,
  • rury, przebiegając przez pomieszczenia bez okien lub bez wentylacji, trzeba umieszczać w stalowej rurze osłonowej bez szwu,
  • nie wolno prowadzić przewodów gazowych w kanałach wentylacyjnych, dymowych, w bruzdach ścian oraz w odległości mniejszej niż 25 cm od kanałów spalinowych,
  • rury z gazem ziemnym należy prowadzić co najmniej 10 cm nad innymi instalacjami,
  • jeśli konieczne jest skrzyżowanie przewodu gazowego z inną instalacją, odległość między nimi musi wynosić co najmniej 2 cm,
  • rurociągi należy układać z wykorzystaniem samokompensacji, czyli unikać długich prostych odcinków,
  • odcinki rur przechodzące przez ściany konstrukcyjne i stropy trzeba zabezpieczyć rurami osłonowymi,
  • rur nie wolno prowadzić przez fundamenty ani pod nimi,
  • rury z gazem ziemnym prowadzi się pod sufitem, z gazem płynnym przy podłodze,
  • rurociągi lub elastyczne węże do gazu płynnego miedzy dwoma zaworami odcinającymi muszą mieć zawór bezpieczeństwa.

Jak widzisz możesz co najwyżej w wentylowanym kanale poprowadzić ale jak gaz ziemny to raczej pod sufitem a w dół w rurce osłonowej pasującej do kuchni np. szczotkowana stal i ładnie to wkomponować. Jesteś Pewien że chcesz gaz czyżby przyzwyczajenie z bloku?;)A pamiętasz wszędzie tan tłusty osad? No to teraz pomyśl ze przy elektrycznej tego nie ma.:D

Edytowane przez eco.pierre
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
A ja proponuję przenieśc kuchenkę gazową pod ścianę. Jest to u Ciebie niewykonalne? To, że jest w projekcie płyta na środku kuchni nie znaczy, że tam MUSI być.. Jak nie chcesz mieć indukcyjnej lub elektrycznej.....Z tego, co czytam na tym forum 70% inwestorów raczej instaluje indukcyjną płytę w kuchni i nie znam przypadku, żeby gazową na srodek kuchni zataszczyć. Edytowane przez Aleksandryta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

my również chcemy płytę gazową na wyspie, ale nie tyle ze względu na ekonomiczność, co dla smaczniejszego gotowania :)

Nie zastanawiałam się nad tym doprowadzeniem, ale widzę, że może być problem. Czy poza namawianiem na indukcję ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak to zrobić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
my również chcemy płytę gazową na wyspie, ale nie tyle ze względu na ekonomiczność, co dla smaczniejszego gotowania :)

Nie zastanawiałam się nad tym doprowadzeniem, ale widzę, że może być problem. Czy poza namawianiem na indukcję ma ktoś jeszcze jakiś pomysł jak to zrobić?

A czym różni się smak grochówki ugotowanej na gazie, od tej samej zupy upichconej na płycie ceramicznej?:stirthepot:

Swego czasu miałem rozterki, czy zastosować płytę ceramiczną, czy gazową? Po pierwsze, dobry piekarnik to taki z termoobiegiem i programatorem a więc tylko elektryczny, po drugie czas gotowania, czy podtrzymania wrzenia potraw w elektrycznej jest taki sam jak w gazowej, ale najważniejsze, wraz z płytą ceramiczną pozbyliśmy się tłustego syfu na szafkach, czy żółknącego sufitu nad kuchenką. Z płytą elektryczną jest może trochę drożęj, ale znacznie czyściej i bezpieczniej. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Argument z wokiem jest Ok, pod warunkiem, że jest niezbędny. Jeżeli chodzi o restaurację to niewyobrażam sobie przewalania setkami garów po płycie ceramicznej. Tylko jakieś kosmiczne szkło/ceramika nie byłoby potłuczone. Ponadto niejednokrotnie ciężar garów (w przemysłowych ilościach) potrafi być naprawdę znaczny. Przez kilkadziesiat lat miałem kuchnię gazową, od 4 lat mam ceramiczną i wiem co piszę. Jak będę miał chęć na potrawę z woka ( w co wątpię) to mam coś takiego jak butla turystyczna i kuchenka gazowa.

Wiem jedno przy elektrycznej płycie. mam (w zasadzie żona;)) zero syfu w kuchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak jak napisałam - od 10 lat mam płytę ceramiczną elektryczną. Nie jest to złe rozwiązanie. Co do czystości - wydaje mi się, że nie ma specjalnej różnicy w porównaniu do płyty gazowej (którą z kolei w postaci kuchenki gazowej miałam kilkanaście lat u rodziców i teraz ma też moja siostra). Na elektrycznej jak gotujesz też może coś wykipić, będzie pryskać itp. Ściana przy płycie elektrycznej jest tak samo ubrudzona i wymaga czyszczenia jak przy gazie. Jeśli więc chodzi o kwestie czystości nie widzę różnicy. Może nie jesteś zorientowany, bo płyta zawsze jest już wyczyszczona ;) Myślę, że elektryczna będzie co najwyżej łatwiejsza do czyszczenia, bo nie ma tego ściągania palników. Mnie chodzi m.in. o dwie kwestie:

- większe możliwosci przy gotowaniu na gazie - np. wok (nie wyobrażam sobie szykowania butli gazowej i kuchenki, aby przygotować coś w woku),

- niezależność od przerwy w dostawie prądu

Ta druga rzecz jest czasami uciążliwa, szczególnie przy małym dziecku. Teraz mamy wszystko na prąd i jak czasami go wyłączyli, to nie było jak zrobić mleka czy kawy/herbaty dla siebie.

 

Nie chodzi mi (i autorce/autorowi) w tym wątku o to, która płyta jest lepsza, tylko zajrzałam tu ze względu na temat wątku - jak doprowadzić gaz do płyty na wyspie.

Ja np. będę mieć podwieszane sufity i zastanawiam się, czy nie można tam puścić rur - tylko jak je "spuścić" na dół. W efekcie trzeba będzie decydować co jest ważniejsze - płyta gazowa czy wygodny układ w kuchni. Z tego, co ktoś napisał na początku okazuje się, że może być problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 years później...

Chciałbym odgrzać temat.

Chcę doprowadzić do wyspy gaz. Proszę nie pisać, ze powinienem zamontować płytę indukcyjną itp - bo to nie temat posta:)

Mam taki pomysł:

1.Odległosć krawędzi wyspy od ściany spiżarni to 1,5m.

2. gaz doprowadzę do spiżarki "po ścianach" a następnie zjadę na dół do poziomu podłogi

3. na etapie wykonywania posadzki chcę zamontować między wyspą a spiżarką w warstwie EPS'u rurę osłonową (stal, PCV - nie wiem ).

4. Od spiżarki do wyspy gaz pociagnąłbym przewodem elastycznym lub rurą miedzianą . Wszystkie złaczki byłyby dostępne, zawsze możnaby ten odcinek wymienić, rura osłonowa byłaby otwarta na dwie strony więc okresową kontrolę sczelności też można przeprowadzić.

 

Czy ktoś, kto się zna na temacie może ocenić czy to jest w jakiś sposób niezgodne ze stosownymi przepisami??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...