Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta indukcyjna z ramką czy bez?

paryska

Recommended Posts

Witam i pytanie czy zdażylo sie Wam uszkodzić płytę bez ramki. Chciała bym kupić płytę bez ramki ponieważ fajnie wygląda tz.komponuje się z blatem (blat będzie czarny) ale wyczytałam, że łatwo taką bezramkową płytę uszczerbić np, garnkiem-to prawda? miał już ktoś z Was taki wypadek, czy faktycznie tak łatwo się uszczerbia przy uderzeniu? Nie mogę się przekonać do metalowej ramki ale zdrugiej strony, nie chcę sie z płytą obchodzić jak z jajkiem, co wybrać???

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

U nas w ogóle płyta z ramką nie wchodziła w grę. Użytkowaliśmy 3 lata w starym mieszkaniu płytę bez ramki i jakoś nawet do głowy mi nie przyszło, że są z ramką. Okazło się jednak, że większość ma ramki. Szukaliśmy zatem płyty bez ramki i żadna inna nie wchodziła w grę.

Użytkujemy od października i tak samo jak w starym mieszkaniu nie ma żadnego problemu.

Nie wiem jak możnaby ją uszkodzić.

Jeżeli chodzi o ranking to w starym mieliśmy Amica i była rewelacyjna, teraz mamy Tekę i też jest ok.

Dzięki - a ta bez ramki to jaka firma ?

Jeszcze jedno mnie martwi - ja to jestem z takich co nawet wodę przypalą nie mówiąc o kipiącym mleku - jak radzicie sobie w takich przypadkach? Jak nie ma ramki to mleko będzie w całej kuchni rozlane - z przodu i z tyłu pięknych , nowych mebli kuchennych :(

W starym mieszkaniu miałam z ramką, w nowym - bez ramki. Niestety, brud włazi pod płytę i nie wiem, czym go wygrzebywać? Chociaż bez ramki prezentuje się zdecydowanie lepiej.

aby nie było problemu z widocznym brudem trzeba było na forum zapytać , jak zamontować odpowiednio płytę ,

aby nie było problemu z widocznym brudem trzeba było na forum zapytać , jak zamontować odpowiednio płytę ,

W takim razie pytam, może po fakcie, ale lepiej późno niż wcale - muszę przyznać, że z montażystów kuchni byliśmy zadowoleni jak z mało których fachowców, ale być może jest coś źle?

Ewadora ja nie mam sposobu na plyte ale mam sposob na kipiace mleko - bo mnie tez sie czesto zdarzalo:lol2:. Kupilam specjalny garnek do gotowania mleka z podwojnym dnem - pomiedzy jest woda jak mleko sie gotuje to jest taki specjalny gwizdeczek i delikatnie gwizdze i wiesz ze juz, no i co najwazniejsze nie ma szans zeby wykipialo:yes:.jak dla mnie idealny wynalazek :D

Plyte mam bezramkowa, biala ale jeszcze nie uzytkuje. teraz mam czarna z ramka i krew mnie zalewa bo nie ma szans, zeby ja idealnie doczyscic:mad:

Aneta- dzięki. Właśnie dziś wspominałam ten wynalazek. :) Moi rodzice kiedyś specjalnie to to sprowadzili - wtedy jeszcze z ZSRR :).

Ja niestety gotuje zwykle duże ilości mleka - spora rodzinka, chłopaki lubią pic mleko i kupuje od znajomego rolnika 4-5 litrów na raz. Coby nie zepsuło się trzeba za każdym razem po przyniesieniu zagotować. Nie wiem czy znajdę tak duży podwójny garnek ,a nawet jeśli to gotowanie tym sposobem zajmie chyba ogromną ilość czasu. Obecnie opracowałam sobie standard- a mam zwykłą kuchenkę gazową - 18 minut na timerze - spoko- a potem już siedzę i pilnuję.Ale niestety zdarzy się że coś mnie nagle oderwie i nie wrócę na czas :(. Dlatego drążę temat. Jak taka ilość wykipi - to przynajmniej pół litra mam na kuchence :(.

Dziwi mnie ,że nie wymyślono do tej pory płyty indukcyjnej zrobionej na wzór starych gazowych - takich zagłębionych do środka.Pewnie kłopot ze zrobieniem takiej formy ze szkła. A może zrobiono a ja nie znalazłam?